Kipro prezidento rinkimus laimėjo komunistas

Kipro Komunistų partijos pirmininkas Dimitris Christofijas (Demetris Christofias) sekmadienį pasiekė istorinę pergalę šalies prezidento rinkimuose ir iš karto pažadėjo vėl siekti prieš 34 metus padalytos salos suvienijimo.
Džiūgaujantys jo šalininkai, kai kurie – prabangiuose automobiliuose su nudengiamu viršumi, triukšmingai važinėjo Nikosijos – paskutinės padalytos sostinės pasaulyje – gatvėmis mojuodami Kipro vėliavomis ir komunistų ikonos Che Guevaros (Če Gevaros) atvaizdais.

61 metų D.Christofijas gavo 53,36 proc. balsų, o buvęs konservatorių užsienio reikalų ministras Joanis Kasulidis (Ioannis Kasoulides) – 46,64 proc. balsų. Šiuos rinkimus vietos žiniasklaida vadino vienais svarbiausių per visą Kipro istoriją.

„Siūlau Kipro turkams ir jų lyderiams … draugystę ir bendradarbiavimą. Raginu juos dirbti drauge su mumis dėl bendro žmonių labo tvyrant taikos atmosferai”, – sakė jis per mitingą, kurio metu deklaravo savo pergalę.

Kipro turkų lyderis Mehmetas Ali Talatas (Mechmetas Alis Talatas) paskambino D.Christofijui, pasveikino jį ir susitarė su juo susitikti, sakė vienas M.A.Talato padėjėjas.

„Numatome produktyvų bendradarbiavimą abiejų bendruomenių labui dėl įgyvendinamo ir teisingo šios problemos sprendimo”, – sakė D.Christofijas.

Jis per rinkimų kampaniją žadėjo atnaujinti kontaktus su šiaurinėje salos dalyje gyvenančiais Kipro turkais. Derybos su jais įstrigo valdant dabar jau kadenciją baigiančiam prezidentui Tasui Papadopului (Tassos Papadopoulos).

Po sekmadienio pergalės D.Christofijas tapo vieninteliu Europos Sąjungoje (ES) valstybės vadovu komunistu, o Kipras drauge su Moldova bus vienintelės prezidentą komunistą turinčios Europos šalys.

Kipro padalijimas buvo didelė kliūtis ir Turkijai, siekiančiai įstoti į ES.

Kipras į graikų ir turkų dalis yra padalytas nuo 1974 metų, kai į salą, reaguodamos į Kipro graikų perversmą, kurio tikslas buvo susijungimas su Graikija, įsiveržė turkų pajėgos. 1963 metais, kai Kipre prasidėjo pirmieji neramumai, čia buvo dislokuotas Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.