ES šalyse – suklastoti lietuviški vairuotojo pažymėjimai

Valstybės įmonė „Regitra” policijai tirti šiemet perdavė informaciją apie septynis naujus atvejus, kai užsienio šalyse buvo bandyta legalizuoti suklastotus, neva Lietuvoje išduotus, vairuotojo pažymėjimus. 2007 metais buvo užfiksuotas 41 toks atvejis.

Pasak „Regitros” pranešimo, nustatyti tokius atvejus padeda tai, kad siekdamos sustiprinti užkardą klastotų dokumentų įteisinimui vairuotojo pažymėjimus išduodančios Europos Sąjungos (ES) šalių institucijos keičiasi duomenimis.

Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas galioja visose ES valstybėse, tačiau dažnai asmenys dėl įvairių priežasčių patys nusprendžia Lietuvoje išduotą vairuotojo pažymėjimą pasikeisti.

„Mes tikriname duomenis, ar asmeniui tikrai išduotas vairuotojo pažymėjimas, kokias transporto priemones jis gali vairuoti, ar pažymėjimas dar galioja ir apie tai pranešame kolegoms užsienyje. Toks bendradarbiavimas ir keitimasis duomenimis leidžia sustabdyti klastotų dokumentų naudojimą”, – sakė VĮ „Regitra” generalinio direktoriaus pavaduotojas Saulius Šuminas.

Nuo pat 2007 metų gegužės 1 dienos, kai policija perdavė „Regitrai” vairuotojo pažymėjimų išdavimo funkciją, „Regitra” nuolatos gauna užklausas dėl Lietuvos Respublikoje išduotų vairuotojo pažymėjimų. Remiantis užklausų duomenimis, daugiausia Lietuvos piliečių lietuviškus vairuotojo pažymėjimus pasikeitė Jungtinėje Karalystėje, Airijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Norvegijoje.

Kai kurie asmenys užsienio valstybėse bando legalizuoti suklastotus, neva Lietuvoje išduotus, vairuotojo pažymėjimus. Pastaraisiais metais daugiausia tokių vairuotojo pažymėjimų „Regitrai” buvo atsiųsta iš Jungtinės Karalystės, Vokietijos, Airijos, Čekijos ir Graikijos. Dažniausiai taip legalizuoti vairuotojo pažymėjimus siekia ne Lietuvos Respublikos piliečiai. Informaciją apie juos „Regitra” perduoda policijai.

Iš užsienio šalių sugrįžę Lietuvos piliečiai gana dažnai siekia gauti vairuotojo pažymėjimą vietoj esą užsienyje prarasto pažymėjimo. Tačiau neretai paaiškėja, jog asmuo savo vairuotojo pažymėjimą ne pametė, bet užsienyje pasikeitė į galiojantį toje šalyje ir Lietuvoje apgaule siekia gauti dar vieną.

ES direktyva dėl vairuotojo pažymėjimų reglamentuoja, jog asmuo gali turėti tik vieną galiojantį vairuotojo pažymėjimą.

Už suklastoto vairuotojo pažymėjimo laikymą ir pasinaudojimą Baudžiamajame kodekse numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.