Darbiečiai parėmė dalies mokytojų sprendimą streikuoti

Opozicinės Darbo partijos frakcija Seime parėmė dalies mokytojų sprendimą nuo kovo mėnesio pradžios rengti neterminuotus streiku, reikalaujant 50-čia procentų padidinti darbo užmokestį.
„Darbo partija niekada nepasisakė už radikaliausias priemones, mes esam už konstruktyvų dialogą ir konstruktyvų darbą, už konstruktyvų pokalbį. Kita vertus, streikai yra aukščiausia demokratijos išraiška. (…) Mes tikrai palaikom teisėtus profsąjungų reikalavimus”, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo darbiečių frakcijos seniūnė Virginija Baltraitienė.

Kitas darbietis Kęstutis Daukšys sakė asmeniškai siūlysiąs Seimo nariams „prisidėti prie mokytojų streiko ir streikuoti čia, Seime, lygiai kaip mokytojai streikuos savo mokyklose”.

Pasak jo, valdžia veikiausiai nesuvokia esamos padėties, kai aukštąjį išsilavinimą įgijęs specialistas uždirba kur kas mažiau nei mūrininkas, kurio mokymasis trunka apie vienerius metus, palyginus su ketverių metų pedagoginių bakalauro studijų trukme aukštojoje mokykloje. Be kita ko, K.Daukšys nepraleido progos įgelti premjerui Gediminui Kirkilui, pasišaipęs, jog jam veikiausiai pritrūko išsilavinimo, kad suvoktų realią situaciją.

„Vyriausybei, o tiksliau premjerui, pritrūko išsilavinimo, kadangi žmogus bakalauro studijų net formalių nebaigęs, tai matyt ne visai suvokia tas problemas”, – sakė darbietis.

2004 metais G.Kirkilas baigė Vilniaus universiteto Tarptautinio verslo mokyklos magistrantūros studijas. Sovietmečiu jis yra baigęs Vilniaus aukštąją partinę mokyklą, kurioje įgytas išsilavinimas nebelaikomas aukštuoju.

K.Daukšys paragino Vyriausybę surasti papildomus 200 mln. litų mokytojų atlyginimams didinti. Jo teigimu, kai valstybės biudžetas siekia apie 27 mlrd. litų, keli šimtai papildomų milijonų yra „vienas juokas”. Be to, pasak K.Daukšio, šiuo metu būtina parengti bent dešimties metų trukmės švietimo vystymo strategiją bei pasirašyti platų politinių partijų, profsąjungų, visuomenės veikėjų bei verslininkų susitarimą šiuo klausimu.

„Pakeldami atlyginimus mes neišspręsim problemos, neatsakysim į klausimą, kokios švietimo sistemos mes norim, kokią mes ją turime turėti, į kur mes eisime. Vyriausybė turi inicijuoti bendrą nacionalinį susitarimą dėl švietimo, paruošti iš tikrųjų normalią strategiją, įtraukti politines partijas, visuomenės veikėjus, verslo žmones ir vieną kartą nacionaliniu mastu susitarti. Tada mes turėsim rezultatą tokį, kad nereikės nei streikų”, – sakė K.Daukšys.

Pastaruoju metu mokytojų darbo užmokesčio dydžio klausimas tapo vienu aštriausių politinės darbotvarkės klausimų. Daliai mokytojų streikuojant ar grasinant streikais, kita dalis derėjosi su Vyriausybe. Pirmadienį buvo pasirašytas susitarimas dėl ilgalaikės švietimo darbuotojų atlyginimų strategijos, pagal kurią vidutinis mokytojų atlyginimas nuo 2138 litų šiuo metu kils iki 4113 litų nuo 2011-ųjų sausio. Dokumentą pasirašė premjeras G.Kirkilas ir daliai pedagogų atstovaujančios Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) vadovė Rūta Osipavičiūtė.

Daugelis opozicinių partijų ilgalaikės atlyginimų kėlimo strategijos 2009-2011 metams pasirašymą su viena iš keturių pedagogų profsąjungų įvertino kaip išsisukinėjimą ir naštos užkrovimą ateinančioms vyriausybėms.

Radikalioji skilusios LŠDPS dalis, vadovaujama Alekso Bružo, nuo kovo grasina paskelbti neterminuotus streikus, nes norėtų, kad mokytojų atlyginimas didėtų smarkiau ir greičiau.

A.Bružo teigimu, šiuo metu mokytojai susiduria ne tik su menko atlygio problema, bet ir kenčia nuo pernelyg didelio darbo krūvio, trūkstant pedagogų yra priversti dirbti su ypač didelėmis klasėmis, todėl kenčia mokymo kokybė.

Jo duomenimis, šiuo metu mokyklose dirba tik apie 700 mokytojų, kurių darbo stažas yra iki 3 metų. Tuo metu 50 metų ir vyresni pedagogai sudaro 60 proc. visų mokytojų.

Valdančiosios koalicijos lyderiai socialdemokratai (LSDP) teigia, kad mokytojus streikuoti kursto opozicinės partijos.

„Opozicinėmis besivadinančios populistinės partijos, siekdamos siaurų politinių tikslų, kursto Lietuvos mokytojus streikuoti. Socialdemokratai apgailestauja, kad kai kurios politinės partijos seniai nebeturi politinės kultūros ir veikia ne tik prieš valdančiąją koaliciją, bet ir prieš valstybę”, – rašoma ketvirtadienį išplatintame socdemų pranešime.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.