Liberalų sąjūdis nesureikšmina liberalcentristų „blaškymosi” ir tikisi tęsti derybas dėl naujos koalicijos Vilniuje

Liberalų sąjūdis nesureikšmina liberalcentristų „blaškymosi” ir tikisi tęsti centro dešiniųjų partijų derybas dėl naujos valdžios formavimo Vilniaus miesto savivaldybės taryboje.
Liberalsąjūdiečiai planuoja surašyti laišką konservatoriams, jog jie yra pasiruošę dalyvauti formuojant centro dešiniųjų politinių jėgų bloką ir žada paremti dešiniųjų merą. Tačiau, pasak Liberalų sąjūdžio lyderio Eligijaus Masiulio, jiems nebūtų priimtinas meras iš kairiųjų partijų stovyklos.

„Mes planuojame parašyti laišką konservatoriams, kuriame išsakytume savo poziciją, kad esam pasiruošę dalyvauti centro dešiniųjų partijų koalicijoje ir, jeigu būtų iškeltas dešinysis meras, mes jį paremtume. O dėl liberalcentristų, tai, manau, kad čia greitai viskas nurims. Jų tas blaškymasis, kai vieną dieną siūlo derėtis, kitą – jau sako, kad nebesiderės, susijęs su kitais dalykais”, – BNS ketvirtadienį sakė E.Masiulis.

BNS žiniomis, „kiti dalykai” gali būti susiję su liberalsąjūdiečių laukimu, kuomet Vilniaus apygardos teismas trečiąkart pasakys savo verdiktą vadinamojoje mero rinkimų byloje, kurioje liberalcentristų lyderis Artūras Zuokas ir su juo siejami „Rubicon group” verslininkai kaltinami per sostinės mero rinkimus 2003-siais bandę papirkti tuometinį Vilniaus miesto tarybos narį Vilmantą Drėmą, trukdę jam pasinaudoti rinkimų teise ir neteisėtai apriboję laisvę.

Sprendimas bus priimtas kovo 20 dieną. Jeigu A.Zuokas būtų pripažintas kaltu, jis netektų tarybos nario mandato.

Bendrą centro dešiniųjų jėgų bloką Vilniaus miesto savivaldybės taryboje burti ketino Tėvynės sąjunga, Liberalų sąjūdis bei Liberalų ir centro sąjunga (LiCS). Iš pradžių buvo tikimasi susitarti tarpusavyje, o vėliau bloką stiprinti pakvietus socialdemokratus, kurie dabar yra sostinės valdžioje kartu su partija „Tvarka ir teisingumas” bei Lenkų rinkimų akcija.

Pagal Tėvynės sąjungos lyderio Andriaus Kubiliaus antradienį išdėstytą planą, sostinės meru galėtų tapti dešiniųjų partijų atstovas, LiCS pirmininkas A.Zuokas samprotavo apie merą konservatorių arba socdemą. Pats A.Zuokas sakėsi į jokius postus nepretenduosiąs.

Šiuo metu Vilniaus mero pareigas eina partijos „Tvarka ir teisingumas” atstovas Juozas Imbrasas.

Liberalcentristai, pasipiktinę, kad jų lyderis įvardintas „kliūtimi” bendradarbiavimui ir apkaltinę liberalsąjūdiečius tuščiu politikavimu, trečiadienį pareiškė nebesiderėsią su Liberalų sąjūdžiu ir nuo šiol kalbėsią tik su konservatoriais bei socialdemokratais.

Nuo LiCS kadaise atskilusio Liberalų sąjūdžio pirmininkas E.Masiulis LiCS vadą, buvusį Vilniaus merą A.Zuoką antradienį pavadino „kliūtimi” bendrai veiklai. Be to, norima, kad potenciali naujoji dauguma panaikintų buvusias sutartis su „Rubicon group” priklausančiomis bendrovėmis. A.Zuokas viešojoje erdvėje siejamas su „Rubicon” kai kurių interesų bendrumu.

Partijų lyderiams Vilniaus koalicijos formavimas buvo perduotas po to, kai savivaldybės tarybos politikams nepavyko sutarti dėl naujos valdančiosios koalicijos sudarymo prieš pat vasario viduryje vykusį 2008 metų biudžeto tvirtinimą.

Iš trijų centro dešiniųjų partijų pirmininkų, tik A.Zuokas dirba Vilniaus taryboje. A.Kubilius ir E.Masiulis yra Seimo nariai.

Jeigu centro dešiniesiems pavyktų susitarti, jie vienytų 23 tarybos narius. Vilniaus miesto taryboje iš viso yra 51 vieta, todėl valdančiajai daugumai reikėtų ne mažiau 26 vietų. Todėl tikimasi socialdemokratų paramos, kuriems rinkimai lėmė 6 vietas. Tačiau socialdemokratų frakcija nėra vieninga: vienas narys, vicemeras Algirdas Paleckis buvo pašalintas iš socialdemokratų partijos, kiti nesutaria, ar likti dabartinėje valdančiojoje daugumoje, ar keisti esamą situaciją.

Šiuo metu valdančiąją koaliciją sostinės taryboje sudaro „Tvarka ir teisingumas” (13 mandatų), Lenkų rinkimų akcija (6) ir socialdemokratai (6).

Liberalų sąjūdžiui rinkimai lėmė 4 vietas, jie skelbiasi esantys konstruktyvia opozicija. Valdantiesiems oponuojantys konservatoriai taryboje turi 10 vietų, liberalcentristai – 9.

Rusų sąjunga vienija 2 narius ir kartu su iš „tvarkiečių” frakcijos išėjusiu G.Kazaku, įkūrė naują Nepriklausomą frakciją.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.