Kur dingo šnipai?

Gimstant „liūtui” gimdytojų spazmai buvo tokie stiprūs, kad iš jų lūpų išsprūdo daug įdomaus. Tad šį kartą ne apie žvėrį, o apie žinią, kurią visuomenei išrėkė politinių, finansinių, o gal ir dvasinių sąrėmių suimtieji. Svarbiausia informacija – šalyje siautėja Rusijos šnipai. Savaime tai dar būtų net ne informacija, o veikiau nuobodus ir kiekvienam aiškus faktas. Tačiau viskas turėtų būti rimčiau.

Ne koks reitingus medžiojantis politikas prieš rinkimus, o rimtas verslininkas, turintis verslo planą, aiškiu ir tvirtu balsu visam kraštui pareiškė, kad kitas verslininkas – didelio koncerno ir vienos stipriausių televizijų savininkas – yra bemaž Rusijos žvalgybos rezidentas. „Aš atsakau už savo žodžius”, – tada dar pridūrė Žilvinas Marcinkevičius.

Jei tai teisybė – tikras siaubas. Didelis koncernas, kartu su įtakinga televizija – priešų priedangos organizacija. Pabandžiau pasidomėti, ką apie tai žino Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) šefas, ir nusiminiau – ne ką daugiau negu aš. Į Algimanto Matulevičiaus laišką, kurį jis parašė Valstybės saugumo departamentui (VSD), buvo atsakyta būdingu siuntimu „pas I.Kantą”: mes vykdome „monitoringą”, o visa kita – ne jūsų reikalas, nes informacija yra ir bus amžinai operatyvinė. Bet gal nieko baisaus, juk Darius Mockus – tik privatininkas…

Tačiau yra dar tokia didelė, valstybės valdoma įmonė „Lietuvos energija”. Kuriant nacionalinį investuotoją – atominei svajonei įgyvendinti – ne kartą pabrėžta, kad įmonė bloga, ją valdo blogi žmonės, kurie ne tik yra „stagnatoriški” ir nekompetentingi, bet dar ir (vėl) dirba Rusijai. „Maximos” vadovybė būtent taip argumentavo savo siekius kurti naują bendrovę ir nenorą „kišti pinigų” ten, kur būtų tvarkomasi tokios baisios įmonės kaip „Lietuvos energija” (LE) pagrindu. Šiems siekiams, o kartu, logiškai galvojant, ir argumentams buvo pritarta.

Sutikdami su pateikiamais argumentais, pakeisdami įstatymą ir jį pasirašydami, tam pritarė Vyriausybė, Seimas ir prezidentas. Gerbiant savo šalies institucijas tiesiog nebelieka būdų ginčyti tokią vieningą poziciją, tad gal geriau patikėkime ir susirūpinkime. Viena didžiausių ne privačių, o valstybės valdomų įmonių yra lyg ir užgrobta.

Kad suvoktume siaubo mastą, prisiminkime, kad LE: „…yra Baltijos šalių, Baltarusijos ir Rusijos lygiagrečiai veikiančių elektros sistemų grandis, valdanti svarbiausios ūkiui ir buičiai reikalingos energijos rūšies srautus Lietuvoje. Pagrindinė paskirtis – patikimas ir efektyvus elektros energijos perdavimas ir energetikos sistemos stabilumas Lietuvoje”,- anot įmonės prisistatymo internete.

Klausimas – kada netinkami žmonės tokioje bendrovėje bus pakeisti tinkamais ir įmonė taps efektyvia, šiuolaikiškai dirbančia organizacija bei liausis pardavinėjusi Lietuvos interesus rusams?

VSD pareigūnų apie tai nebeklauskime, nes jie „monitoringą” vykdo ir paslapties neišduos niekada. Geriau netrukdyti. Klausti reikėtų Vyriausybės, kuri valdo 96,59 proc. įmonės akcijų, juolab kad trys Ūkio ministerijos atstovai dirba (ar sėdi) įmonės valdyboje. Bet ne. Neverta. Gediminas Kirkilas irgi saugo paslaptis. Net ne Lietuvos valstybės, o pačios Europos Sąjungos. Ministras pirmininkas neseniai prisipažino tautai, kad dėl Ignalinos atominės elektrinės uždarymo terminų su ES institucijomis bei šalimis narėmis esą kalbasi nuolat, tačiau niekam apie tai nesakė, nes nesakyti prašė Europos Komisija. Argi negali būti taip, kad Jose Manuelis Barroso paprašė G.Kirkilo neplepėti ir apie tai, kada Lietuvos energetikos gigante planuojama išnaikinti šnipų lizdą? Nejaugi netikite, kad būtent taip ir yra?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Nuomonė su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.