Gamtai kalendoriai nerūpi

Nors šiandien – pirmoji kalendorinio pavasario diena, tačiau sinoptikai įsitikinę, kad pavasario pradžios orai nelabai skirsis nuo besibaigiančios žiemos.

Pirmasis kovo savaitgalis bus lietingas ir vėjuotas. Pajūryje šiandien bus apie 2 laipsnius šilumos, rytoj – vienu laipsniu šilčiau. Visą savaitgalį lis, o sekmadienio naktį galima šlapdriba.

Nors kalendorius jau skelbia kovą, iš tiesų vis dar tęsiasi neįprastai šilta žiema, kuri meteorologiniu atžvilgiu laikoma išskirtinė. Vidutinė jos temperatūra buvo 1,1 šilumos, tai yra 4-5 laipsniais šiltesnė nei vidutinė.

„Kovo mėnuo irgi numatomas šiek tiek šiltesnis ir drėgnesnis nei įprastai. Atmosferos frontai ir ciklonai keis vienas kitą, kartais išlįs ir saulutė”, – kalbėjo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė.

Tačiau gamta ne visada taikosi prie kalendoriaus. Klaipėdos universiteto Botanikos sodo direktorė Rūta Žadeikienė pasakojo, kad pavasaris į uostamiestį šiemet atėjo mėnesiu anksčiau.

„Sode jau pradeda žaliuoti sausmedžiai, skleidžiasi kvapusis putinas, pradeda žydėti raktažolės, žalčialunkiai, žiedus krauna ir magnolijos. Lazdynai jau pasipuošę žirginėliais, skleidžiasi kačiukai. Grįžo žąsys ir antys, po laukus duodasi kurmiai, atgijo vabaliukai”, – pavasarinėmis nuotaikomis dalijosi R.Žadeikienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.