Ž.Ilgausko norai kertasi su vadovų užsispyrimu

Žydrūnas Ilgauskas labai nori atstovauti Lietuvai pirmoje ir, ko gero, paskutinėje per savo karjerą Pekino olimpiadoje. Tam neprieštarauja ir jo agentas Herbas Rudoy. Tačiau galutinis sprendimas priklausys nuo Klivlendo „Cavaliers” vadovų.

Su tokiomis naujienomis antradienio vakarą iš viešnagės JAV grįžo Lietuvos krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas ir viceprezidentas Šarūnas Kliokys. Ten jie susitiko su visais trim NBA klubuose rungtyniaujančiais krepšininkais – Ž.Ilgausku, Dariumi Songaila ir Linu Kleiza.

Vasarą privalu ilsėtis.
Per sostinės oro uoste surengtą spaudos konferenciją Š.Kliokys teigė, kad Denverio „Nuggets” ir Vašingtono „Wizards” klubai, kuriuose žaidžia L.Kleiza ir D.Songaila, palankiai žiūri į tai, jog žaidėjai atstovautų nacionalinei rinktinei. Tačiau yra keli klubai, tarp jų ir „Cavaliers”, kurie įsitikinę, kad krepšininkai vasarą privalo ilsėtis arba individualiai rengtis kitam sezonui.

„Federacija pajėgi įvykdyti visus objektyvius reikalavimus, kuriuos kelia Klivlendo klubas. Tiesiog kai kurios subjektyvios priežastys neleidžia pasiekti galutinio susitarimo. Tačiau matėme didžiulį Žydrūno, jo agento ir kitų krepšininką supančių žmonių norą, kad lietuvis žaistų savo šalies rinktinėje. Belieka susitarti su klubo vadovais ir savininkais”, – sakė M.Balčiūnas.

Pasak LKF vadovų, iš L.Kleizos ir D.Songailos akių buvo matyti, kad jie trokšta, jog rinktinėje būtų Ž.Ilgauskas. Belieka svarbiausia -susitarti su „Cavaliers” savininkais.

„Kai sužinojome „Cavaliers” klubo poziciją, supratome, kodėl Žydrūnui iki šiol buvo labai sudėtinga atstovauti Lietuvos rinktinei, – priėjo prie išvados Š.Kliokys. – Būdavo emocinis spaudimas – juk 4 metus jis dėl traumų nežaidė, o pinigus jam mokėjo milžiniškus. Dabar jis sveikas ir rungtyniauja labai gerai.”

Baiminamasi traumų

„Klivlendo ekipos vadovai dėl Ž.Ilgausko tikino apsispręsią po sezono, kai žinos, kokia krepšininko būklė, – pokalbio detales su Klivlendo ekipos generaliniu vadybininku Danny Ferry atskleidė Š.Kliokys. – Jis sakė, kad į šį 32 metų 220 cm ūgio žaidėją investuota 100 mln. dolerių, klubas su juo turi dar dvejų metų 22 mln. dolerių sutartį. Mes pažadėjome žaidėją apdrausti. Bet jie mūsų negirdi – sako, o jei jis po metų (!) patirs traumą? Klubo politika kategoriška: žaidėjai vasarą privalo ilsėtis arba individualiai ruoštis naujajam sezonui. Bet laiko dar yra. Ir mes spręsime šį klausimą.”

Kas nulemtų klubo sprendimą leisti Ž.Ilgauskui žaisti Lietuvos rinktinėje? LKF viceprezidentas neabejoja, kad labai svarbus yra ir Ž.Ilgausko žodis. Jis tvirtai pareiškė norįs dalyvauti Pekino žaidynėse.

„Ž.Ilgauskas su D.Ferry ilgai žaidė kartu „Cavaliers” komandoje, – teigė Š.Kliokys. – Denny mums ir pasakė: „Viena vertus jis yra mano draugas, antra vertus – esu generalinis vadybininkas ir kartu su komandos savininkais esame sukūrę tam tikrą strategiją, kurios privalome laikytis.”

Paslaptingasis sąrašas

Š.Kliokys kalbėjo, kad NBA klubams suteiktos labai didelės teisės. „Komandos dažniausiai pasinaudoja paskutiniu argumentu – vadinamąja 14 žaidėjų taisykle, – dėstė LKF viceprezidentas. – Ja remiantis, NBA draudimo kompanijos 14 sunkiausiai traumuotų ar vyriausių lygos žaidėjų turi teisę nedrausti ir suteikia NBA klubams savo nuožiūra spręsti – gali krepšininkai atstovauti savo šaliai ar ne.”

Pasak M.Balčiūno, ši 14 žaidėjų taisyklė ir yra vienintelė kliūtis. Ir klubas gali pasinaudoti šia išimtimi. Ž.Ilgausko agentas H.Rudoy jau pradėjo dirbti ir su lygos žaidėjų asociacija, kuri sudaro 14 žaidėjų sąrašą. Tiesa, jo LKF vadovams taip ir nepavyko išvysti.

„Prašėme, kad parodytų šį sąrašą, tačiau mūsų balsas nebuvo išgirstas, – teigė Š.Kliokys. – Norėjome sužinoti, ar jame yra D.Nowitzki, kuriam anksčiau taip pat neleisdavo žaisti rinktinėje, tačiau jis pats mokėdavo draudimą dėl galimų traumų.”

Ieškos išeičių

M.Balčiūnas ir Š.Kliokys dalyvavo ir Naujajame Orleane vykusioje NBA „Visų žvaigždžių” savaitgalio šventėje. Čia jie susitiko su Tarptautinės krepšinio federacijos (FIBA) prezidentu Bobu Elphinsonu, generaliniu sekretoriumi Patricku Baumannu. Šie žadėjo panaudoti savo įtaką, kad FIBA ir NBA susitarimai nedarytų kliūčių geriausiems krepšininkams žaisti savo šalių rinktinėse.

Pasak M.Balčiūno, FIBA atsiųs savo rekomendacijas ir išvadas dėl FIBA ir NBA sutarties.

„Pirmiausia, preciziškai turi būti išnagrinėtos visos sutartys. Jų sąlygos ir sprendimas turi būti teisinis, o ne emocinis”, – sakė M.Balčiūnas. „Cavaliers” klubas, išnagrinėjęs LKF pateiktus dokumentus, savo nuomonę turėtų pranešti maždaug po dviejų savaičių.

Tačiau ir vėl grįžtama prie esminės problemos – net ir sutvarkius krepšininko draudimą bei įgyvendinus kitus teisinius klubo reikalavimus, „Cavaliers” turi teisę uždrausti Ž.Ilgauskui žaisti Lietuvos rinktinėje.

Veržiasi į rinktinę

Kaip jau rašėme, Lietuvos krepšinio federacijos vadovai su Žydrūnu susitiko viename prabangiausių Klivlendo restoranų, kuriame vietas užsakė pats krepšininkas. Į restoraną visi lietuviai drauge atvyko „Cavaliers” vidurio puolėjo automobiliu. Per vakarienę Ž.Ilgauskas domėjosi Lietuvos krepšiniu, klausinėjo apie klubus. LKF

generalinis sekretorius M.Balčiūnas pristatė krepšininkui jo draudimo mokėjimo schemą. Ž.Ilgauską tokia informacija nustebino, nes jam klubo vadovai buvo sakę, kad LKF draudimo nepajėgs sumokėti. Taip pat Ž.Ilgauskas papasakojo, jog kojų jam pastaraisiais metais neskauda, todėl yra pasirengęs žaisti nacionalinėje komandoje. Aukštaūgis išreiškė pageidavimą vasarą kuo anksčiau prisidėti prie Lietuvos rinktinės, kad galėtų priprasti prie europietiško krepšinio ir galėtų susipažinti su komanda.

„Kaip ir kiekvieno lietuvio, mano svajonė – žaisti rinktinėje. Tačiau dėl įvairių priežasčių daug metų nepavyko įgyvendinti šios svajonės. Nepaisant to, visuomet žiūrėdavau mūsų komandos rungtynes, sirgdavau už savus. Buvau ir būsiu lietuvis, visada tikėjausi žaisti už Lietuvą. Aš noriu žaisti. Noras visą laiką buvo, o dabar esu apsisprendęs. Dabar turiu paskutinę galimybę atstovauti Lietuvos rinktinei”, – taip po vakarienės kalbėjo „Cavaliers” vidurio puolėjas.

Būtų idealu, bet…
Apibendrindamas vizitą į JAV Š.Kliokys sakė: „Būtų idealu, jei būtume grįžę su Klivlendo klubo vadovų parašu, leidžiančiu Žydrūnui Ilgauskui atstovauti Lietuvai.”

Per viešnagę LKF vadovai suderino Lietuvos rinktinės pasiruošimo olimpinėms žaidynėms programą, pasirašė sutartis dėl bendros Lietuvos ir JAV rinkinių treniruočių stovyklos Makao saloje. Aptartos ir bendradarbiavimo galimybės su „Wizards” klubu: ketinama Lietuvos rinktinių treneriams surengti stažuotę JAV, o amerikiečių treneriams suteikti galimybę dalyvauti seminaruose Lietuvoje. Taip pat siekiama pasisemti patirties vadybos srityje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.