Iš Danės sėmė sprogmenis

Vakar buvo sutrikęs Senosios Smiltynės perkėlos keltų eismas – Danės upėje prie krantinių kabinant gruntą iškasti keli sprogmenys.

„Kaušu iškėliau vieną sprog-menį. Atrodė lyg paprastas gelžgalis. Kasiau toliau ir netrukus iškėliau dar vieną. Supratau, kad tai bomba. Puolėme skambinti policijai”, – susijaudinęs pasakojo Danės krantines rekonstruojančios Gargždų bendrovės „Hidrostatyba” ekskavatorininkas Julius Mickus.

Sprogmenys iš Danės iškasti vakar apie 10 valandą. Įtariama, kad tai Antrojo pasaulinio karo 75-ojo kalibro artilerijos sviediniai.

Dėl Danėje rastų sprogmenų buvo apribotas Senosios Smiltynės perkėlos keltų judėjimas. Tačiau praėjus maždaug valandai po to, kai iš Danės buvo iškelti sprogmenys, keltas „Kintai” jau plaukė pro pavojingą vietą.

„Keltas praplaukė dar prieš priimant sprendimą apriboti eismą. Pavojaus plaukti laivams nebuvo. Eismą apribojome todėl, kad prieš pradedant narams tirti dugną, nebūtų sudrumstas vanduo”, – aiškino Vidaus vandenų laivybos inspekcijos inspektorius Bronislovas Bernotas.

Į aptvertą įvykio vietą buvo iškviesti išminuotojai. Apie 13 valandą iškeltus sprogmenis, kurie buvo su sprogdikliais, jie išvežė į Kairių poligoną. Vėliau apžiūrėjus jau iškelto dumblo krūvas pastebėti dar vienas sviedinys ir gilzė.

Vėl buvo iškviesti išminuotojai. Vėliau pasklido kalbos, kad ekskavatoriaus kaušu keliant dumblą dar vienas sviedinys įkrito atgal į vandenį. Tą dugno vietą, iš kurios buvo iškasti sviediniai, turėjo apžiūrėti Lietuvos karinių jūrų pajėgų Povandeninių veiksmų komandos narai. Tačiau jie delsė atvykti. Kariniai narai yra vieninteliai šalyje, kurie gali nukenksminti sprogmenis po vandeniu.

Vakar iki darbo pabaigos keltų eismas Senojoje Smiltynės perkėloje nebuvo atnaujintas. Žmonės buvo raginami vykti į Naująją Smiltynės perkėlą.

„Prašymą raštu iš policijos apžiūrėti danės dugną gavome apie 14 valandą. Narai iš karto negalėjo išvykti. Tokiam veiksmui reikia pasirengti. Nelengva greitai surinkti narus, nes daugelis užimti – rengiasi tarptautinėms išminavimo pratyboms”, – tikino Lietuvos karinių jūrų pajėgų vadas flotilės admirolas Kęstutis Macijauskas.

Per metus būna du trys atvejai, kai vandenyje randami sprogmenys. Danėje tai pirmas atvejis.

Anksčiau sprogmenų buvo rasta uosto akvatorijoje, kai ją gilino.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.