Bosnijos ir Hercogovinos serbai dėl Kosovo grasina atsiskyrimu

Bosnijos ir Hercogovinos serbų įstatymų leidėjai pagrasino surengti referendumą dėl atsiskyrimo, jei dauguma Jungtinių Tautų (JT) valstybių narių ir Europos Sąjunga (ES) pripažins Kosovo nepriklausomybę.
Serbijos respublikos parlamentas vėlai ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kurioje Kosovo nepriklausomybės deklaraciją pavadino neteisėtų aktu, pažeidusiu Serbijos teritorijos nedalomumą.

Jame perspėjama, kad didžiosios valstybės, pripažindamos Kosovą, sukuria naują tarptautinį precedentą.

„Serbijos respublikos liaudies asamblėja mano turinti teisę priimti sprendimą dėl savo valstybinio ir teisinio statuso tiesioginio balsavimo būdu per referendumą”, – sakė ji rezoliucijoje.

Po 1992-1995 metų karo pagal Deitono taikos susitarimus Bosniją ir Hercegoviną sudaro du dariniai – serbų valdoma Serbijos respublika ir Bosnijos ir Hercegovinos federacija, kurioje gyvena bosniai ir kroatai. Kiekvienas šių darinių turi savo vyriausybę, parlamentą ir policijos pajėgas.

Bosnijos ir Hercogovinos serbai nori išlaikyti plataus masto autonomiją ir palaiko artimus ryšius su Serbija. Tuo tarpu bosniai ir kroatai trokšta stipresnės valstybės, kuri būtų priimta į ES.

Bosnijos ir Hercogovinos serbų ministras pirmininkas Miloradas Dodikas parlamentui sakė, kad nereikia skubėti suskaldyti valstybę.

„Nesame avantiūristai ir neplanuojame šiuo metu priimti sprendimo dėl nepriklausomybės”, – sakė jis.

„Referendumą galima rengti tik vieną kartą, kai nuspręsime ir kada nuspręsime. Tai ne žaidimas”, – pažymėjo jis.

Rezoliucijoje taip pat perspėjama, kad jei Bosnijos ir Hercogovinos institucijos nepatvirtins Serbijos respublikos autonomijos, ji gali peržiūrėti savo statusą šioje Balkanų valstybėje.

Rezoliuciją priėmė Bosnijos ir Hercogovinos serbų parlamentarai. Bosnių ir kroatų deputatai nei diskusijose, nei balsavime nedalyvavo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.