Bedė į skaudžiausias vietas

TVF atstovai vakar baigė misiją Lietuvoje ir paliko gana pesimistiškai nupieštą šalies ekonominę ateitį bei rimtų siūlymų imtis priemonių fiskaliniam deficitui mažinti. Šią savaitę EK taip pat išsakė Vyriausybei griežtą kritiką ir paragino imtis struktūrinių reformų.

Apie optimistiškai suprojektuotą šių metų Lietuvos biudžetą netrūko kalbų dar prieš patvirtinant jį. Į šalies ekspertų kalbas politikai nekreipė dėmesio, o dabar sulaukia griežtos Europos Komisijos (EK) kritikos ir rimtų Tarptautinio valiutos fondo (TVF) siūlymų.

Briuselis ragina neišlaidauti.
EK teigimu, Lietuvos Vyriausybei reikės griežtinti veiksmus, kurie turi įtakos biudžeto formavimui, mokesčių koregavimui ir valstybės skolos reguliavimui, ir imtis struktūrinių reformų darbo rinkoje bei švietimo sistemoje.

Antradienį paskelbtame Lietuvos 2007-2010 metų konvergencijos programos vertinime rašoma apie tai, ko šalies politikams nedaryti jau anksčiau patarė Lietuvos ekspertai. EK pabrėžia, kad formuojant šalies fiskalinę politiką neatsižvelgta į tai, jog biudžetas yra deficitinis, nenustatytos privalomos vidutinės trukmės išlaidų ribos, o prognozes viršijančios pajamos išleidžiamos, todėl biudžeto įsipareigojimai gali būti neįvykdyti.

Kritikos sulaukė ir mokesčių lengvatos. Jos, anot EK, sukėlė bumą nekilnojamojo turto rinkoje. Briuselio ekspertai pažymi, kad spartus paskolų portfelio didėjimas paskatino privatų vartojimą ir investicijas į nekilnojamąjį turtą. Tačiau atsirado kitų sunkumų – dėl emigracijos ir spartaus ūkio augimo ėmė trūkti darbo jėgos, įgudusių darbuotojų. Be to, padidėjo darbo užmokesčio išlaidos – algoms kylant sparčiau už darbo našumą, didėja infliacija ir mažėja kainų konkurencingumas.

„Siekiant mažinti infliacinį spaudimą, išlaikyti konkurencingumo lygį, spręsti kitas problemas darbo rinkoje ir užtikrinti tvirtą atsilikimo mažinimo procesą, būtina taikyti kur kas griežtesnę, nei numatyta programoje, fiskalinę politiką, taip pat imtis papildomų struktūrinės politikos priemonių”, – rekomendavo Vyriausybei EK.

„Aišku, EK mus ragins griežtai laikytis priimto fiskalinės politikos įstatymo, kuris yra įrankis, ribojantis išlaidų didėjimą. EK taip pat susirūpinusi, kad atlyginimų didėjimas mažina šalies konkurencingumą. Tai tiesa. Mes manėme, kad mūsų konkurencingumas – pigi darbo jėga. Reikia pakeisti šį požiūrį. Intelektiniai resursai turi tapti mūsų konkurencingumo pagrindu. Darbo rinkos lankstumas taip pat bus skatinamas”, – sakė finansų ministras Rimantas Šadžius.

Ministras pažymėjo, jog šių metų biudžeto pajamų planas išties įtemptas, tačiau sausio mėnesio rezultatai parodė, kad jis kol kas vykdomas.

Tikisi didesnių įplaukų

TVF Europos departamento Šiaurės šalių skyriaus viršininkas ir misijos vadovas Jamesas Morsinkas trečiadienį per spaudos konferenciją teigė, jog sumažinusi fiskalinį deficitą Lietuva šiemet galėtų sutaupyti 0,5 mlrd. litų. Anot jo, šią sumą leistų sukaupti kompensacijų už nekilnojamąjį turtą ir žemę mokėjimo atidėjimas bei spartesnis akcizo mokesčių didinimas.

Tačiau šalies gyventojų tokie griežti sprendimai tikrai nenudžiugintų. Pasak ministro R.Šadžiaus, negalima nevykdyti įsipareigojimų žmonėms, kuriems pagal įstatymą iki 2009 metų sausio 1-osios pasižadėta grąžinti kompensacines išmokas už nekilnojamąjį turtą. „Siūlymai dėl akcizų išties labai įdomūs. Manau, jog Seimo sprendimas padidinti alkoholinių gėrimų akcizus, o tai padaryta Lietuvos iniciatyva, buvo teisingas. Klausimus dėl tolesnio jų didinimo spręs Seimas. Nededu vilčių, kad bus sutaupyta daug biudžeto išlaidų, kur kas realesnė galimybė pagerinti situaciją – tikėtis didesnių biudžeto įplaukų”, – dėstė R.Šadžius.

Anot TVF, Lietuvą gali ištikti ir staigus ekonomikos augimo sulėtėjimas, o jį gali lemti situacija nekilnojamojo turto rinkoje ir finansinių rinkų nestabilumas pasaulyje. „Nors nekilnojamojo turto rinkoje pastebimas akivaizdus „atšalimas”, ir investicijos į šią rinką mažės, kitos ekonomikos sritys išlieka stiprios – pavyzdžiui, tebėra geras įmonių pelningumas, eksportas taip pat didėja”, – kalbėjo J.Morsinkas. Pasak jo, labai svarbi ir finansinio sektoriaus priežiūra, bankų kontrolė.

Lietuvos banko valdybos pirmininko Reinoldijaus Šarkino teigimu, bankų priežiūrą TVF įvertino kaip visiškai atitinkančią standartus, tad didelių reformų ji nereikalauja, jų ir nebus. „Žinoma, atidžiai stebėsime situaciją rinkoje. Jeigu prireiks, bus imtasi tokių priemonių, kokių reikės. Galbūt bus peržiūrimos ir privalomos atsargos, keliami papildomi reikalavimai bankų kapitalui”, – ne pirmą kartą žadėjo R.Šarkinas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

2 atsiliepimai į "Bedė į skaudžiausias vietas"

  1. Valdas

    Neapsimoka nieko taupyti. Reikia leist pinigus , bet protingai. pirkti nekilnojama turta neapsimoka, nes bankai sukele jo kainas , kad isdavinetu milziniskas paskolas ir gautu didelius pelnus ilgam laikotarpiui.

  2. manau, kad

    butu gerai, kad seimunai ir ministerija su pirpilu priesaky neislaidautu, o ne taupytu biudzetininku saskaita

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.