Kosovo nepriklausomybės pripažinimo klausimas – Seimo pavasario sesijos darbas

Nuo Serbijos atskilusio Kosovo nepriklausomybės pripažinimas Lietuvos parlamente bus svarstomas kovo 10 dieną prasidėsiančioje Seimo pavasario sesijoje.
Kaip BNS aiškino Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininkas Justinas Karosas, Vyriausybė dėl naujos valstybės pripažinimo turi kreiptis į Seimą, prašydama pradėti Kosovo nepriklausomybės klausimo svarstymą, tuomet parlamente klausimas persikels į URK darbotvarkę.

Kosovo nepriklausomybės pripažinimą savo posėdžiuose gali nagrinėti ir kiti komitetai, pavyzdžiui, Europos reikalų arba Nacionalinio saugumo ir gynybos.

Apsvarstę komitetai pateiks savo rekomendacijas Seimui: bus siūloma arba pripažinti naują valstybę, arba to nedaryti. Galutinį verdiktą parlamenrtai priims balsuodami.

„Šis klausimas nėra toks vienareikšmis, nes Europos Sąjungoje yra valstybių, kurios nepripažįsta Kosovo nepriklausomybės”, – BNS sakė J.Karosas.

Seimo komitetai posėdžius gali rengti nebūtinai parlamento sesijos metu, tačiau galutinis sprendimas dėl Kosovo nepriklausomybės pripažinimo gali būti priimtas tik prasidėjus Seimo pavasario sesijai.

Artimiausią URK posėdį, kuriame turėtų būti aptariamas Kosovo klausimas, ketinama sušaukti penktadienį.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį paragino užsienio reikalų ministrą Petrą Vaitiekūną kreiptis į Seimą, kad šis pradėtų Kosovo nepriklausomybės pripažinimo procedūrą.

Ministras atsakė tai padarysiąs, pažymėdamas, kad Kosovo nepriklausomybė yra vienintelis tvarus sprendimas, atveriantis saugumo ir stabilumo perspektyvą regione.

Kosovas gali tapti pirmąja nauja susikūrusia valstybe, kurią Lietuva pripažins nuo savo nepriklausomybės atkūrimo 1990-aisiais.

Artimiausiu metu pripažinti naują Europos valstybę ketina ir Latvija bei Estija.

Nepriklausomybę Kosovo parlamentas paskelbė sekmadienį, o pirmadienį naujoji valstybė ėmėsi siekti tarptautinio pripažinimo. Tačiau Rusija, kuri yra nuolatinė Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) Saugumo Tarybos (ST) narė, grasina blokuoti naujos valstybės priėmimą į Jungtines Tautas. Panašių veiksmų gali imtis ir kita nuolatinė ST narė Kinija.

Valstybė į Jungtinių Tautų Organizaciją priimama jeigu jos narystei pritaria ne mažiau nei du trečdaliai Generalinės Asamblėjos delegatų ir jeigu narystės nevetuoja nė viena iš 15-kos Saugumo Tarybos narių.

Pirmasis Kosovo nepriklausomybę pripažino Afganistanas. Po jo analogiškų veiksmų ėmėsi JAV, Didžioji Britanija, Prancūzija ir Turkija.

Vokietija, Italija ir 14 kitų Europos Sąjungos valstybių paskelbė ketinančios padaryti tą patį.

Tuo metu naujos valstybės nepriklausomybei priešinasi Serbija, kuri Kosovą laiko savo kultūros ir religijos lopšiu, taip pat Rusija, Kinija, Rumunija, Ispanija ir Kipras.

Serbija antradienį atšaukė savo ambasadorius iš Vašingtono ir kitų Kosovą pripažinusių valstybių sostinių.

Kosovo nepriklausomybei daugiausia priešinasi šalys, kuriose esama separatistinių judėjimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.