VRK išdavė parašų rinkimo lapus Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo referendumo iniciatoriams

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) penktadienį 36-ių asmenų iniciatyvinei grupei išdavė parašų rinkimo lapus dėl referendumo, kuriuo siekiama pratęsti Ignalinos atominės elektrinės (AE) veiklą iki 2015 metų, organizavimo.

Referendumą inicijuoja 9 privatūs asmenys, tarp kurių yra Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Algimantas Matulevičius, švietimo darbuotojų, muitininkų, energetikų, pensininkų profesinės sąjungos, Socialdemokratų sąjunga ir parlamentinis Liberalų sąjūdis.

Norint, kad referendumas įvyktų, reikėtų surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. žmonių parašų. Tuo tarpu įvykusiu referendumas būtų laikomas, jei į jį ateitų ir už elektrinės veiklos pratęsimą dar penkeriems metams pasisakytų ne mažiau kaip trečdalis rinkimų teisę turinčių šalies gyventojų – 800-900 tūkst. žmonių.

Dabar rinkimuose savo valią gali pareikšti apie 2,7 mln. gyventojų.

Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis sakė, kad dabar Vyriausybė turėtų atidėti visų neskubių klausimų (pavyzdžiui, progresinių mokesčių įvedimo) sprendimą ir imtis energetikos reikalų.

Liberalsąjūdiečiai teigia, jog šalies gyventojų valia būtų stiprus ginklas ir pagalbininkas Vyriausybei derantis dėl jėgainės veiklos pratęsimo su Briuseliu.

Referendumas dėl Ignalinos jėgainės veiklos pratęsimo galėtų vykti kartu su naujo Seimo rinkimais rudenį – šių metų spalio 12-ąją, o ar referendumas vyktų kartu su Seimo rinkimais, spręs parlamentas.

E.Masiulis prognozuoja, kad referendumas galėtų bendrą rinkėjų aktyvumą padidinti 10-15 procentų.

Referendumo iniciatoriai taip pat siūlo šalies gyventojams apsispręsti ne tik dėl Ignalinos veiklos pratęsimo, bet ir papildyti Konstituciją nuostata, kad ir tautai būtų suteikta galimybė paleisti Seimą.

Lietuva norėtų pratęsti Ignalinos atominės elektrinės darbą, nes naują jėgainę ketina pasistatyti tik maždaug po dešimtmečio, tuo tarpu Ignalinos jėgainę planuojama visiškai sustabdyti 2009-ųjų pabaigoje.

Vyriausioji rinkimų komisija yra leidusi vienai iniciatyvinei grupei pradėti rinkti šalies gyventojų parašus už tai, kad būtų priimtas specialus įstatymas dėl Ignalinos atominės elektrinės veiklos pratęsimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.