Daugiau kaip pusėje patikrintų restoranų ir kavinių rasta pažeidimų

Pernai Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) atliko daugiau kaip 10 tūkst. patikrinimų Lietuvoje veikiančiose viešojo maitinimo įmonėse. Iš patikrintų 62 proc. restoranų ir 64 proc. kavinių rasta pažeidimų.

Pasak VMVT Maisto skyriaus vedėjos Aušros Išarienės, dažniausiai buvo pastebėti bendrų higienos taisyklių nesilaikymo atvejai, produktų tinkamumo vartoti terminų nepaisymas, maisto produktų ir gaminių laikymo sąlygų, ženklinimo, produktų atsekamumo pažeidimai.

VMVT skyrė įspėjimus, baudas, draudė patiekalų gamyboje vartoti nekokybiškus produktus, stabdė įmonių veiklą.

Pastebėta, jog tik mažiau nei trečdalis restoranų ir kavinių, apie 30 proc., pateikia mėginius savikontrolės mikrobiologiniams tyrimams atlikti.

Praėjusiais metais papildomai pradėjo veiklą 248 įmonės ir šiuo metu Lietuvoje veikia 7261 viešojo maitinimo įmonė. Didesnėje dalyje restoranų ir kavinių įdiegtos ir veikia savikontrolės sistemos.

Pasak VMVT skyriaus vedėjos A. Išarienės, taikant šias efektyvias sistemas ir didėjant darbuotojų atsakomybei žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių skaičius kasmet mažėja, vis mažiau žmonių kavinėse ar restoranuose užsikrečia infekcinėmis ligomis. Tačiau užkrato rizika didėja dėl pobūvių dalyvių atsinešamo maisto. Tokiais atvejais būna sudėtinga nustatyti kaltininkus.

A. Išarienė akcentavo, kad kavinių ir restoranų darbuotojai privalo rūpestingiau laikytis higienos taisyklių, maisto gamybos technologijos reikalavimų, nes kasmet daugėja protrūkių skaičius, kurių priežastis – sergantis personalas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.