Pramonė gali dar labiau priartėti

Vyriausybės iniciatyva mažinti pramonės objektų sanitarinės apsaugos zonas (SAZ) gąsdina gyventojus.

Tuo metu specialistai tikina, kad mažesnės apsaugos zonos nereiškia didesnio pavojaus. Esą tai net didina spaudimą įmonėms naudoti tik šiuolaikiškas technologijas.

„Vakarų ekspresą” pasiekė skaitytojų nuogąstavimai dėl to, kad valdžia esą ruošia pramonės gigantams palankius teisės aktus. Teigiama, kad cheminių medžiagų gamybai ruošiamasi SAZ sumažinti nuo 1 000 iki 500 metrų, plastikinių gaminių gamybai, kur nenaudojamas sintezės procesas, nėra gamybos iš dervos ir monomerų – nuo 300 iki 50 metrų ir t. t.

Pasak Valstybinio aplinkos sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos ekspertizės skyriaus vedėjo Mariaus Urbono, iki šiol SAZ nustatomos remiantis dar 1992 m. Vyriausybės patvirtintu nutarimu.

„Per tą laiką labai pasikeitė technologijos, atsirado netgi nauji terminai, sąvokos, tad tarp Vyriausybės nutarimo ir kitų institucijų aktų atsirado įvairių prieštaravimų. Dėl to Vyriausybė inicijavo šio nutarimo pakeitimą ir tam sudarė darbo grupę”, – aiškino M. Urbonas.

Pasak minėtajai darbo grupei vadovaujančio Sveikatos apsaugos ministerijos Visuomenės sveikatos departamento direktoriaus Audriaus Ščeponavičiaus, iš pradžių buvo numatyta, kad Vyriausybės nutarimo projektas bus parengtas trečiame praėjusių metų ketvirtyje, vėliau terminas buvo nukeltas iki 2008-ųjų pradžios, tačiau ir iki tol nespėta.

„Šis klausimas yra labai sudėtingas. Esame tarp dviejų ugnių – vienos institucijos nori mažinti zonų ribas, kitos didinti. Pasiūlymus teikia įvairios ministerijos, apskričių viršininkų administracijos, savivaldybės ir kitos institucijos. Manome, kad galbūt Vyriausybei nutarimo projektas bus pateiktas kovą. Dabar viešai skelbiamame nutarimo projekte nustatytos zonų ribos nėra galutinės, jos dar gali ne kartą keistis”, – sakė A. Ščeponavičius.

Jis akcentuoja, kad kai kurias SAZ ribas reikia mažinti neišvengiamai, nes jos visiškai nebeatitinka realybės. Esą yra atvejų, kai vadovaujamasi dar 1971 m. patvirtintomis normomis. Problemų kyla ir dėl to, kad nuo seno veikiantys pramonės objektai neįregistruoja SAZ registruose ir šiose ribose įsikuria gyventojai, paskui imantys kelti įvairias pretenzijas. Šią problemą bus bandoma išspręsti nustatant pereinamąjį laikotarpį iki 2010 metų.

Darbo grupėje dirbantis Valstybinio aplinkos sveikatos centro atstovas M. Urbonas sako, kad SAZ mažinimas – tai lazda su dviem galais.

„Iš vienos pusės pramonės objektai gali priartėti prie gyventojų, tačiau iš kitos pusės tai reiškia, kad įmonės turi naudoti tik pažangias technologijas, kad „įsitektų” į mažesnes ribas, nes kitaip joms grėstų sankcijos. Tad yra ir pramonininkų, kurie visiškai netrokšta zonų ribų mažinimo. Bet kokiu atveju nustatant naujas zonų ribas bus vadovaujamasi Europos Sąjungos reglamentais”, – sakė M. Urbonas, akcentuojantis, kad kai kuriose Europos šalyse iš viso nėra tokio dalyko kaip SAZ.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.