Internete – repuojantis V.Adamkus

Rusiškai repuojantį prezidentą Valdą Adamkų galima išvysti vienoje populiariausių pasaulyje vaizdo įrašų svetainių. Į šalies vadovo lūpas įdėta keiksmažodžių pilna daina. Prezidentūra dėl tokio „pokšto” žada imtis priemonių.

Interneto portalo youtube.com lankytojai, į paiešką įvedę Lietuvos prezidento pavardę, be jo sakytų kalbų, svarbių pareiškimų, gali rasti dainelę, kurią V.Adamkus „atlieka” repo stiliumi negailėdamas necenzūrinių žodžių.

„Dainuoja” jau mėnesį.
Rusiškai V.Adamkus tariamai repuoja stovėdamas greta rudenį atsistatydinusio Latvijos premjero Aigaro Kalvyčio. Daugumą dainelės žodžių padoriais pavadinti toli gražu negalima, tad LŽ ryžosi pateikti tik dalį švelnesnių. „Dėmesio, visiems nevykėliams bus šakės

Tarsis su teisininkais

Apie interneto platybėse repuojantį V.Adamkų prezidentūra visą tą laiką nebuvo girdėjusi. Iš LŽ sužinojusi apie vaizdelį, šiuo metu Meksikoje atostogaujančio prezidento atstovė spaudai Rita Grumadaitė įvertino jį kaip įžeidžiantį ir nepagarbų šalies vadovo atžvilgiu. R.Grumadaitė nuogąstavo, kad internautai dažnai peržengia padorumo ribas ir piktnaudžiauja jiems suteikiama laisve. „Tokiu būdu galima pasityčioti iš bet kurio žmogaus. Deja, dėl tokių dalykų galima tik apgailestauti”, – LŽ sakė ji.

Tačiau V.Adamkaus atstovė spaudai žadėjo pasitarti su prezidentūros teisininkais dėl priemonių, kurių būtų galima imtis, kad klipas būtų pašalintas iš youtube.com svetainės.

R.Grumadaitė tikino, kad tai ne pirmas kartas, kai viešojoje erdvėje užgaunamas V.Adamkus. Pasak jos, kai kurios žiniasklaidos priemonės apie šalies vadovą pateikia pakankamai daug įžeidžiančių, šmeižikiško pobūdžio straipsnių. „Tačiau prezidentas iki šiol niekada nėra ketinęs dėl to kreiptis į teismą. Jis mano, kad tai pačių žmonių moralinė atsakomybė ir jų sąžinės veidrodis”, – pabrėžė atstovė spaudai.

Išimtis – tik prezidentui

Minėtas interneto vaizdelis nepasirodė šmaikštus ir žurnalistų etikos inspektoriui Romui Gudaičiui. „Galima spręsti, kad ta internetinė informacija yra nepagarbaus turinio ir įžeidžia prezidentą”, – LŽ sakė jis. Artimiausiomis dienomis R.Gudaitis žadėjo įvertinti svetainėje paskelbtą klipą su esą repuojančiu prezidentu.

Pagal Administracinį teisės pažeidimų kodeksą (ATPK) dėl prezidento garbės ir orumo įžeidimo gali grėsti įspėjimas ar bauda nuo 1 tūkst. iki 2 tūkst. litų. Remiantis šiuo straipsniu, prieš kurį laiką už rašinius, kuriuose užgauliai ir nepagrįstai buvo kaltintas V.Adamkus, pinigine bauda buvo nubaustas „Laisvo laikraščio” redaktorius Aurimas Drižius.

Specialiu įstatymo straipsniu nuo panašių įžeidimų apsaugotas tik šalies vadovas. „Prezidentas yra valstybės vadovas ir dėl to jam daroma išimtis ATPK”, – aiškino R.Gudaitis. Pasak jo, kiti politikai vertinami kaip viešieji asmenys, todėl jų privatumo ribos platesnės. „Informacija jų atžvilgiu turėtų būti itin įžeidi, kad būtų galima įžvelgti neetiškumą. Politikai turėtų suprasti, kad jie yra dėmesio centre, ir kad laisvosios žiniasklaidos esmė yra kritika”, – įsitikinęs R.Gudaitis.

Visiškas „chamizmas”

Su tokia R.Gudaičio nuomone nesutinka iš aktyviosios politikos pasitraukęs buvęs ilgametis socialdemokratų lyderis ir premjeras, prezidentas Algirdas Brazauskas. Jis mano, kad žiniasklaidos kontrole užsiimančios įstaigos turėtų akyliau stebėti ir griežčiau vertinti pašaipas politikų atžvilgiu. „Tokių atlaidžių valstybių kaip Lietuva nėra visoje Europoje. Pas mus iš politikų tyčiojamasi kaip kam tik vaizduotė leidžia, nes visiems viskas atleidžiama”, – piktinosi jis.

Youtube.com svetainėje galima rasti vaizdo klipų, kuriuose šaipomasi ir iš A.Brazausko. Pasak jo, tai su civilizuoto žmogaus elgesiu nesuderinamas chamiškas elgesys. Tokios pačios nuomonės A.Brazauskas laikosi ir apie klipą, kuriame esą repuoja V.Adamkus. „Visiškas chamizmas, žema kultūra. Kaip galima taip šaipytis iš aukščiausias pareigas valstybėje einančių asmenų?” – stebėjosi jis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

3 atsiliepimai į "Internete – repuojantis V.Adamkus"

  1. vytas

    Be abejo, saipytis is valstybes vadovu yra amoralu ir zema, bet ne maziau yra amoralu yra valstybe valdantiems asmenims niekinti pacia valstybe bei jos piliecius, turtinius savo interesus suplakant su tariamai valstybiniais.

  2. pilietis

    Lazda turi du galus. Adamkau senas kresti ar uzmirsai kai juokeis is kitu, sugryzo viskas tau paciam atgal.

  3. SAJUDIS

    Adamkus kategoriskai pasisake pries tai, kad Sajudis keltu savo kandidatus vienmandatinese apygardose rinkimams i LR Seima.
    Cituojame:
    &#039&#039As kategoriskai atmetu, nes Sajudis nera partija&#039&#039.

    Taigi, Adamkui nebeegzistuoja teisetunet LR Konstitucinio teismo nutarimas, kuriuo isaiskinta kad ne tik partijos, bet ir kiti pilieciu susivienijimai gali kelti savo kandidatus rinkimams i savivaldybiu tarybas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.