Liuksemburgo parlamentas priėmė įstatymą dėl eutanazijos

Liuksemburgas, parlamentui vėlai antradienį priėmus įstatymą, įteisinantį eutanaziją ir savižudybę dalyvaujant kitam asmeniui, prisijungė prie nedidelės grupės šalių, kuriose leidžiama nepagydoma liga sergančiam žmogui nutraukti gyvenimą.
Šis įstatymas, kuris, kaip tikimasi, įsigalios iki vasaros, buvo priimtas 30-čiai parlamentarų balsavus „už”, o 26-iems – „prieš”. Liuksemburgo žiniasklaida pranešė, kad tai buvo simbolinis premjero Jeano-Claude’o Junckerio (Žano Klodo Junkerio) pralaimėjimas, nes jo Krikščionių socialistų partija jam priešinosi.

„Krikščionių socialistų partija ir Katalikų Bažnyčia nepritarė šiam eutanazijos įstatymui ir vadino tai žmogžudyste, bet mes pasakėme: ne, tai tik dar vienas būdas išeiti”, – sakė Žaliųjų partijos deputatas Jeanas Hussas (Žanas Husas), vienas šio įstatymo projekto pateikėjų.

Nyderlandai 2002 metų balandį tapo pirmąja pasaulio šalimi, leidusia padėti numirti nepagydomai sergantiems ligoniams.

Oponentai tai lygino su nacių Vokietija, kuri nužudė tūkstančius neįgalių vaikų ir psichikos ligomis sirgusių suaugusiųjų.

Pasak J.Husso, nuogąstavimai, kad seni žmonės bus spaudžiami nusižudyti, yra be pagrindo, nes įstatyme numatyta pakankama kontrolė.

Eutanazija bus leidžiama tik tais atvejais, kai nepagydomai sergantys ligoniai ne kartą prašo galimybės numirti ir kai su tuo sutinka du gydytojai ir ekspertų komisija.

Debatai dėl eutanazijos vyksta ir kai kuriose kitose šalyse visame pasaulyje, pavyzdžiui, Meksikoje, Australijoje ir Kinijoje.

Vieno prancūzų gydytojo ir vienos medicinos sesers, kurie buvo apkaltinti neišgydomu vėžiu sirgusio ligonio nužudymu 2007 metais, teismas debatus dėl medicinos etikos paskatino ir Prancūzijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.