Šįmet būsto rinka laukia atomazgos

Ekspertai nesiryžta prognozuoti, kuo baigsis nekilnojamojo turto rinkoje kilusi įtampa ir kieno – pirkėjų ar pardavėjų – nervai laikys ilgiau.

Gyvenamojo nekilnojamojo turto rinkoje pirkėjai, laukiantys krintančių kainų, ir pardavėjai, nenorintys jų nuleisti, sukėlė įtampą. Kol kas nė viena pusė nervų karo nelaimėjo. Banko „DnB Nord” duomenimis, pernai Lietuvoje būsto kainos kilo 12 proc., o Latvijoje krito 8 proc., Estijoje – 6 proc. Būtent kainoms kritus gretimose valstybėse, o Lietuvoje būstui tapus nebeįperkamu gyventojams įsižiebė viltis, kad jis pigs.

Banko „DnB Nord” analitikai negali pažadėti, kad kainos kris labai pastebimai – per šiuos metus veikiausiai 10–15 proc. Labiausiai turėtų pigti senos statybos būstas. Turėtų kristi ir prestižinių apartamentų kainos.

Kaip aiškino „DnB Nord” banko analitikas Rimantas Rudzkis, statytojai turi du pasirinkimus. Vienas jų – norint išjudinti rinką mažinti kainas, tačiau statytojai labai nenori to daryti baimindamiesi sukelti kainų griūtį ir pasėti paniką. Kitas – laukti ir įšaldyti kainas. Toks laukimas esą gali užtrukti iki poros metų. Veikiausiai būtent tokios taktikos imsis stambūs rinkos žaidėjai – investicijas nukreips į perspektyvesnius nekilnojamojo turto sektorius: komercinių, sandėliavimo, logistikos objektų statybą.

Tačiau turėtų suaktyvėti smulkios statybų įmonės, dabar pradedančios įgyvendinti naujus statybų projektus ant jau pigiau įsigytos žemės ir mažesnėmis sąnaudomis, pasirinkdamos ekonominės klasės ir nedidelio ploto būsto statybą. Būtent jos jau netrukus turėtų pateikti siūlymų rezervuoti ir įsigyti tik pradedamus statyti namus bei butus gerokai mažesnėmis nei dabar parduodamų objektų kainomis.

Kai kurios statybų bendrovės jau yra užsiminusios, kad kol kas Lietuvoje nenaudojamos užsienyje populiarios pigesnės, nors ir ne tokios patvarios statybinės medžiagos. Naujosios technologijos leistų sumažinti statybų sąnaudas ir atsirastų galimybė statyti pigesnius namus bei butus.

„Kainos turėtų mažėti, tačiau tik iki tam tikro lygio. Tada jos stabilizuosis arba vėl ims kilti”, – įsitikinusi banko „DnB Nord” analitikė Jekaterina Rojaka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.