Įstatymų pataisos žada galą partijų monopoliui savivaldos rinkimuose

Nors savivaldos rinkimų sistemos tobulinimas gerokai pasistūmėjo, šiandien aišku tik viena – nepriklausomi kandidatai per ateinančius rinkimus tikrai galės išsikelti savo kandidatūras.
Tačiau, kaip rašo dienraštis „Lietuvos žinios”, niekas negali pasakyti, ar šios kadencijos parlamentarams, visas savo jėgas skiriantiems pasirengti rudenį vyksiantiems Seimo rinkimams, pavyks pataisyti įstatymus, reglamentuojančius savivaldybių tarybų ir merų rinkimus.

Pataisų projektus rengiančios darbo grupės vadovė socialdemokratė Violeta Boreikienė prisipažino esanti optimistė, tačiau prognozavo per svarstymus kilsiant didelį sąmyšį. Kita vertus, parlamentarė mano, kad nieko baisaus neatsitiks, jei savivaldos reikalus baigs tvarkyti jau naujasis Seimas.

Kitą savaitę Seimo sekretoriate bus įregistruotos Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisos, parengtos atsižvelgus į Konstitucinio Teismo (KT) išvadas. Prieš metus KT pareiškė, kad teisę dalyvauti savivaldos rinkimuose turi ne tik į partijų sąrašus įrašyti asmenys, bet ir nepartiniai kandidatai.

Jei tokiam projektui Seimas pritartų, per ateinančius savivaldos rinkimus 2011 metais kandidatus galėtų kelti ne tik partijos, bet ir išsikelti kiekvienas asmuo, turintis teisę būti renkamas savivaldybės tarybos nariu. Kandidato išsikėlimą parašais turėtų paremti tam tikras skaičius rinkimų apygardos rinkėjų. Balsavimui galės būti pateikti ir nepartinių asmenų sąrašai. Kaip ir politinių partijų sąrašuose, juose turės būti ne mažiau kaip 10 pretendentų.

Jau parengtas ir kitas svarbus savivaldos tarybų rinkimų įstatymų paketas, reglamentuojantis tiesioginius merų rinkimus ir nustatantis jo funkcijas. Manoma, kad šie projektai Seime bus svarstomi balandį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.