Lengvesnis kelias deklaravimo link

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) paskelbė, kad gyventojai nuo vakar jau gali internetu teikti pajamų mokesčio deklaracijas. Tačiau patobulinta sistema buvo prieinama ne visiems.

Paskelbtos naujovės

VMI, regis, šiek tiek paskubėjo kviesti mokesčių mokėtojus deklaruoti pajamas elektroniniu būdu ir pildyti preliminarią deklaraciją. Centrinėje būstinėje dar prieš vidurdienį buvo surengta spaudos konferencija ir oficialiai paskelbtos Elektroninio deklaravimo sistemos (EDS) naujovės bei pranašumai. Patobulintą sistemą išbandė trys olimpiečiai: šaulė Daina Gudzinevičiūtė, penkiakovininkai Edvinas Krungolcas ir Andrejus Zadneprovskis.

Iki šiol popierines deklaracijas pildžiusi D.Gudzinevičiūtė pripažino, kad sėdint prie kompiuterio tai padaryti kur kas paprasčiau, tačiau vis tiek suabejojo, ar kitąmet pati savarankiškai sugebės užpildyti dokumentus.

Nebe pirmą kartą elektroniniu būdu pajamas deklaruojantis E.Krungolcas taip pat palankiai įvertino naujoves, pastebėjo, kad šiemet formalumus galima atlikti kur kas greičiau. Tiesa, sportininkams į pagalbą suskubo VMI darbuotojai.

Užtruko tvarkydami duomenis

Tačiau dauguma tautiečių, panorusių jau vakar deklaruoti pajamas, to padaryti negalėjo, nes EDS nerado preliminarios deklaracijos.

Darius Buta, VMI Viešųjų ryšių skyriaus specialistas, patvirtino, kad nespėta sutvarkyti duomenų ir vakar visą dieną preliminarios deklaracijos dar tik buvo keliamos į EDS. Tačiau šiandien mokesčių mokėtojai turėtų jas rasti.

Preliminarioje deklaracijoje bus pateikiama daugiau duomenų: ne tik VMI turima informacija apie pajamas, susijusias su darbo santykiais, ir išlaidas, apie kurias mokesčių inspekcijai pranešė tretieji šaltiniai (bankai, draudimo bendrovės, kompiuterių pardavėjai ir pan.), bet ir pajamų mokesčio suma, sumokėta už verslo liudijimą. Elektroninio deklaravimo sistemoje bus nurodytos ir gyventojo nekilnojamojo turto pardavimo ar kitokio perleidimo nuosavybėn pajamos, kurias mokesčių mokėtojas ras suformuotoje pažymoje.

„Pastebėjome, kad pildant deklaracijas apie pajamas iš nekilnojamojo turto pardavimo pasitaiko nemažai klaidų”, – sakė VMI viršininkas Modestas Kaseliauskas.

Mažins klaidų tikimybę

Šiemet mokesčių mokėtojai, pildantys deklaracijas elektroniniu būdu, ras metinio neapmokestinamojo pajamų dydžio (MNPD) skaičiuoklę. MNPD, kurį reikia įrašyti deklaracijoje, yra skirtingas kelis vaikus auginantiems tėvams, ribotą darbingumą turintiems mokesčių mokėtojams, asmenims, dirbusiems žemės ūkyje, kai kuriems kitiems gyventojams, todėl skaičiuoklė sumažins klaidų tikimybę.

Deklaracijose taip pat bus galima tikslinti ir papildyti sąskaitą, adresą, savivaldybės kodus naudojantis „on-line” režimu.

Pinigų sulauks greičiau

VMI žada, kad šiemet, kaip ir pernai, gyventojai, teisingai užpildę deklaraciją elektroniniu būdu, gyventojų pajamų mokesčio (GPM) permoką susigrąžins per 10 dienų. Pateikę popierines deklaracijas asmenys permoką atgaus iki liepos mėnesio pabaigos.

Panaši naujovė pasiūlyta ir 2 proc. sumokėtos GPM sumos paramą teikiantiems ir gaunantiems mokesčių mokėtojams: pateikus elektroniniu būdu prašymus skirti paramą, lėšos gavėjus pasieks ne iki lapkričio 15 d., kaip numato įstatymas, o jau liepos mėnesį.

Siūlys pagalbą

VMI primena, kad deklaruoti pajamas elektroniniu būdu gali ir asmenys, neturintys namuose kompiuterio ar interneto prieigos. Tai bus galima padaryti viešuosiuose interneto prieigos taškuose, kurių šalies kaimo vietovėse yra per 400.

Be to, nuo kovo 31 d. iki balandžio 12 d. visose apskričių VMI bus organizuojama Atvirų durų dekada. Šiomis dienomis apskričių VMI skyriai dirbs ilgiau, mokesčių specialistai asmeniškai konsultuos gyventojus, padės pildyti deklaracijas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.