Nekilnojamasis turtas – ant palūkanų svarstyklių

Būsto rinkos nuosmukis juntamas ne tik JAV, bet ir Europoje. Senajame žemyne butų ir namų kainos nustojo pūstis praėjusių metų antroje pusėje. Nepriklausomų nekilnojamojo turto rinkos analitikų ir specialistų asociacijos RICS duomenimis, tokią situaciją lėmė ne JAV kilusi finansų krizė, o didėjančios palūkanos.

RICS specialistų teigimu, šie metai nekilnojamojo turto rinkai taip pat nieko gera nežada – būsto kainos stabilizuosis, o kai kuriose Europos šalyse toliau kris. „Nekilnojamojo turto rinkos perspektyvos labiausiai priklauso nuo to, kokie bus priimti sprendimai dėl palūkanų”, – sakoma RICS apžval-goje.

Pernai labiausiai būsto kainos pašoko Lenkijoje, o krito Airijoje. Tačiau, kaip pastebima apžvalgoje, 2007 m. pabaigoje Varšuvoje naujų namų ir butų pardavimas gerokai smuko. Airijoje nekilnojamojo turto kainos pernai sumažėjo iki 10 proc., kainos smuktelėjo ir Latvijoje, Estijoje bei Ispanijoje.

Antroje praėjusių metų pusėje namų kainų augimas gerokai sulėtėjo Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje, Olandijoje. Anglijos centriniam bankui sumažinus palūkanų normas tikėtasi, kad nekilnojamojo turto rinka atsigaus, tačiau pirmųjų šių metų mėnesių statistika rodo, kad kainų augimas nesiekia 1 proc. Tiesa, per praėjusius metus Londone būsto kainos pašoko net 13 proc.

JAV federalinio rezervų banko (FED) vadovas Benas Bernanke pareiškė, kad nekilnojamojo turto kainos Jungtinėse Valstijose kris ir ateityje, nes išlieka didelis atotrūkis tarp pasiūlos ir paklausos. Žiniasklaida skuba paskelbti, kad dabar geriausias metas įsigyti namą ar butą JAV. Kai kurių analitikų teigimu, nors nekilnojamojo turto kainos JAV mažėja nuo praėjusių metų ir tokios tendencijos išliks 2008-aisiais, būstas Valstijose vis dar yra pervertintas.

Kartu pranešama apie didžiausią nuo 2005 m. asmeninių bankrotų skaičių JAV. Vasarį bankroto paprašė daugiau nei 76 tūkst. amerikiečių, tai yra 15 proc. daugiau nei sausį. Manoma, kad šiemet bankroto apsauga iš viso gali pasinaudoti daugiau nei milijonas amerikiečių.

Pernai bankroto paprašė 800 tūkst. JAV gyventojų, arba 40 proc. daugiau nei 2006 m. Praėjusiais metais JAV inicijuota daugiau nei 1,5 mln. namų pardavimo atvejų dėl to, kad savininkai nebeįstengė susimokėti paskolos įmokų. Blogėjanti JAV gyventojų finansinė būklė lemia ir prastus įmonių rezultatus bei didėjantį jų bankrotų skaičių, o tai bumerangu atsiliepia finansų ir akcijų rinkoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.