„Šioje šalyje nėra vietos senukams” ir jo kūrėjai Coenai gavo garbingiausius „Oskarus”

„Šioje šalyje nėra vietos senukams” (No Country For Old Men) sekmadienį gavo geriausio filmo kategorijos „Oskarą”, o jo kūrėjai broliai Joelis ir Ethanas Coenai (Džoelis ir Itanas Koenai) buvo pripažinti geriausiais režisieriais.

Ši niūri kriminalinė drama gavo keturis garbingiausiais kino apdovanojimais laikomus „Oskarus”, bet Kino meno ir mokslo akademijos nariai pagerbė ir daug kitų filmų ir aktorių iš kelių šalių.

Geriausiu aktoriumi buvo pripažintas britas Danielis Day-Lewisas (Danielis Dėjus-Liuisas), filme „Bus kraujo” (There Will Be Blood) suvaidinęs sadistišką 20-ojo amžiaus pradžios naftos ieškotoją, kurio praturtėjimas ir iškilimas į valdžią buvo pasiektas jo sielos kaina.

Prancūzė Marion Cotillard (Marion Cotijar) tapo geriausia aktore, britė Tilda Swinton (Tilda Svinton) – geriausia antrojo plano aktore, o ispanas Javieras Bardemas (Chavjeras Bardemas) – geriausiu antrojo plano aktoriumi.

M.Cotillard buvo pagerbta už dainininkės Edith Piaf (Edit Piaf) vaidmenį juostoje „Rožinis gyvenimas” (La Vie en Rose) ir tapo pirmąja prancūzų aktore, laimėjusia šios kategorijos „Oskarą” nuo 1960 metų.

„Dabar esu netekusi žado, – scenoje sakė M.Cotillard, kuri atrodė aiškiai nustebusi ir nepaprastai nudžiugusi. – Ačiū tau, gyvenime, ačiū tau, meile. Teisybė, kad šiame mieste yra angelų”.

T.Swinton savo kategorijoje laimėjo su teisininkės vaidmeniu trileryje „Maiklo Kleitono sukurta tiesa” (Michael Clayton), o J.Bardemas „Oskarą” gavo už sadistiško žudiko vaidmenį filme „Šioje šalyje nėra vietos senukams”.

Iš atlikėjų šeimos kilęs J.Bardemas pasinaudodamas proga ir iš anksto atsiprašęs Holivudo audiencijos ispaniškai padėkojo savo šeimai.

„Mama, tai – tau. Tai – tavo seneliams ir tavo tėvams, – sakė jis. – Tai – Ispanijos komikams, kurie kaip ir tu suteikė mūsų profesijai orumo ir pasididžiavimo. Tai – Ispanijai ir visiems jums”.

Ketvirtasis juostos „Šioje šalyje nėra vietos senukams” „Oskaras” atiteko taip pat broliams Coenams – už geriausią adaptuotą scenarijų pagal to paties pavadinimo Cormaco McCarthy (Kormako Makarčio) romaną.

Drama „Klastotojai” (Die Faelscher), kurios veiksmas vyksta Autrijoje Holokausto metu, buvo pripažintas geriausiu filmu užsienio kalba. Tai pirmasis šios kategorijos „Oskaras”, paskirtas Austrijai.

Ši juosta apie žydus, kurie koncentracijos stovykloje naciams padirba netikros valiutos, kad pakirstų JAV ir Didžiosios Britanijos ekonomikas, savo kategorijoje įveikė Izraelio, Kazachstano, Lenkijos ir Rusijos filmus.

Režisierius Stefanas Ruzowitzky (Štefanas Rucovickis) atsiimdamas apdovanojimą sakė: „Čia dirbo didžių Austrijos filmų kūrėjų. Dauguma jų dėl nacių turėjo palikti mano šalį, taigi tarsi prasminga, kad pirmasis „Oskarą” gavęs austrų filmas buvo apie nacių nusikaltimus”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kinas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.