Pernai pasiektas streikų rekordas šiemet gali būti viršytas tris kartus

Statistikos departamento duomenimis, pernai streikuose dalyvavo rekordiškai daug – net 99 – švietimo įstaigos. Prognozuojama, kad šį pavasarį streikuotojų bus tris kartus daugiau. Mokytojai kovo pradžioje neterminuotą streiką ketina pradėti dėl mažo užmokesčio ir didelio darbo krūvio.

2007 m. lapkričio ir gruodžio mėnesiais šalies švietimo įstaigos surengė 161 streiką, iš jų 96 įspėjamuosius. Tai didžiausias per metus surengtų streikų skaičius nuo 2000 metų, kai buvo pradėta rinkti informacija apie legalius streikus.

Dėl streikų nedirbo 12 pradinio, 29 pagrindinio, 57 vidurinio mokslo ir viena suaugusiųjų ir kita švietimo veikla užsiimanti įstaiga. Įspėjamuosius streikus ir streikus rengė 62 švietimo įstaigos, tik įspėjamuosiuose streikuose dalyvavo 34, tik streikuose – 3 švietimo įstaigos.

Pernai įspėjamuosius streikus ir streikus rengė Alytaus, Klaipėdos ir Palangos miestų ir Akmenės, Kelmės, Klaipėdos, Kretingos, Mažeikių, Plungės, Telšių, Vilkaviškio ir Zarasų rajonų savivaldybių viešosios nuosavybės švietimo įstaigų darbuotojai. Daugiausia visų streikų surengta Telšių rajono, Mažeikių rajono ir Klaipėdos miesto savivaldybių švietimo įstaigose.

Dėl įspėjamųjų streikų ir streikų daugiausia darbuotojų nedirbo Klaipėdos miesto (23,2 proc. visų dalyvavusių) ir Telšių rajono savivaldybių švietimo įstaigose (18,8 proc.).

Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Aleksas Bružas prognozuoja, kad kovo 3 dieną neterminuotus streikus pradės 250-300 švietimo įstaigų iš 27 miesto ir rajonų. Profesinės sąjungos reikalauja 50 proc. padidinti mokytojų, pedagogų, švietimo sistemos darbuotojų darbo užmokestį, mažinti mokytojų darbo apimtis ir užtikrinti jų saugumą.

Švietimo ir mokslo ministrė Roma Žakaitienė žada, kad galutinis sprendimas dėl atlyginimų didinimo pedagogams bus priimtas kitą savaitę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.