Skambindami pigiau tauškiame daugiau

Praėjus pusmečiui, kai Lietuvoje, kaip ir kitose Europos Sąjungos valstybėse, atsirado galimybė esant užsienyje su namiškiais kalbėtis pigiau, šalies mobiliojo ryšio operatoriai teigia fiksuojantys didesnius skambučių srautus.

Pagal ES tarptinklinio ryšio reglamentą, įsigaliojusį 2007 metų birželio 30 dieną, visoje ES buvo nustatytos didžiausios leistinos kainų ribos tarptinklinio ryšio („roaming”) skambučiams. Pirmaisiais naujosios tvarkos taikymo metais lankantis kitoje ES šalyje į Lietuvą galima paskambinti mokant už minutę ne daugiau kaip 1,69 lito (neskaičiuojant mokesčių), atsiliepiant – 0,83 lito.

Antraisiais metais skambinsime dar pigiau – maždaug iki 1,59 lito už minutę, priimsime skambučius – už 0,76 lito, trečiaisiais operatoriai negalės taikyti didesnių tarifų nei 1,48 lito skambinant ir 0,66 lito atsiliepiant.

Puolė skambinti

Mobiliojo ryšio operatoriai tikina, kad pastarąjį pusmetį daug jų klientų susiviliojo mažesniais tarifais – dabar ir skambinama dažniau, ir kalbama ilgiau. „Lyginant 6 mėnesių vartojimą – nuo 2006 metų rugsėjo iki 2007-ųjų vasario – su tais pačiais mėnesiais po ES reguliavimo, ES šalyse išeinančių skambučių srautas padidėjo 27 proc., o įeinančių – 67 procentais”, – teigė LŽ Lina Karsokaitė, bendrovės „Bitė Lietuva” komunikacijos vadovė. Ji pridūrė, kad skambučių srauto didėjimui įtakos turėjo ir ES reguliavimas, ir pagausėjęs klientų būrys.

Pastebima, jog privačius klientus mažesnės kainos viliojo labiau nei verslo klientus. Įvedus vadinamąjį eurotarifą ir pritaikius kitas nuolaidas, „Omnitel” vartotojai mobiliuoju ryšiu užsienyje ėmė naudotis kur kas dažniau. „2007 metų ketvirtąjį ketvirtį privačių „Omnitel” vartotojų skambučių srautas užsienyje padidėjo net 34 proc., palyginti su atitinkamu laikotarpiu 2006 metais, o bendras srautas, įskaitant ir verslo vartotojų skambučius, buvo didesnis 24 procentais”, – LŽ aiškino „Omnitel” rinkodaros direktorius Giedrius Makauskas.

„Tele2” atstovas spaudai Mindaugas Biliauskas LŽ sakė, kad praėjusių metų rugpjūčio pabaigoje įsigaliojus vadinamiesiems eurotarifams tarptinklinio ryšio skambučių pagausėjo ne itin daug, tačiau jų trukmė pailgėjo pastebimai. „Lyginant 2007 metų sausio-rugpjūčio statistiką su praėjusių metų rugsėjo – 2008-ųjų sausio duomenimis matyti, kad tarptinklinio ryšio skambučių skaičius įvedus eurotarifus vidutiniškai per mėnesį didėjo 3,16 proc., o bendra skambučių trukmė – 75 procentais”, – minėjo jis.

Proga pigiau paskambinti į užsienį naudojasi ir laidinių telefonų turėtojai. Pavyzdžiui, praėjusių metų gruodį, kai ne piko metu skambučiai iš Lietuvos į JAV, Didžiąją Britaniją, Airiją, Vokietiją ir Ispaniją, o sausį – į Rusiją kainavo 0,19 lito už minutę, skambinančiųjų telefonai buvo užimti ilgiau nei tuo pat metu prieš metus. „Tada skambučių srautas padidėjo visomis kryptimis, o labiausiai į Rusiją – beveik trečdaliu, palyginti su ankstesniais metais”, – LŽ dėstė „Teo LT” atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Populiariausios šalys

Mobiliojo ryšio operatorių pateiktais duomenimis, „Tele2” klientai daugiausia telefonu kalba nuvykę į Latviją, Norvegiją, Vokietiją, Prancūziją, Baltarusiją. „Bitė” nurodė, kad populiariausios šalys yra Latvija, Lenkija, Vokietija, Prancūzija, Italija. „Omnitel” išskyrė Rusiją, Latviją, Vokietiją, Lenkiją, Estiją ir Didžiąją Britaniją.

„Įvedus naujus tarifus šešetukas šalių, į kurias nuvykę mūsų vartotojai skambina daugiausia, iš esmės nesikeičia”, – sakė G.Makauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.