Vyriausybė įžeidė piketuotojų atstovus

Vakar prie Vyriausybės rūmų iš visos Lietuvos piketuoti suvažiavę mokytojai vėl buvo apgauti. Sutartu laiku į susitikimą su premjeru suskubusiems piketuotojų atstovams buvo pranešta, kad jie turi laukti.

Vakar Vilniuje prie Vyriausybės rūmų susirinko daugiau kaip 600 mokytojų iš visos Lietuvos. Jie protestavo prieš pedagogų skurdinimą ir krizę visoje švietimo sistemoje. Piketuotojai piktinosi, kad Vyriausybė netesi savo pažadų, premjeras Gediminas Kirkilas atvirai vadintas melagiu.

Įstumti į krizę.
LŽ kalbinta mažeikiškė teigė dirbanti darželyje. Aukštąjį išsilavinimą, aukštą kvalifikaciją ir nemenką darbo stažą turinti moteris tikino gaunanti 1300 litų per mėnesį. Mokytojų padėtis panaši.

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) radikaliojo sparno vadovas Aleksas Bružas negailėjo karčių žodžių Vyriausybei. „Mokytojai dabar gauna vos 40-50 proc. to, kas jiems priklauso. Ir net jei per ketverius metus bus įvykdyta Vyriausybės žadama ilgalaikė programa, jie vis tiek tegaus apie 70 procentų”, – aiškino jis susirinkusiesiems. Pasak A.Bružo, mokytojais turi pasirūpinti ne Vyriausybė, kuri esą nuolat apgaudinėja švietimo darbuotojus, o Seimas.

Piketuotojų laikomi plakatai bylojo, kad švietimo sistema pasiekusi kritinę situaciją. „Mokytojai, emigruokime”, „Profesija, socialinė padėtis – elgeta”, „Neišsilavinusią tautą patogu valdyti” – skelbė jie.

Iš Klaipėdos atvykusi mokytoja chemikė tvirtino, kad pedagogai neketina pasiduoti. „Yra net siūlymų visiems išeiti iš mokyklų ir rašyti pareiškimus darbo biržai”, – teigė ponia Irena. Bet ar visi nepatenkintieji galėtų tai padaryti. Irenos vyras taip pat mokytojas, šeimoje auga trys vaikai, kuriems dar toli iki pilnametystės. Tačiau, pasak mokytojos, didžiausia nelaimė, kad vaikai nebegauna tinkamo išsilavinimo. Vien jos mokykloje trūksta keturių mokytojų. Jei dirbantis pedagogas suserga, jo nėra kam pavaduoti. „Apskaičiavau, kad dėl įvairių priežasčių mano sūnus praleido maždaug pusmetį nesimokydamas. Tai baisu”, – nuogąstavo Irena.

Vieno plakatų užrašas skelbė: „Tik streikas egzaminų metu pažadins G.Kirkilo sąžinę”. A.Bružas teigė, kad neseniai dėl mokytojų streikų pradėję protesto akciją mokiniai nekaltina mokytojų. „Jie smerkia Vyriausybę ir užjaučia pedagogus”, – aiškino jis.

Švietimo ir mokslo ministerijos duomenimis, pamokos vakar nevyko 63 mokyklose. Tačiau piketuotojai teigė, kad nedirbančių ugdymo įstaigų yra beveik triskart daugiau. Palaikyti mokytojų atėjo ir kitų profesinių sąjungų atstovai. Minioje buvo nemažai mokinių ir atsitiktinių praeivių.

Nors mokytojų atstovai įsižeidė dėl Vyriausybės atstovų atidėto susitikimo su jais, valdžia po pusantros valandos vis dėlto rado laiko pasikalbėti. Susitikimas vyko už uždarų durų.

Tačiau su streikininkų profsąjungų atstovais susitikę ministrai daugiau pinigų, nei jau pažadėta, jiems nepasiūlė. „Jokios išeities. Nereikia skatinti streikų, nereikia kurstyti žmonių. Mes esame atviri, galime dirbti kitais klausimais – dėl mokytojų saugumo, kitų sąlygų”, – po susitikimo su profsąjungų atstovais sakė premjeras G.Kirkilas. Žurnalistų paklaustas, ar Vyriausybė neketina imtis priemonių net pedagogams grasinant egzaminų boikotu, premjeras išreiškė viltį, kad mokytojai „susipras ir to nedarys”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Vyriausybė įžeidė piketuotojų atstovus"

  1. virs 100 piketuotoju

    tas pats buvo ir Taurageje, kur neatejo ne vieno kviestas valdzios atstovas, tiesa, prisistate policija ir pora korespondentu

  2. sxf

    kazkuo negeru kvepia, jei zmones turintys aukstaji issilavinima turi imtis tokiu drastisku priemoniu, kad gautu tai kas jiems priklauso. taurageje iskviete policija, kad priziuretu tvarka, kad mokytojai ko nepridarytu. na nesamone kazkokia.

  3. stse

    Mokytojai, tai inteligencija!!! KUR ISTORIJOJE inteligentai streikuodavo??? Tai ka galime pasakyti apie tuos , kurie be akademinio ishsilavinimo ???? uz ka jie gyvena??? Kol nepakils visi uz save, savo egzistavima taip ir stums durniuka tas ar ktas kirkiliukas:)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.