Patikslintas praėjusių metų ketvirtojo ketvirčio BVP augimo tempas siekė 8,0 proc.

Statistikos departamentas, gavęs išsamesnius duomenis, patikslino 2007 metų ketvirtojo ketvirčio bendrojo vidaus produkto (BVP) pirmąjį įvertį. Patikslintais duomenimis, ketvirtąjį ketvirtį BVP galiojusiomis kainomis sudarė 27257,1 mln. litų ir, palyginti su 2006 m. ketvirtuoju ketvirčiu, išaugo 8,0 procento.

Anksčiau skelbtas pirmasis BVP įvertis sudarė 27160,2 mln. litų, o jo augimas siekė 7,9 procento. Kartu buvo patikslintas ir metinis BVP, kuris galiojusiomis kainomis sudarė 96,77 mlrd. litų, o augimo tempas siekė 8,8 procento.

Sparčiausiai 2007 m. ketvirtąjį ketvirtį pridėtinė vertė augo statybos (13,1 proc.), prekybos, transporto bei ryšių paslaugų grupėje (10,1 proc.) ir finansinio tarpininkavimo ir nekilnojamojo turto bei kito verslo paslaugų grupėje (8,5 proc.). Pramoninių įmonių ir ne rinkos paslaugų pridėtinės vertės augimas buvo lėtesnis ir atitinkamai siekė 6,3 ir 4,4 procento. Lėčiausiai augo žemės ūkio ir žuvininkystės (2,0 proc.) pridėtinė vertė.

2007 m. pabaigoje vartojimo išlaidos augo lėčiau, nors kompensacija darbuotojams galiojusiomis kainomis išaugo 22,3 proc. Galutinio vartojimo išlaidos išaugo 7,7 procento, bendrasis pagrindinio kapitalo formavimas – 6,7 procento, nes statybų mastai lėtėjo.

Namų ūkių galutinio vartojimo ir valdžios sektoriaus vartojimo išlaidų augimo tempai buvo atitinkamai 8,0 ir 6,2 procento. Jau antrą kartą per 2007 m. grynojo eksporto poveikis BVP augimui spalio-gruodžio mėnesiais buvo teigiamas. Prekių ir paslaugų eksportas 0,2 procentinio punkto lenkė prekių bei paslaugų importą (eksportas išaugo 2,7, importas – 2,5 proc.).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.