Klaipėdoje ieškoma budinčių globėjų

Uostamiesčio vaiko teisių apsaugos tarnyba (VTAT) pradėjo ieškoti geros valios klaipėdiečių, kurie sutiktų tapti budinčiais globėjais, bet kuriuo paros metu pasiryžusiais savo namuose priglausti mažamečius.

Tokie globėjai galėtų laikinai priglausti ne tik vaikus, nesutinkančius vykti į laikinosios paramos grupes, bet ir nepilnametes motinas su ką tik pagimdytais kūdikiais.

Jeigu pavyktų rasti savanorių, klaipėdiečiai būtų pirmieji Lietuvoje, pradėję teikti tokias paslaugas.

„Vaiko globos organizavimo nuostatose yra punktas, leidžiantis tai daryti. Globėjus mes labai kruopščiai atsirinksime, o jų sąrašą tvirtins Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius”, – „Vakarų ekspresui” sakė Klaipėdos VTAT vadovė Gražina Aurylienė.

Kelias dienas, savaitę ar net mėnesį savo namuose sutikę priglausti be globos likusius arba iš smurtaujančių tėvų paimtus vaikus, globėjai gautų pašalpą, kuri šiandien siekia 500 litų už vieno vaiko globą per mėnesį.

Pasiryžę tokiam pilietiškam darbui, klaipėdiečiai jam būtų specialiai paruošiami. Globėjų sąrašus turėtų policijos komisariatai ir kartu su VTAT vaikus vežtų tiesiai pagal nurodytus adresus. Savanoriai vaikus praustų, maitintų ir rūpintųsi tiek laiko, kiek reikėtų.

Anot G. Aurylienės, budintieji globėjai privalo atitikti keliamus reikalavimus – būti neteisti, nebausti, turintys savo gyvenamąjį plotą ir dirbantys. Išlygas VTAT taikytų tvarkingiems pensininkams.

Budintys globėjai, bet kuriuo paros metu pasiryžę dalintis savo namais su nelaimės ištiktais nepilnamečiais, esąs įprastas reiškinys kitose užsienio valstybėse.

Apie jų darbą ir didžiulę pagalbą socialinės rizikos šeimose gyvenantiems vaikams G. Aurylienė ne kartą buvo girdėjusi per įvairius seminarus.

Idėja ir uostamiestyje pritaikyti užsieniečių pavyzdį klaipėdiečiams kilo ne tik išsinagrinėjus įstatymus, bet ir susidūrus su problemomis, kai mažamečiai, iš šeimų patekę tiesiai į globos įstaigas, patiria stresą, arba kai laikinosios paramos grupė būna perpildyta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.