Nacionalinio diktanto finalistai susikaus dėl raštingiausio lietuvio titulo

Trečią kartą vyksiančiame Nacionalinio diktanto finale šeštadienį 65 dalyviai varžysis dėl raštingiausio lietuvio titulo.
Į finalinį turą pateko geriausiai pirmajame etape pasirodę dalyviai iš visos Lietuvos. Jie diktante padarė ne daugiau kaip vieną klaidą. Teisė dalyvauti finale suteikta ir 6 užsienyje diktantą rašiusiems lietuviams, kurie padarė ne daugiau kaip dvi klaidas.

Nacionalinio diktanto dalyviai rašys specialiai vieno iš lietuvių rašytojų sukurtą tekstą, kurį skaitys Juozas Šalkauskas. Konkursas bus transliuojamas tiesiogiai per Lietuvos radijo pirmąją ir Lietuvos televizijos antrąją programas, o po transliacijos diktanto tekstą bus galima rasti internete.

Konkurso nugalėtojas paaiškės tą pačią dieną. Jam atiteks prizas – „Visuotinės lietuvių enciklopedijos” komplektas. Lietuvos radijas ir televizija įsteigė ir tris specialius prizus, kurie bus įteikti vyriausiam, jauniausiam ir regėjimo negalią turinčiam konkurso dalyviui, kuris diktantą rašė Brailio raštu.

Šeštadienį taip pat bus paskelbtas gražiausias lietuviškas žodis. Dėl šio titulo rungiasi interneto portalų lankytojų ir savivaldybėse diktantą rašiusių žmonių pasiūlyti žodžiai. Žodį nugalėtoją šeštadienį paskelbs poetas Justinas Marcinkevičius.

Sausio mėnesį vykusiame pirmajame nacionalinio diktanto ture savo jėgas išbandė daugiau kaip 3 tūkst. lietuvių, 422 jų diktantą rašė užsienyje.

Nacionalinį diktantą rengia politikos savaitraštis „Atgimimas” kartu su partneriais, tarp kurių – Valstybinė lietuvių kalbos komisija, Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija.

Nacionalinio diktanto konkursą pernai laimėjo 19-metė Vilniaus universtiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto studentė Rūta Rudinskaitė, raštingiausio užsienio lietuvio vardą pelnė Ričardas Ulozas iš Belgijos.

Nacionalinai diktantai yra populiarūs Prancūzijoje, Olandijoje, Lenkijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.