Knygų mugė leidėjams – antros Kalėdos

Šiandien Vilniuje, „Litexpo” parodų centre prasideda keturias dienas truksianti Knygų mugė ir tris dienas šurmuliuosianti paroda „Mokymasis. Studijos. Karjera”.

Į devintąją šių metų Vilniaus knygų mugę suvažiuos 250 kompanijų (knygų leidėjai ir platintojai) iš 6 šalių. Knygų šventėje dalyvaus net 137 bendrovės iš Lietuvos – visos pagrindinės leidyklos ir prekybos įmonės. Pasak mugės projekto vadovės Mildos Gembickienės, per devynerius metus ši išpopuliarėjusi „Litexpo” paroda lankomumu dabar atsidūrė antrojoje vietoje (lenkia net automobiliams skirtą parodą). Kol kas domėjimasis knygomis nepasiveja tik statybos ir remonto parodos.

Lankytojų skaičius pernai jau buvo išaugęs iki 55 tūkstančių. Pirmojoje mugėje 2000-aisiais jų būta 30 tūkstančių. Nors šiemet numatyta mažiau renginių nei buvo pernai, tačiau, pasak rengėjų, stengiamasi ne į plotį augti, o į kokybę. Ir vis dėlto renginių bus nemažai – 200.

Dėmesys saviems kūrėjams.
Su skaitytojais susitiks 80 lietuvių ir 14 užsienio svečių.

Pasak VšĮ „Lietuviškos knygos” direktorės Aušrinės Jonikaitės, organizatoriai pastebėjo, kad į susitikimus su savais rašytojais susirenka ne mažiau skaitytojų nei į susitikimus su garsiais užsienio kūrėjais. Tad šios mugės tema – lietuvių literatūra – pasirinkta neatsitiktinai. Lietuvoje didėja domėjimasis savo rašytojų kūryba. „Tai iliustruoja, kad ir toks faktas – šiemet Galina Dauguvietytė neišleido naujos knygos, tačiau mums paskambino žmonės iš Akmenės ir pareiškė, kad nenurims be susitikimo su ja. Jie jau susiorganizavo autobusus ir atvažiuoja, – pasakojo leidyklos „Tyto Alba” direktorė Lolita Varanavičienė. – Tad neplanuotas ir niekur nereklamuotas susitikimas su G.Dauguvietyte įvyks šeštadienį 11 val.”

Lietuvos leidėjų asociacijos skaičiavimais, jeigu prieš dvejus metus lietuvių autorių knygos sudarė apie 20 proc. grožinės literatūros kūrinių, tai dabar šis skaičius išaugo iki 35 procentų.

Knygų mugėje atsirado ne viena tradicija, pavyzdžiui, renginys „Tu gali sukurti knygą”, čia nuolat skamba „gyva” muzika, atsirado tik vaikams skirta erdvė. Lankytojų patogumui salės suskirstytos pagal temas: 3-ioji skirta mokslo ir kultūros leidiniams, 4-oji – vaikams, 5-oji – grožinei ir specializuotai literatūrai.

Įvykis leidėjams

Lietuvos leidėjų asociacijos prezidento Eugenijaus Kaziliūno teigimu, ši mugė – svarbiausias renginys visiems leidėjams. „Tai tarsi antros Kalėdos, į kurias orientuojasi leidėjai”, – sakė „Alma litteros” generalinis direktorius Arvydas Andrijauskas.

Šiam įvykiui stengiamasi išleisti įdomiausias, svarbiausias savo knygas. „Alma litteros” leidyklos didžiausia naujiena – specialiai knygų mugei išleistas Johno Irvingo romanas „Kol tave rasiu”. „Tai buvo pagrindinė sąlyga, kad rašytojas sutiktų atvykti į mugę. Knygą išvertėme, išleidome, ir J.Irvingas jau atvažiavo”, – sakė A.Andrijauskas.

„Neseniai paskaičiau, ką interneto svetainės rašo apie prasidedančią mugę. Žmonės piktinasi, kad Knygų mugėje knygos ne pigesnės nei knygynuose, – sakė L.Varanavičienė. – Taip, iš tiesų tokia nuostata jau įsitvirtinusi. Mugės ne dėl to rengiamos, kad leidėjai pigiau parduotų knygas. Pagrindinė mugės tendencija – ne tik skatinti skaitomumą, knygų perkamumą, bet tai ir galimybė daugiau sužinoti, susitikti su kūrėjais.”

Šių metų mugės naujiena – Diskusijų klubas. Jo idėja kilo pastebėjus tendenciją, kad daugelis žmonių į mugę ateina ne tik apsipirkti, bet ir dalyvauti kultūros renginiuose, pabendrauti, padiskutuoti. 3-iojoje salėje įsikūrusio Diskusijų klubo penkis renginius ves skaitančiai visuomenei gerai pažįstami žmonės – Leonidas Donskis ir Rolandas Maskoliūnas. Beje, šie metai Lietuvoje paskelbti Skaitymo metais.

Studijos

Tarptautinėje aukštojo mokslo, profesinio mokymo ir kvalifikacijos kėlimo parodoje „Mokymasis. Studijos. Karjera” (1 ir 2 salės) savo galimybes pristatys net 14 šalių mokymosi įstaigos – 41 aukštoji mokykla, 13 valstybinių kolegijų, 4 nevalstybinės kolegijos. Devynios Lietuvos bendrovės parodoje pateiks 3 tūkstančius darbo pasiūlymų. Darbdaviai tiesiog čia, parodoje, galės susirasti tinkamų darbuotojų.

Pirmąkart parodoje jaunimui bus siūloma susidomėti valstybės tarnyba, sužinoti apie mokymosi galimybes policijos, pasieniečių, ugniagesių mokyklose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.