Skrydžių kainų džiunglėse

Aviakompanijų taikoma kainodara ne vienam klientui tapo sunkiai įkandamu riešutėliu – vieni piktinasi pigių bilietų, kurių neįmanoma gauti, reklamomis, kiti – neaiškiais mokesčiais.

Bilietai, kurių nėra

Neseniai aviakompanijai „flyLAL” teko teisintis, kodėl vos paskelbus akciją apie pigius skrydžių bilietus, jų nebuvo galima įsigyti. Pasirodo, kad kiekvienam reisui yra iki 10 skirtingų bilietų klasių, kurių kainos skiriasi. Dėl šios priežasties vienam ir tam pačiam skrydžiui yra bilietų ir už 50, ir už 1200 litų. Reikia nepamiršti, kad galutinę kelionės lėktuvu kainą sudaro ne tik pats bilietas, bet ir įvairūs mokesčiai (oro uosto, aptarnavimo ir kt.).

„Kiekvienam reisui yra ypač pigių bilietų, kainuojančių 50 litų, tačiau jų skaičius ribotas ir skiriasi atsižvelgiant į tai, koks maršrutas, kaip dažnai skrendame ta kryptimi, koks užimtumas. Retais atvejais, kai iš anksto žinome, jog tam tikru metu tam tikra kryptimi bus didesnis intensyvumas, dėl, tarkime, vykstančios pasaulinės parodos, sumažiname pigių bilietų skaičių”, – aiškino Tadas Pukšta, oro linijų kompanijos „flyLAL” vadovas. Dažniausiai vienam reisui pasiūlomi 1–5 ypač pigūs bilietai.

Aiški ir viliojanti kainodara

„flyLAL” nuo vasario atnaujino elektroninę bilietų paieškos ir rezervavimo sistemą. Pasirinkus datas skrydžiui pirmiausia parodomos visų prašoma kryptimi esamų skrydžių kainos ne tik nurodytą dieną, bet ir 3 dienas prieš ir po nurodytos datos. Tokiu būdu galima pasirinkti pigesnius bilietus, jei išvykimo ir grįžimo diena nesvarbi.

Šioje lentelėje iškart matoma visa skrydžio kaina, įskaičiuota tiek bilieto kaina, tiek oro uosto ir aptarnavimo mokesčiai. Pasirinkus konkrečią datą atidaromas kitas puslapis, kuriame pateikiamos visos tam reisui dar esančių bilietų kainos ir nuo to priklausančios keitimo bei grąžinimo sąlygos. Paspaudus ant konkrečios kainos, interneto puslapyje pateikiama kainos išklotinė ir matoma, kiek kainavo bilietas, o kiek skirta mokesčiams.

Paslėpta kaina

Bendrovės „flyLAL” konkurentė „airBaltic”pasirinko kitokią kainodaros sistemą. Pateikiant visą skrydžio kainą keleiviams pirmiausia nurodoma tik bilieto kaina, kuri gali būti net kelis kartus mažesnė už kitų oro bendrovių.

Tačiau vos pradėjus rezervaciją elektroninėje sistemoje susiduriama su netikėtumais, ir, sakykime, bilieto į Rygą už 45 litus kaina išauga nei daug, nei mažai, o tris kartus – iki 138 litų. Suma padidėja priskaičiavus įvairius mokesčius. Ir tai ne pabaiga, nes vėliau mokant už bilietą iš sąskaitos išskaičiuojamos dar ir valiutos keitimo išlaidos.

Naujiena – bagažo mokestis

Pastaruoju metu skridusieji su „airBaltic” susidūrė su dar viena problema – bagažo mokesčiu, kuris įvestas nuo gruodžio. Šis mokestis svyruoja nuo 15 iki 35 litų. Tradiciškai bagažas iki 10–20 kg skraidinamas nemokamai. „airBaltic” atstovai dienraščiui paaiškino, kad dauguma keleivių dabar skraido turėdami tik rankinį bagažą, todėl ir buvo nuspręsta apmokestinti visą registruojamą bagažą.

15 litų tenka mokėti už bagažo iki 20 kg skraidinimą iš vieno oro uosto į kitą, taigi kelionė pirmyn ir atgal su bagažu brangsta 30 litų. Jei keleivis pirkdamas bilietą nežino, kokio dydžio bagažą turės, jį registruoti ir už jį sumokėti gali vėliau arba oro uoste, tačiau tai jau kainuos 35 litus.

Nemalonumai oro uoste

Tačiau kur kas didesnė problema ta, kad dauguma keleivių nė nežino, kad perkant bilietus nuo gruodžio 5 d. reikia mokėti už bagažą.

„airBaltic” tikina, kad kelionių agentūrose perkant šios skrydžių kompanijos bilietus galima sumokėti ir už bagažą, tačiau kai kurių agentūrų klientai tikina negavę tokios informacijos ir buvo nemaloniai nustebinti oro uoste. Pasirodo, už bagažą negalima sumokėti ir perkant bilietus per „airBaltic” bilietų paieškos ir rezervavimo sistemas, tokias kaip greitai.lt.

Šios sistemos operatorė informavo, kad „airBaltic” nebendradarbiauja ir nesuteikia galimybės keleiviams sumokėti už bagažą. Užsisakius bilietą per greitai.lt keleiviams nesuteikiama jokia informacija apie tai, kad gali tekti mokėti už bagažą skrendant su „airBaltic”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.