Į apyvartą išleidžiami nauji 10 ir 100 litų banknotai

Nuo kovo 5 d. į apyvartą išleidžiami 2007 metų laidos 10 ir 100 litų banknotai. Lietuvos banko valdyba ketvirtadienį juos paskelbė mokėjimo ir atsiskaitymo priemone. Šie banknotai turi papildomą apsaugą.

Esami 1997 m. ir 2001 m. laidų 10 litų, 2000 m. laidos 100 litų banknotai ir toliau lieka teisėta, privaloma priimti mokėjimo ir atsiskaitymo priemone.

Naujus 10 litų banknotus spausdino Vokietijos banknotų spausdinimo kompanija „Giesecke & Devrient GmbH”. Kartu su juose esamomis tradicinėmis apsaugos priemonėmis panaudotos papildomos prieš banknotų spalvotą kopijavimą: blizganti juostelė matoma banknotą pakreipus į šviesą smailiu kampu bei joje išryškėjantis užrašas LTL 10, taip pat paslėpti skaičiai – blizgančioje juostelėje du kartus atspausdinti skaičiai 10 išryškėja žiūrint į banknotą smailiu kampu. Be to, praėjusių metų laidos banknote nėra perforuoto skaičiaus 10.

Naujus 100 litų banknotus spausdino Prancūzijos kompanija „Francois – Charles Oberthur Fiduciaire”. Juose kartu su tradicinėmis apsaugos priemonėmis yra papildomos prieš banknotų spalvotą kopijavimą: holograminė metalizuota juostelė, kurioje matomi užrašai 100 LTL keičia spalvas lėtai vartant banknotą, be to, chameleoniškas skaičius 100 dienos šviesoje keičia spalvą iš žalios į rausvai violetinę lėtai vartant banknotą. Yra papildomas vandens ženklas – nominalo skaičius 100, banknoto popierius yra žalsvo atspalvio, naujame banknote nėra perforuoto skaičiaus 100.

Šių metų vasario 1 d. duomenimis, apyvartoje buvo 9,6 mln. vienetų 10 litų banknotų ir 22,6 mln. vienetų 100 litų banknotų. 10 litų banknotai sudaro 1,1 proc. visos apyvartoje esančių banknotų sumos ir 12,5 proc. viso apyvartoje esančių banknotų kiekio. Banknotai palyginti greitai dėvisi – daugiau nei pusė grįžusių iš apyvartos yra sunaikinama.

100 litų banknotai sudaro 26,9 proc. apyvartoje esančių banknotų sumos ir 29,5 proc. viso apyvartoje esančių banknotų kiekio. Šie banknotai daug metų buvo populiariausi, bet 2007 m. pabaigoje pagal nominalią vertę 15 procentinių punktų juos aplenkė 200 litų banknotai. Tačiau pagal skaičių 100 litų banknotai sudaro didžiausią banknotų apyvartos dalį. Grįžusių iš apyvartos 100 litų banknotų sunaikinama 12-15 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.