„Leo LT” prokurorams skundžia ir neparlamentinis „Lietuvos kelias”

Dar viena partija prisidėjo prie skundžiančiųjų prokurorams Atominės elektrinės įstatymo pataisas, kurios esą kelia abejonių, ar užtikrinamas viešasis interesas būsimoje nacionalinio investuotojo bendrovėje „Leo LT”.
Tokį prašymą Generalinei prokuratūrai surašė neparlamentinė Tautinė partija „Lietuvos kelias”. Panašų prokuratūrai praėjusią savaitę pateikė parlamentinės opozicijos partija „Tvarka ir teisingumas”.

Be kita ko, „tvarkiečiai” bei taip pat opozicinis Liberalų sąjūdis renka parlamentarų parašus po prašymais Konstitucinam Teismui ištirti, ar Atominės elektrinės įstatymo nuostatos neprieštarauja Konstitucijai.

„Lietuvos kelias” kreipimesi į prokurorus skundžiasi, esą įstatymas nesuderinamas su viešuoju interesu, nes jame teigiama, kad nacionalinis investuotojas yra „privatus juridinis asmuo, kurio veiklos tikslas yra socialiai atsakingai siekti naudos sau ir visiems savo akcininkams”. Prašymo rašytojams kliūva, jog „Leo LT” yra suteikiama teisė siekti naudos sau ir savo akcininkams.

Pareiškėjų nuomone, Atominės elektrinės įstatymas gresia visuomenei „neprognozuojamomis socialinėmis-ekonominėmis pasekmėmis ir nuosmukiu”.

Anksčiau panašią iniciatyvą parodę „tvarkiečiai” mano, kad Vyriausybė negalėjo derėtis su VP dešimtuko „NDX energija” dėl nacionalinio investuotojo kūrimo naujos patronuojančios bendrovės pagrindu, nes neturėjo tam įgaliojimų. Tuo metu galiojo įstatymas, kuris numatė, jog „Leo LT” bus kuriamas „Lietuvos energijos” pagrindu.

Be to, partijai „Tvarka ir teisingumas” nepatinka, jog pagal Vyriausybės ir „NDX energijos” sutartis pastarajai tenka daugiau nei trečdalis nacionalinio investuotojo akcijų (38,3 proc.) bei veto teisė priimant sprendimus dėl įstatų pakeitimo, pelno nuostolio paskirstymo, bendrovės reorganizavimo, pertvarkymo, restruktūrizavimo ir likvidavimo, įstatinio kapitalo mažinimo arba didinimo (įskaitant dividendų skyrimą ir neskyrimą), taip pat dėl obligacijų išleidimo, rezervų sudarymo, naudojimo ir naikinimo.

Nacionalinio investuotojo bendrovė „Leo LT”, turėsianti statyti naują atominę jėgainę ir elektros jungtis su Lenkija bei Švedija, bus steigiama, sujungiant valstybės valdomas „Lietuvos energijos” ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) akcijas bei „NDX energijos” valdomas bendrovės VST akcijas.

„Leo LT” sutartys numato, kad „NDX energija” valdys 38,3 proc. akcijų, valstybė – 61,7 proc. energetikos milžino akcijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.