Per riaušes Belgrade, kurios baigėsi JAV ambasados padegimu, žuvo vienas žmogus

Vienas žmogus žuvo per gaisrą JAV ambasadoje Belgrade ketvirtadienį, kai nepatenkinti dėl Kosovo atsiskyrimo serbai užpuolė misiją ir ją padegė.

Žuvusiojo tapatybė, kuris nėra diplomatinės misijos darbuotojas, bus nustatyta per DNR tyrimą. Apdegęs, kaip manoma, užpuoliko kūnas rastas JAV ambasadoje, kurią padegė protestuotojai. Pastatą saugantys jūrų pėstininkai susirėmimuose nedalyvavo.

Vašingtonas ir Jungtinių Tautų (JT) Saugumo taryba pasmerkė Serbijos piliečių veiksmus.

JAV valstybės departamentas pareiškė, jog nebuvo policijos prie jo atstovybės Belgrade, ir pareikalavo, kad į tai sureaguotų JT Saugumo Taryba.

„Saugumo Tarybos narės kuo griežčiausiai smerkia tai, kad minia užpuolė ambasadą Belgrade, apgriovė ambasados pastatus ir sukėlė pavojų diplomatinės misijos darbuotojų gyvybei”, – sakoma Saugumo Tarybos pareiškime.

Serbijos vadovybė pareiškė, kad apgailestauja dėl „pavienių vandalų veiksmų”, kurie nekalba apie visą tautą, norinčią išvengti tolesnio smurto, nors ji ir nesutinka su Kosovo sprendimu gauti nepriklausomybę.

„Padaryti nusikaltimai visiškai nepriimtini, visiškai apgailestautini. Jie kenkia Serbijos įvaizdžiui užsienyje”, – sakė Serbijos URM vadovas Vukas Jeremičius.

Vokietija, Kroatija ir Didžioji Britanija taip pat pareiškė, kad buvo užpultos jų ambasados. Serbijos žiniasklaida pranešė apie riaušes šalia Turkijos ir Bosnijos ambasadų.

Pasak V.Jeremičiaus, policija saugojo tvarką mitinge, kuriame dalyvavo ne mažiau kaip 200 tūkst. žmonių.

Pasak policininkų, tai buvo didžiausia protesto akcija nuo 2000 metų, kai mitinguotojų minios įsiveržė į Jugoslavijos parlamento pastatą, kad nuverstų Slobodaną Miloševičių.

Tačiau kai kurie protestuotojai – daugelio jų veidai buvo uždengti megztomis veido kaukėmis – antrąjį kartą per savaitę užpuolė JAV ambasadą ir įsiveržė į pastatą, naudodamiesi tuo, kad nebuvo policijos.

Kažkas iš užpuolikų nuplėšė nuo stiebo dryžuotą vėliavą. Jo draugai šokinėjo ambasados balkone su Serbijos vėliava rankose. Susirinkusi apačioje minia – maždaug tūkstantis žmonių – skandavo: „Serbija! Serbija!”

Pro ambasados langus ėmė veržtis dūmai, lėkė žemyn dokumentai ir kėdės. Durys buvo nuplėštos nuo vyrių, padegtos ir išmestos pro langus. Apsauga buvo kitoje patalpoje, policijos nebuvo.

Atvykusios į įvykio vietą riaušių slopinimo pajėgos išvaikė minią ašarinėmis dujomis.

Belgrado ligoninių atstovai pranešė, kad iš viso per riaušes buvo sužeisti maždaug 150 žmonių, tarp jų 30 policininkų ir keli žurnalistai.

Protestuotojai taip pat užpuldinėjo parduotuves ir bankus, ypač Vakarų, daužė vitrinas, laužė įrenginius ir baldus. Neapsieita ir be plėšikavimo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.