Nauja investicijų kryptis – Jungtiniai Arabų Emyratai

Siekiantys pelningai investuoti savo pinigus lietuviai atranda naują nišą – investicijas į nekilnojamąjį turtą Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE).

Pasak tarpininkavimu įsigyjant nekilnojamąjį turtą šioje arabų šalyje užsiimančių verslininkų, tokios investicijos ne tik garantuoja greitą 20-45 proc. pelną, bet yra kur kas saugesnės nei Turkijoje, Bulgarijoje ar Egipte. Dar labiau masina tai, kad JAE netik yra saugiausia šalis pasaulyje, bet ir netaiko jokių mokesčių.

Pranašumai

Pasak bendrovės „Finėja” bendrasavininkės Faustinos Miceikienės, JAE yra pirmoji Persijos įlankos valstybė, kurioje užsieniečiams suteikta teisė tiesiogiai įsigyti nekilnojamąjį turtą. Nuo 2006-ųjų JAE prasidėjo nekilnojamojo turto rinkos bumas – kasmet kainos kyla 25-40 proc.

Biurų nuomos kaina per metus siekia 20-30 proc. nekilnojamojo turto vertės. Butų nuomos kainos – 10-25 proc. Pokalbininkės teigimu, prognozuojama, kad tiek nekilnojamojo turto, tiek ir nuomos kainų augimas išliks dar mažiausiai penkerius metus, nes šiuo metu nekilnojamojo turto paklausa viršija pasiūlą 15-20 proc. Tokias tendencijas lemia valstybinė politika – valdžia, atsižvelgdama į egzistuojančią paklausą, reguliuoja naujų objektų statybą, kad būtų išvengta pasiūlos pertekliaus.

„Investavęs į nekilnojamąjį turtą užsienietis pastačius būstą turi galimybę gauti rezidento vizą trejiems metams su pratęsimu. Tokios pat vizos suteikiamos ir jo šeimos nariams. JAE patrauklūs ir tuo, kad čia nėra jokių mokesčių – nei turto, nei pelno, nei gyventojų pajamų. Emyratų bankai saugo savo klientų duomenų konfidencialumą ir neperduoda jų trečiosioms šalims. Įsigijusiam būstą po jo pastatymo, reikia sumokėti tik vienkartinį iki 2 procentų dydžio nuo įsigyto turto pirkimo kainos registracijos mokestį”, – pasakojo F. Miceikienė.

Anot jos, Dubajuje pelną užtikrina tiek trumpalaikės, tiek ir ilgalaikės investicijos, nes šios šalies rinka pasižymi stabilia paklausa visuose segmentuose.

„Statytojai investuotojams suteikia galimybę įsigyti statomus objektus išsimokėtinai. Beveik visi būstai parduodami dar statybų pradžioje”, – pasakojo F. Miceikienė.

Kainos

Pasak pokalbininkės, nekilnojamojo turto kainos Dubajuje siekia nuo 2 iki 11 tūkst. JAV dolerių už kv. m. Visi butai parduodami su pilna apdaila, prestižiniai ir viešbutinio tipo butai – ir su visais baldais bei įranga.

Dubajuje statomas naujas verslo rajonas „Dubai Business Bay”, kuriame aplink aukščiausią pasaulyje pastatą Burj Dubai išdygs 230 gyvenamųjų ir komercinės paskirties dangoraižių. Numatoma, kad šis verslo centras lygiuosis ar net lenks Niujorko Manheteną, Tokijo Gizą. Dubajuje jau veikia „Microsoft”, IBM, „General Motors”, „Siemens”, CNN ir kitų pasaulinių kompanijų atstovybės.

Pasak F. Miceikienės, biuro patalpų kainos siekia nuo 5 iki 10 tūkst. JAV dolerių už kv. m – tris keturis kartus mažiau nei kituose pasaulio verslo centruose.

„Pradiniam įnašui perkant nekilnojamąjį turtą reikia iki 20 procentų visos sumos. Kadangi likvidžiausi objektai Dubajuje yra 35-60 kvadratinių metrų ploto, pradinei investicijai reikėtų turėti bent jau 100 tūkstančių JAV dolerių. Teisės aktai leidžia vieną būstą įsigyti ir keliems asmenims”, – pasakojo pokalbininkė.

Garantijos

„Vakarų ekspresas” jau rašė, kad dideliu nekilnojamojo turto kainų augimu pasižyminčiose Bulgarijos, Egipto ir Turkijos kurortų rinkose nepatyrusių investuotojų laukia įvairios pinklės – egzistuoja dviguba rinka, užsieniečiai už objektus permoka keliskart arba įsigyja beverčius sklypus, pasitaiko net netikrų notarų, sandoriai netikėtai nutraukiami.

F. Miceikienė tikina, kad JAE nekilnojamojo turto sandoriai yra visiškai saugūs, naujai statomų objektų pirkimo sutartys yra sudaromos tiesiogiai su statytojais.

„Iki 20 proc. siekiantis pradinis įnašas mokamas į depozitinę sąskaitą – statytojas negauna tų pinigų tol, kol nepabaigia objekto. Statybas kiekviename jų etape prižiūri valstybinės institucijos. Dubajuje dangoraižius ir mažaaukščius pastatus stato tik pasaulinio lygio kompanijos iš JAV, Vokietijos, Britanijos”, – pasakojo pokalbininkė.

Anot jos, Dubajuje į nekilnojamąjį turtą intensyviai investuoja amerikiečiai, kanadiečiai, britai, rusai bei kaimyninių šalių piliečiai.

Plės verslą

Pasak verslininkės, į nekilnojamąjį turtą Dubajuje investuoja ne tik aukštas, bet ir vidutines pajamas gaunantys lietuviai.

„Susidomėjimas tikrai nemažas, tiek tarp investuotojų, diversifikuojančių savo investicijas, tiek tarp savo verslą plečiančių asmenų ar žmonių, vertinančių kokybišką poilsį. Kol kas specializuojamės statomų objektų pardavimo srityje, tačiau netrukus numatome pradėti dirbti ir su antrine rinka – padėti klientams sėkmingai pardavinėti įsigytą turtą, nuomoti patalpas”, – sakė F. Miceikienė.

Kilometro aukščio pastatas

JAE vyriausybei priklausanti statybų kompanija „Al Nakheel” planuoja statyti dangoraižį „Al Burj” („Bokštas”), kuris pasieks naują pasaulinį aukščio rekordą. Nors jau pradėti pastato pamatų montavimo darbai, tikslus būsimo bokšto dydis bei jo statybų pabaigos data laikoma paslaptyje.

Tačiau jau žinoma, kad aukščiausiai būsiantis „Al Burj” gyvenamasis aukštas (pastate planuojama įrengti biurų patalpas bei keletą viešbučių) bus 850 m aukštyje, o virš jo bus pastatyta dar keletas techninių bei atvirų aukštų, skirtų įrangai, ir stiebas, kurio aukštis apie 200 m. Planuojamas naudingas pastato plotas apie 500 tūkst. kv. m (bendras jo plotas 1,5 mln. kv. m).

Dabartinis, arba, tiksliau, netrukus būsiantis „rekordininkas”, − bokštas „Burj Dubai”, yra vos už keleto kilometrų nuo „Al Burj” statybvietės. Jo aukštis jau siekia 605 m. Apie galutinį jo aukštį, projektą užsakiusi kompanija „Emaar Properties” taip pat tiksliai nepraneša. Iki šiol planuotas jo aukštis 800 m, tačiau šiandien planuojama, kad pastatas gali siekti net 900 m. (Parengta pagal www.spec.lt).

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.