Į avansceną išeina antrosios pusės

Liko tik trys pretendentai į JAV prezidento postą. Šiemet jie tokie skirtingi, kad amerikiečiams sunku nuspręsti, kuriam iš jų patikėti valstybės vairą. Dabar vis daugiau dėmesio skiriama jų antrosioms pusėmis, tikintis, kad tai padės žmonėms apsispręsti.

Tarp tų antrųjų pusių yra dvi dukras auginanti afroamerikietė, salonų liūtė, labai padėjusi savo vyrui padaryti politinę karjerą, bei pirmasis ponas su pirmąją dukra, iš kurių vienas svajoja vėl grįžti į Baltuosius rūmus, o kita mėgina savo racionaliai motinai suteikti moteriškumo.

Seksuali juodoji Hillary

Į prezidento rinkimus įsitraukė net žurnalas „Playboy”, seksualiasia politiko žmona paskelbęs Michelle Obamą. Ši Ilinojaus senatoriaus žmona žino, kaip elgtis per rinkimų kampaniją, ir būdama 1,80 metro ūgio net išmoko nedominuoti kaip bokštas atsidūrusi tarp žemesnių vyrų.

Michelle LaVaughan Robinson tėvas buvo tik Čikagos ugniagesių komandos pompos operatorius, todėl šeima gyveno dviejų kambarių bute. Tačiau ji baigė du prestižinius universitetus ir pradėjo karjerą tapusi finansininkų teisine patarėja. 1992 metais Michelle susidomėjo visuomenine veikla kaip ir jos būsimas vyras. Dabar ji

su malonumu pasakoja žmonėms, kaip aukojosi dėl vyro tikslo, nes be viso kito dar turi rūpintis dviem mažametėmis dukromis. „Tai labai sunku, todėl Barackas man daug skolingas”, – sakė ji per vieną interviu.

B.Obama vertina savo žmoną. „Jos kvalifikacija verta prezidento. Geriausias to įrodymas – ji susitvarko su manimi. Jei man reikėtų konkuruoti su žmona, neturėčiau jokio šanso”, – teigė jis.

Michelle rinkėjams taip pat pasakoja, kaip juridinėje kontoroje susipažino su būsimu vyru: „Liesas praktikantas, turintis juokingą pavardę, įkyriai įtikinėjo mane su juo susitikinėti.” Ji nepraleidžia progos paminėti, kad Barackas namuose visur išmėto savo kojines, nemoka tvarkingai pasikloti lovos, o kai išsiima iš šaldytuvo sviestą, jam visuomet pritrūksta jėgų padėti jį atgal.

Daugeliui amerikiečių Baracko ir Michelle duetas primena Billą ir Hillary Clintonus prieš 16 metų – charizmatiškas vyras ir labai protinga, į visus reikalus besikišanti žmona.

Knygoje „Drąsi viltis” B.Obama rašė, kad kandidatuodamas į senatą, jis retai būdavo namuose, todėl jo žmona ėmė vis dažniau pulti į neviltį. Tačiau dabar ji jau nesako, kad „politika – tik laiko gaišinimas”, o vyrui sugalvojus siekti prezidento posto net nedvejodama atsisakė darbo Čikagos universitetinėje klinikoje, kur gavo 300 000 dolerių per metus, t.y. dvigubai daugiau nei jos vyras, senatorius B.Obama.

Michelle neatskleidžia, kuo užsiimtų tapusi pirmąja valstybės dama, nors daug kas mano, kad daugiausia dėmesio skirtų rasinei integracijai.

Nors ir būdamas pirmasis juodaodis kandidatas, B.Obama propaguoja savo rinkimų kampaniją nepaisydamas tradicinio gyventojų rasinio susiskirstymo. Juodaodis istorikas Shelby Steele’as net rašo, kad B.Obamai nelimpa tradiciškai juodaodžiams politikams klijuojama aukos etiketė.

Tačiau kaip jaučiasi ir ką apie rasinę problemą mano jo žmona, neaišku. Žinoma tik jos nuomonė apie politiką. „Nedaug sutikau tokių žmonių kaip Barackas, kuris mielai imasi tokio purvinio darbo, kuris vadinamas politika”, – išsprūdo jai Ajovoje.

Gražioji salonų liūtė

Sakydamas pergalės kalbą Arizonoje, kuriai atstovauja Senate, Johnas McCainas jau kalbėjo kaip respublikonų partijos kandidatas į prezidentus. Jis dėkojo savo žavingai žmonai ir teigė žodžiais negalintis išreikšti, koks yra laimingas radęs namus toje puikioje valstijoje, kurią nori vadinti gimtąja.

Už tai, kad joje atsidūrė, J.McCainas turi būti dėkingas savo antrajai žmonai. Būtent Cindy Hensley atsivežė jį į šią valstiją ir turėdama puikių ryšių respublikonų partijoje suteikė galimybę siekti politinės karjeros.

J.McCainui buvo 42-eji, kai po nevykusios pirmosios santuokos, sutiko 25 metų Cindy per vieną priėmimą Havajuose, kur tarnavo ryšių karininku amerikiečių kariniame jūrų laivyne, po to, kai 1979-aisiais, po šešerių vietnamiečių nelaisvėje praleistų metų, grįžo į tėvynę. Netrukus J.McCainas išsiskyrė su pirmąja žmona ir persikėlė gyventi į Finiksą, gimtąjį būsimos žmonos miestą.

Cindy yra kilusi iš turtingos ir įtakingos šeimos. Jos tėvas, visoje valstijoje prekiavęs alumi „Anheuser-Bush”, turėjo puikių ryšių, kurie ir padėjo J.McCainui patekti į kongresą, paskui ir į senatą.

Šiandien Cindy 52-eji. Ji tipiška amerikietė, užauginusi 4 vaikus. Jaunystėje šviesiaplaukė gražuolė dalyvavo grožio konkurse, o ištekėjusi pasirūpino, kad jos vyras sėkmingai koptų politinės karjeros laiptais. Nors ir yra turtinga, Cindy daug laiko skiria labdarai, be to, dabar vadovauja tėvo įkurtai kampanijai. Prieš 15 metų Cindy įkūrė draugiją, kuri rūpinasi į spąstus patekusiais gyvūnais ir šiandien aktyviai dalyvauja jos veikloje. Cindy rūpinasi ne tik gyvūnais, bet ir vaikais. Bangladeše apsilankiusi Motinos Teresės vienuolių globojamoje prieglaudoje ir sužinojusi liūdną vienos mergaitės istoriją, ji nutarė ją įsivaikinti. Šiandien šiai mergaitei 16 metų. Kai 2000-aisias J.McCainas varžėsi su George’u W.Bushu dėl teisės tapti respublikonų partijos kandidatu, buvo paleistas gandas, kad ta mergaitė nesantuokinė jo duktė, kurią pagimdė juodaodė prostitutė.

Per tą rinkimų kampaniją purvais buvo drabstoma ir Cindy. Mat būdama 32-ejų ji kentė nuolatinius stuburo skausmus ir tapo priklausoma nuo skausmą malšinančių vaistų. Be to, 2004 metais, būdama 49-erių, ji patyrė insultą. Tačiau dabar C.McCain sveika ir sako, kad jei taps pirmąja šalies dama, pirmiausia rūpinsis sergančiais žmonėmis.

Pirmasis ponas ir pirmoji dukra

1992 metais kandidatuodamas į JAV prezidentus Billas Clintonas tiems, kurie teigė, kad jis turi labai protingą žmoną, atšaudavo: „Rinkite mane ir turėsite mus abu.” Dabar šį sakinį galima perfrazuoti: „Rinkite Hillary ir turėsite mus abu.” Tačiau sunku prognozuoti, koks iš Billo išeitų „pirmasis ponas”, nes toks vaidmuo tikrai ne jam.

B.Clintono aktyvumas per žmonos rinkimų kampaniją rodo, kad jis vėl nori vaidinti svarbų vaidmenį. Dar prieš kelis mėnesius tai buvo laikoma Hillary koziriu, nes po aštuonių G.W.Busho valdymo metų daugybė amerikiečių mielai prisimena ramius B.Clintono prezidentavimo laikus.

Tačiau kai Billas ėmė elgtis vis agresyviau, tai atbaidė net Clintonų šalininkus. Advokatas Gregas Craigas, kartu su B.Clintonu dirbęs Baltuosiuose rūmuose ir ginęs jį per skandalą dėl Monicos Lewinsky, dabar remia B.Obamą. Kai praėjusį mėnesį Billas skraidė po visą šalį puldinėdamas B.Obamą ir keldamas sumaištį demokratų partijoje, G.Craigas pareiškė: „Jei per rinkimų kampaniją Hillary nesugeba kontroliuoti Billo, kaip ji tai padarys Baltuosiuose rūmuose?”

Tai pagrįsta baimė. Jei anksčiau buvo juokaujama, kad vėl atsidūręs Vašingtone Billas sukiosis tarp jaunų stažuotojų ir dalins joms patarimus, šiandien tampa aišku, kad jis puoselėja viltį kartu su žmona vadovauti Amerikai.

Hillary patarėjai mėgina B.Clintonui įrodyti, kad jis turi aiškinti rinkėjams, kaip užsiims labdara, nes jo įkurtas fondas surinko šimtus milijonų dolerių, kurie naudojami kovai su skurdu visame pasaulyje ir klimato kaitos problemoms spręsti. Be to, bendradarbiaudamas su buvusiu prezidentu George’u Bushu B.Clintonas įrodė, kad gali dirti siekdamas tokių kilnių tikslų. Tačiau sunku tikėtis, kad jis užsiims tik tuo, ir vargu ar atsidūrusi Baltuosiuose rūmuose Hillary pajėgs sulaikyti pirmąjį poną nuo svarbesnio vaidmens. Nebent ši gudruolė jam patikės tokį neįveikiamą darbą kaip sveikatos apsaugos reforma, kuri nepavyko jai pačiai.

Laimei, šios Hillary ir Billo tarpusavio kovos atmosferą sušildo Chelsea. Visi pastebi, kad ši miela, šilta ir simpatiška jų dukra noriai įsitraukė į rinkimų kampaniją. Chelsea kalba su amerikiečiais apie karą Irake ir būtinybę saugoti sveikatą. Net ir Hillary, stovėdama šalia dukters, tampa mylinčia motina – aiškiai matosi, kokios jos artimos.

Tik motinai laimėjus rinkimus Chelsea nebegyventų Baltuosiuose rūmuose, nes jai jau 27-eri. Ji dirba analitike viename fonde ir vengia viešumos. Kažkada Hillary sakė, kad jos dukra taps pirmąja Amerikos prezidente moterimi. Tačiau dabar tą nori padaryti ji pati.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.