Pasaulio pabaiga: socdemas iš socdemų prašo kyšio

Šiomis dienomis laukiama Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) sprendimo, ar Vilniaus apskrities viršininkas Alfonsas Macaitis iš tiesų reikalavo vieno milijono litų kyšio iš viešąją įstaigą „Aušveita” valdančių verslininkų, ar įtakingas pareigūnas buvo apšmeižtas. Socialdemokratai Alvydas Pocius ir Antanas Sviderskis, partijos kolegą A.Macaitį apkaltinę kyšio reikalavimu, šiomis dienomis kreipėsi į teismą ir prokuratūrą dėl, jų manymu, neteisėtų apskrities viršininko veiksmų.

Sunku prognozuoti, kokį sprendimą priims STT, tačiau ne paslaptis, kad tarnyba neturi garso ar vaizdo įrašų, patvirtinančių, kad 2007 metų lapkritį A.Macaitis iš verslininkų ir partijos kolegų būtų reikalavęs kyšio. Kita vertus, per apklausas trys socialdemokratai A.Pocius, A.Sviderskis ir Stanislovas Ladzinskij Specialiųjų tyrimų tarnybai patvirtino, kad prekybos centre „Europa” sutiko apskrities viršininką, kuris per pokalbį pareiškė, kad verslininkams rūpimi klausimai bus išspręsti, jei per penkias dienas bus surinktas vienas milijonas litų.

STT tyrimą pradėjo iš Generalinės prokuratūros gavusi medžiagą – A.Macaičio prašymą prokurorams iškelti baudžiamąją bylą dėl šmeižto.

„Tai aš kreipiausi į STT, į Generalinę prokuratūrą, visur, ir ko gero šią ar kitą savaitę jau bus paskelbtas sprendimas, – niršo dėl jam mestų kaltinimų A.Macaitis. – Joks A.Pocius, niekas kitas nesikreipė. Jie tik mėgino mane prispausti, kad pakeisčiau savo sprendimą ir Turto fondui neperduočiau to turto, kuris rytoj jau bus perduotas valstybei.”

Vizijoje – sveikatingumo kompleksas

Turtas, dėl kurio susigrūmė verslininkai ir apskrities viršininkas – Trakų rajono Stirnių kaime esantis reabilitacijos centras „Aušveita”, o tiksliau tai, kas iš jo liko sprogus šildymo sistemoms, pelyjant ir irstant mūrams, pastatų konstrukcijoms. Statybų ekspertai pripažino, kad pastatai turi avarinės būklės požymių.

Reabilitacijos centre jau keletą metų nesilanko sveikstantys ligoniai. Į skolas įklimpusiai bendrovei buvo pradėta bankroto procedūra, tačiau 2006 vasario 1 dieną Vilniaus apskrities viršininko administracijai sudarius bendradarbiavimo sutartį su bendrovėmis „Promata”, „Vilniaus vandens parkas” ir „Elguva”, šios bendrovės savo lėšomis įsipareigojo patenkinti kreditorių reikalavimus, grąžinti įstaigos mokumą ir investuoti į VšĮ „Aušveita”. Sumokėti per milijoną svetimų skolų bendrovės sutiko, nes tikėjosi, kad 99 metams išsinuomojusios 20,6 hektarų sklypą galės pasistatyti naujų pastatų arba baigti statyti nebaigtus dengtą teniso kortą, baseiną, gydomuosius korpusus. Verslininkai planavo investuoti 200 mln. litų, kad reabilitacijos centras galėtų ir toliau teikti įvairias paslaugas pagyvenusiems ir jaunesniems žmonėms bei sukurti pramogų ir sveikatinimosi kompleksą.

„Rytoj bus perdavimas, – tikino A.Macaitis, kalbėdamas apie „Aušveitą”, nors Valstybės turto fondas dar neapsisprendė, ar priims šį konfliktus keliantį turtą. – Jie nieko nepadarė, tik paskleidė apie mane tokią provokaciją, ir viskas. Paskelbė, kad lapkričio 10-ąją aš kažko reikalavau, o aš nuo lapkričio 2 iki 17 dienos buvau Afrikoje. Neturiu net ką apie tokius dalykus pasakyti. Galiu numanyti, dėl ko buvau apšmeižtas: pradėjo visas šitas turtas slysti jiems iš rankų, bent taip galiu spėti. Jie iki šiol netgi nesikreipė į teismą dėl nutrauktų panaudos ir žemės nuomos sutarčių. Beje, jau baigėsi visi kreipimosi į teismą terminai.”

Kaltinimų neatsisako

„Kreipėmės mes į STT, į Seimo antikorupcijos komisiją, šiandien vežame raštą Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai. Kadangi ponas Macaitis mūsų atžvilgiu viešai yra pasakęs nemažai epitetų, kreipsimės į teismą privataus kaltinimo tvarka, – vardijo įvykusius ir planuojamus kovos veiksmus su apskrities viršininku A.Pocius.

Verslininkas paaiškino, kodėl apie tai, kad iš jo buvo reikalaujama kyšio, prabilo ne iš karto, o po įvykio praėjus kelioms savaitėms.

„Iš pradžių bandėme išsiaiškinti partijos viduje, kreipėmės į partijos etikos komisiją ir į partijos pirmininką. Tačiau pamatėme, kad A.Macaitis vaidina nekaltą, vos ne šventąjį. Tai dabar mes STT esame išsamiai pateikę visus paaiškinimus. Be to, papildomai kreipėmės į VTEK, dar kartą patvirtinome įvykio aplinkybes. Kaip sakiau STT darbuotojams, versle aš nuo 1989 metų – banditams nemokėjome, nemokėsime ir buvusiems komjaunimo vadams. Tas įžūlumas, koks buvo pademonstruotas… Bet neužsiimsime jokiu įkalčių rinkimu, tai A.Macaičio asmeninis reikalas. Vienas dalykas – faktas: jis užima politinio pasitikėjimo postą, mes esame toje pačioje partijoje, ir aš manau, kad šiame poste tokie žmonės negali būti. Jeigu mes neteisūs, jeigu sutartis reikia nutraukti, o objektas yra mūsų jėgom neįkandamas, tai yra teismai, normalios procedūros. Bet ne antstolių atsiuntimas ar saugos firmų samdymas už mokesčių mokėtojų pinigus, kai apskrityje trūksta lėšų net globos namams.”

Fronto linija

„Aušveita”, „Promata”, „Vilniaus vandens parkas” ir „Eiguva” kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą dėl A.Macaičio veiksmų, pavadinusios juos savavaldžiavimu. Pasak verslininkų, vienas „Aušveitos” dalininkų – Vilniaus apskrities viršininko administracija – neteisėtai, nesilaikydama įstatymais nustatytos tvarkos, užėmė reabilitacinio centro pastatus, savavališkai nutraukė VšĮ „Aušveita” veiklą ir užvaldė administracinį ir kitus pastatus.

„A.Macaitis ir jo pavedimu veikę asmenys prievarta užimdami VšĮ „Aušveita” pastatus bei žemę naudojo ir psichologinę prievartą, – teigiama ieškinyje prokuratūrai. – Visos grupės veikimas pasitelkus apsaugos darbuotojus, kurie yra ginkluoti, padarė psichologinį poveikį sargui. Jis dėl kilusios grėsmės ir daromo spaudimo apsaugos darbuotojams ir asmenims, kurie filmavo pastatų užgrobimą, turėjo prieš savo valią atiduoti pastatų raktus.” Neoficialiai užsimenama, neva Vilniaus apskrities organizuotame reabilitacijos centro „užgrobime” dalyvavo ir Trakų kriminalinės „Narkušos” grupuotės nariai.

Procedūrų nepaisoma

Pagal galiojančias procedūras, apskritis jai nereikalingą turtą gali perduoti Valstybės turto fondui, tačiau prieš tai Vyriausybė savo nutarimu turi tą turtą įtraukti į privatizuojamųjų objektų sąrašą. Po to skelbiamas konkursas objektui įsigyti.

Reabilitacijos centras „Aušveita” nėra įtrauktas į privatizuojamųjų objektų sąrašą, taigi taip paprastai atiduoti jo Turto fondui apskritis negali. Kita vertus, neaišku, kaip su A.Macaičiu konfliktuojantys verslininkai tapo reabilitacijos centro dalininkais. Ar apskritis, kuriai tuo metui vadovavo Gintaras Gibas, laikėsi įstatymų, perduodama visais atžvilgiais apskričiai svarbų objektą verslininkų grupei? Ar buvo numatyti veiksmingi kontrolės ir poveikio mechnizmai?

2007 metų gruodžio 12 dieną Vilniaus apskrities viršininko administracija kreipėsi į Registrų centro Trakų skyrių, kad nutraukiamos panaudos ir nuomos sutartys su „Aušveita”, o po mėnesio – dėl panaudos ir nuomos sutarčių nutraukimo įregistravimo. Šiuose dokumentuose nurodoma, kad VAVA nuo 2008 metų sausio 7 dienos nutraukia 1997 metų sausio 1 dieną sudarytą panaudos sutartį su UAB „Aušveita, o nuo vasario nutraukia ir žemės nuomos sutartį. Sutartis, pasak VAVA, nutraukta dėl to, kad „Aušveita” padarė esminių pažeidimų.

„Aušveitos” direktorius A.Sviderskis įsitikinęs, kad Registrų centras neteisėtai išregistravo juridinio fakto duomenis. Jis, kaip ir A.Pocius, mano, kad skubotai priimami A.Macaičio sprendimai liudija, jog jis suinteresuotas sužlugdyti bendradarbiavimą su šiais verslininkais, nes turi kitų pretendentų.

„Jeigu žmogus iš tiesų kovoja dėl valstybinio turto, jis gali kovoti teisėtais metodais, – piktinosi A.Sviderskis. – Jis mums tiesiai pasakė, kad yra turtingų ir įtakingų asmenų, kurie domisi šiuo objektu. O mes jau investavome 2,5 mln. litų į projektus, parengiamuosius darbus ir sieksime šias lėšas atgauti.”

Seimo antikorupcijos komisija ir Socialdemokratų etikos komisija, išklausiusios verslininkų liudijimus dėl kyšio reikalavimo, sprendimų dar nepriėmė. Jos laukia, ką pasakys specialiosios tarnybos. Iš tiesų įdomu – ką jos pasakys?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.