JT Saugumo Taryba sugriežtino sankcijas Iranui

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba pirmadienį sugriežtino sankcijas Iranui, atsisakiusiam sustabdyti su branduoliniu kuru susijusius darbus.
Kita vertus, šešios didžiosios valstybės pasiūlė atnaujinti derybas su Teheranu, kad būtų rasta išeitis iš aklavietės.

14 iš 15 Saugumo Tarybos narių balsavo už 1803-iąją rezoliuciją, kurią parengė Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija ir kuria Iranui skelbiamos trečios per 15 mėnesių ekonominės ir prekybinės sankcijos.

Indonezija per balsavimą, kuriam pirmininkavo kovą Tarybai vadovaujanti Rusija, susilaikė.

Tačiau Libija, Pietų Afrikos Respublika ir Vietnamas, kurie drauge su Indonezija reiškė abejones dėl naujų sankcijų būtinybės tokiu metu, kai Iranas bendradarbiauja su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA), galiausiai balsavo už rezoliuciją.

Po balsavimo šešios valstybės, bandančios apriboti Irano branduolines ambicijas, paskelbė pareiškimą, kuriuo ragina surengti naujas Europos Sąjungos (ES) užsienio politikos vadovo Javiero Solanos (Chavjero Solanos) ir Irano derybininko derybas.

„Paprašėme Javiero Solanos susitikti su daktaru Saeedu Jalili (Saidu Džaliliu), Irano aukščiausiosios nacionalinio saugumo tarybos sekretoriumi”, – sakė britų pasiuntinys JT Johnas Sawersas (Džonas Saversas) savo šalies, Kinijos, Prancūzijos, Vokietijos, Rusijos ir JAV vardu.

Šios šešios valstybės dar kartą patvirtino ir pažadėjo išplėsti 2006 metų pasiūlymą Iranui dėl ekonominių ir prekybinių iniciatyvų mainais į urano sodrinimo darbų sustabdymą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.