Mokiniai nebegaus savo „skanėstų”

Sveikatos apsaugos ministro Rimvydo Turčinsko patvirtinti higienos normos pakeitimai iššluos iš mokyklų valgyklų, bufetų bei užkandžių automatų nesveikus produktus.

Iki šiol Visuomenės sveikatos centrai apskrityse, atlikdami mokinių maitinimo mokyklose organizavimo kontrolę, susidūrė su problema: nebuvo numatyta atsakomybė už pažeidimus, susijusius su netinkamu maitinimo organizavimu, sveikatai nepalankių produktų pateikimu.

Patobulintoje higienos normoje, be anksčiau nurodytų rekomenduojamų produktų, įvardyti ir tie, kurie vaikams nėra tinkami. Į nerekomenduojamų produktų sąrašą įtraukti bulviniai traškučiai bei kiti riebaluose virti gaminiai, saldainiai, konditeriniai gaminiai su kremu ar šokoladu, nealkoholiniai gėrimai su maisto priedais, gazuoti gėrimai bei genetiškai modifikuoti produktai. Kelias į mokyklas užkirstas ir nustatytą riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių, cukraus bei druskos kiekį viršijantiems produktams. Už išvardintų menkaverčių produktų tiekimą dabar numatyta atsakomybė. Apribojimai taikomi tiek didžiulę dalį tėvų piktinusių užkandžių ir gėrimų aparatų asortimentui, tiek mokyklų valgykloms bei bufetams.

Sudaryti valgiaraščiai, pritarus mokyklos tarybai bei patvirtinus mokyklos vadovui, dar turės būti suderinti ir su apskrities visuomenės sveikatos centru. Dar viena naujovė: valgiaraščiuose prie kiekvieno patiekalo privaloma nurodyti patiekalo energinę vertę, o sveikatos sutrikimų turintiems vaikams – skirti tausojantį maitinimą. Sąrašus mokinių, kuriems reikalingas individualus maitinimas, remdamasis vaikų sveikatos pažymėjimuose pateiktomis išvadomis ir rekomendacijomis, sudarinės visuomenės sveikatos priežiūros specialistai. Kasmet iki spalio 1 dienos apie tausojančio maitinimo poreikį ir jo organizavimą mokyklose jie privalės informuoti savivaldybės administraciją.

Maisto automatai šiuo metu stovi 107 šalies mokyklose, iš jų trys – uostamiesčio švietimo įstaigose.

Klaipėdos Visuomenės sveikatos centro (VSC) Saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės teigimu, VSC ir anksčiau nerekomenduodavo į vaikams siūlomą asortimentą įtraukti sveikatai nepalankių produktų, kurie dabar išvardyti normoje. Periodinė kontrolė, kaip uostamiesčio mokyklose laikomasi higienos normos, anot specialistės, vykdoma du kartus per metus. A. Šlepetienė tvirtino, kad pernai rudenį vykusio patikrinimo metu didelių pažeidimų nei mokyklų bufetuose, nei užkandžių aparatuose nebuvo rasta.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.