Butų pirkėjų ir pardavėjų kare laimėjo teisingumas

„Teisybė triumfavo!” – dviem žodžiais Klaipėdos apygardos teismo nutartį apibūdino jos išklausyti atėję butų pirkėjai, kurių viltys apsigyventi naujame name Taikos pr. 4a virto košmaru.

Vakar Klaipėdos apygardos teismas baigė nagrinėti beveik metus trukusią beprecedentę bylą, kurioje butų naujame daugiabutyje miesto centre nesulaukę pirkėjai prašė statytojų kompensuoti patirtą žalą.

34 ieškovams, ketinusiems įsigyti butus statomame daugiabutyje Taikos pr 4a, teismas iš atsakovų – UAB „Laivyno inžinerijos centro” (LIC) priteisė atlyginti ne tik beveik 6 mln. Lt patirtą žalą, bet ir 5 proc. metinių palūkanų nuo šios sumos kiekvienam ieškovui.

Pastarosios bus skaičiuojamos nuo bylinėjimosi pradžios – 2007-ųjų gegužės – iki sprendimo įsigaliojimo.

Ieškovams teismo priteistos sumos siekia nuo 95 iki 455 tūkst. litų. Šios sumos – tai skirtumas, susidaręs nuo preliminariose sutartyse nurodytų kainų iki naujų, kurias pirkėjams siūlė LIC.

Nutartį išklausę ieškovai neslėpė džiaugsmo – jiems pavyko įrodyti, jog į preliminariose pirkimo pardavimo sutartyse numatytus įsipareigojimus negalima numoti ranka – kaip tai bandė daryti LIC.

Bendrovė ieškovams jau grąžino šių sumokėtus avansus, siekusius nuo 10 iki 90 proc. būsto vertės.

Su spauda nebendrauja

„Sakau, kad teisingumas nugalėjo, tačiau neaišku, ar sąžinę praradę atsakovai praras dar ir garbę. Gali būti, kad nutartį jie apskųs ir mes vėl tąsysimės po teismus”, – „Vakarų ekspresui” sakė vienas iš ieškovų Rolandas Bražinskas.

Anot jo, ši byla – tai pamoka visiems pirkėjams, jog pasirašant preliminariąsias pirkimo-pardavimo sutartis būtina konsultuotis su teisininkais, kad vėliau teisinių vingrybių neišmanymu nepasinaudotų apsukrūs ir pasipelnyti sumanę verslininkai.

Dienraščiui nepavyko sužinoti, kaip apygardos teismo nutartį vertina ir ar ją ketina apskųsti pralaimėjusioji pusė. LIC direktorė Nadežda Novikova su žurnalistais bendrauti atsisakė. Telefono ragelį pakėlusi sekretorė tepasakė, jog nutarties bendrovė negavusi, o direktorė su spauda iš viso nebendraujanti.

Siekė pasipelnyti

„Vakarų eksprese” jau rašėme, kad dvejus metus butų naujos statybos daugiaaukštyje Taikos pr. 4a laukę žmonės statytojų netikėtai buvo paprašyti už įsigyjamą turtą mokėti dvigubai brangiau nei buvo numatyta arba atsisakyti būstų ir atsiimti avansus.

Vieno kvadratinio metro kaina nuo 3 tūkst. per dvejus metus buvo pakelta net iki 6 tūkst. Lt.

Dalis žmonių tam pasipriešino ir kreipėsi į teismą.

Savo ruožtu LIC žmonių pretenzijas vadino nepagrįstomis ir prašė teismo atmesti ieškinį.

Teismui pateiktame N. Novikovos rašte neneigiama, kad su ieškovais 2005 metais buvo sudarytos preliminarios būstų pirkimo-pardavimo sutartys, kuriose apibrėžtas pagrindinių sutarčių sudarymo terminas – iki 2006 m. gruodžio 31 d.

„Tačiau iki šio termino dėl nuo mūsų nepriklausančių aplinkybių (dėl rangovų kaltės vėlavo statybos darbai, kito darbų apimtys, jų bei medžiagų kainos ir kt.) nekilnojamojo turto vienetai nebuvo suformuoti ir pagrindinės sutartys nebuvo sudarytos. Dėl to, kad per preliminariose sutartyse nurodytą terminą pagrindinės sutartys nebuvo sudarytos, šalių prievolė sudaryti pagrindinę sutartį pasibaigė”, – savo pozicijas gynė LIC.

R. Bražinskas bylos nagrinėjimo pradžioje dienraščiui kalbėjo, kad atsakomybę dėl užsitęsusių statybų turi prisiimti LIC. Esą būtent bendrovė laikinai buvo sustabdžiusi statybas, kai nesėkmingai siekė didinti pastato aukštingumą iki penkiolikos aukštų.

Susitarti nenorėjo

Nors teisėja ne kartą abiems pusėms siūlė sudaryti taikos sutartį, tokią galimybę atmesdavo LIC.

„Patvirtinome, kad susitarimo gražiuoju neatsisakome, jeigu atsakovas parduos mums butus tomis kainomis, kurios buvo nustatytos prieš dvejus metus ir įrašytos į preliminariąsias sutartis, bei kompensuos patirtas išlaidas. Vėliau mes netgi sutikome pirkti butus už 15 proc. didesnę kainą nuo pradinės sumos, tačiau ir vėl nesulaukėme atsakymo” – vakar sakė ieškovai.

Pernai kovą teismas areštavo LIC priklausančius nekilnojamąjį ir kilnojamąjį turtą bei pinigines lėšas.

Galutinio taško šioje beprecedentėje byloje dar negalima dėti. Klaipėdos apygardos teismo sprendimą nepatenkintoji pusė per 30 dienų gali apskųsti Lietuvos apeliaciniam teismui.

Beje, su LIC dar bylinėjasi 8 šeimos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.