Valdininkų algų viešinti neskubama

Valstybės įstaigose gaunamų atlyginimų neskubama viešinti. Valdininkai savo atlyginimus slepia, premjeras ir ministrai oficialiai uždirba nedaug, bet iš tiesų gauna kelis kartus daugiau.
Kaip rašo dienraštis „Vilniaus diena”, oficialūs premjero ir ministrų atlyginimai nuo tikrų jų pajamų skiriasi kelis kartus. Premjeras Gediminas Kirkilas atskaičiavus mokesčius uždirba tik 5,6 tūkst. litų, tačiau iš tiesų gauna tris kartus daugiau pinigų. Jam kas mėnesį dar skiriama per 6 tūkst. litų reprezentacinėms išlaidoms. Dar daugiau nei 6 tūkst. litų jis, kaip Seimo narys, gauna kanceliarinėms ir kitokioms išlaidoms. Tad iš viso mėnesinės premjero pajamos siekia 17 tūkst. litų.

Ministrai gauna dar daugiau pinigų nei premjeras. Ministro alga į rankas – tik 4,2 tūkst. litų, tačiau jam kas mėnesį skiriama per 8 tūkst. litų reprezentacinėms išlaidoms. Be to, tiems ministrams, kurie yra Seimo nariai, iš parlamento kas mėnesį pervedama daugiau kaip 6 tūkst. litų kanceliarinėms ir kitokioms išlaidoms. Iš viso per mėnesį ministras, einantis ir Seimo nario pareigas, gauna apie 19 tūkst. litų.

Nuo reprezentacinėms, kanceliarinėms ir kitoms reikmėms skirtų išmokų neatskaitomi jokie mokesčiai, už jas niekam nereikia atsiskaityti.

Premjero ir ministrų pajamas dar galima suskaičiuoti, bet beveik neįmanoma sužinoti, kokius atlyginimus ar kitokias išmokas gauna ministerijų departamentų, įvairių žinybų, valstybinių akcinių bendrovių, viešųjų įstaigų vadovai ir jų darbuotojai. Įvairiuose įstatymuose tik aptakiai ir užšifruotai rašoma, kas kokius atlyginimus gauna valstybės institucijose.

Su akcinių bendrovių, kurias kontroliuoja valstybė, darbuotojų gaunamais atlyginimais dar sunkiau. Dažnai jie nustatomi sudarant konfidencialias sutartis.

Valdininkų gaunamų algų problemą ėmėsi nagrinėti Seimas. Baigdami rudens sesiją parlamentarai priėmė nutarimą, kuriuo siūlyta Vyriausybei skubiai nustatyti, kad duomenys apie finansuojamų iš biudžeto įstaigų darbuotojų atlyginimus būtų vieši.

Nutarimą pasiūlė Seimo Audito komitetas, pavargęs kovoti su įvairiomis valstybės institucijomis dėl informacijos apie jų darbuotojų gaunamus atlyginimus.

Iki kovo 10 dienos Vyriausybė turėjo informuoti Seimą, kaip įvykdytas priimtasis nutarimas. Kol kas ministrų kabinetas dar neįvykdė parlamentarų pavedimo. Premjero patarėjas Donatas Morkūnas patikino dienraštį, kad Seimo nutarimas dėl biudžetininkų algų viešinimo nėra pamirštas.

„Procesas vyksta. Tačiau be įstatymų pataisų, regis, neįmanoma apsieiti. Todėl Seimas dar turės grįžti prie šio klausimo”, – tvirtino jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Valdininkų algų viešinti neskubama"

  1. Rasa

    Kada baigsis tu legaliu vokeliu laikai?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.