Kryptis parinkta, lieka susiburti

Buriama naujoji sostinės valdžia žada sukti centro dešinės link. Tačiau deklaruojamos vienybės idėją gali sužlugdyti asmeninės ambicijos.

Lipdoma nauja Vilniaus miesto tarybos valdančioji koalicija. Tėvynės sąjungos (TS), Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) bei Liberalų sąjūdžio (LS) lyderiai mėgina sostinėje suburti centro dešinės jėgų bloką, kuris pretenduotų siūlyti mero kandidatūrą. TS vadovas Andrius Kubilius, LiCS lyderis Artūras Zuokas ir LS pirmininkas Eligijus Masiulis vakar apie galimą vienybę diskutavo Seimo rūmuose. Po susitikimo labiausiai koalicijos idėja atrodė tikintis konservatorių lyderis. Nors iš esmės jam pritardami, A.Zuokas ir E.Masiulis kėlė vienybei nemažai sąlygų, demonstravo vienas kitam asmeninę antipatiją ir laidė replikas.

Jei šioms trims partijoms pavyktų susitarti dėl koalicijos, sostinės taryboje jos turėtų 23 balsus iš 51. Todėl kitas derybų etapas – socialdemokratų (6 balsai) vilionės. Apie tai su Socialdemokratų partijos lyderiu premjeru Gediminu Kirkilu A.Kubilius ir A.Zuokas ketina kalbėtis dar šią savaitę.

Kandidatų netrūksta

Dabartinė Vilniaus valdžia netenkina nei šiandienos, nei ilgalaikių miestiečių poreikių. Tai pripažįsta visos trys į valdančiąsias pretenduojančios partijos. Suskaičiavusios pretendentų į daugumą balsus, pirmiausia jos planuoja derėtis su socialdemokratais, kurie remią dabartinę sostinės valdžią, vėliau – su Lenkų rinkimų akcija ir kitais tarybos nariais.

A.Kubilius mano, kad jau per savaitę turėtų paaiškėti, ar atsiras nauja koalicija, ar Vilnių ir toliau valdys „Tvarkos ir teisingumo” partija. Jis nuogąstavo, jog vienybei koją gali pakišti visiškai nereikšmingos „lietuviškos” smulkmenos ar asmeniškumai iš serijos „jis man nepatinka”.

A.Kubilius įsitikinęs, kad naujuoju sostinės meru turėtų tapti konservatorius. „Nemanau, jog socialdemokratai, iškėlę dabartinį Vilniaus vadovą ir parėmę jo kandidatūrą, turintys savo nuodėmių miestui, galėtų pretenduoti į mero postą”, – vakar kalbėjo TS lyderis. Jo galva, šį postą turėtų perimti dabartiniai tarybos nariai konservatoriai Kęstutis Masiulis, Stasys Šedbaras arba Raimundas Alekna.

Įvardijo kliūtis

LS lyderis E.Masiulis teigė, jog naujosios koalicijos kūrimą partija pirmiausia aptars viduje. „Natūralu, kad šiandien pagrindinė kliūtis, vis dar trukdanti burtis į naująją daugumą, stovi čia, šalia (parodė į A.Zuoką)”, – pareiškė parlamentaras.

Pasak E.Masiulio, eidamas į savivaldos rinkimus LS oponavo buvusiam Vilniaus merui A.Zuokui ir nepritarė daugeliui to meto valdžios sprendimų. Pavyzdžiui, dėl sutarčių su „Rubicon group” įmonėmis. „Laikydamasis panašių nuostatų ėjo ir konservatorius K.Masiulis. Mes liekame nuoseklūs”, – tvirtino LS vadovas. Anot jo, jei pavyks susitarti dėl kai kurių buvusios Vilniaus valdžios sprendimų įvertinimo, LS bus pasirengęs dalyvauti sudarant naują daugumą. Jei to padaryti nepavyks, Liberalų sąjūdis nematys prasmės eiti į sostinės valdžią. „Dėl postų mes jokių ambicijų neturime”, – tikino E.Masiulis.

„Kai visi kovoja su Zuoku, laimi Paksas”, – replikavo A.Zuokas. Pasak jo, tikroji priežastis, kodėl LS šiandien neapsisprendžia, ar priklausyti opozicijai, ar valdantiesiems, – ta, kad partijoje vyrauja labai skirtingos nuomonės, o LS lyderis neturi galių jas suvaldyti ar daryti kokią nors įtaką.

Atsisakytų mandato

LiCS vadovas tiki, jog dabar yra visos sąlygos atsirasti naujai koalicijai. „Aišku, pagrindinė diskusija vyks dėl to, kas gali teikti kandidatą į Vilniaus mero postą – konservatoriai ar socialdemokratai”, – sakė jis.

A.Zuokas tvirtino nepretenduojąs į jokį postą – nei į mero, nei į komiteto pirmininko. „Mano tikslai kiti: nenorėdamas maišyti kitiems politikams palieku miesto lygmenį ir pretenduoju į Lietuvos mero pareigas – po Seimo rinkimų sieksiu premjero posto”, – ne pirmą kartą akcentavo buvęs sostinės meras.

Paklaustas, ar dėl vienybės sutiktų atsisakyti tarybos nario mandato, A.Zuokas tikino jo nesilaikąs, tačiau branginąs rinkėjų pasitikėjimą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kryptis parinkta, lieka susiburti"

  1. Kirvelis

    Vilniečiai pasirinko Paksą,jį ir reikia palikti. Kitus – perrinkti.Iš tos tarybos tik burbuliojanti srutų duobė.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.