Įstaigos skęsta popieriuose

Daugiau kaip du tūkstančiai Lietuvos įstaigų nežino, ką daryti su pasenusiomis archyvinėmis bylomis. Kol valdžia nepriima sprendimų, bylų negalima naikinti.
Pasak „Vilniaus dienos”, valstybės įmonės „Regitra” padaliniuose penkerius metus turi būti saugomi transporto priemonių registravimo dokumentai: savininko prašymas, senas techninis pasas, automobilio įsigijimo popieriai ir kiti.

Per penkerius metus tokių bylų prisirenka didžiulis kiekis. Praėjus šiam laikotarpiui dokumentai turėtų būti sunaikinami, kad atsirastų vietos vėl penkerius metus saugoti naujas bylas.

Panašiai elgiasi daugiau kaip 2 tūkst. įmonių ir įstaigų visoje Lietuvoje. Tačiau jau daugiau kaip metus visos jos kaupia pasenusias ir jau nereikalingas bylas, nes negali jų sunaikinti. Mat aukščiausioji valdžia susipainiojo pačios priimtuose teisės aktuose, todėl įmonės ir įstaigos išvis liko be tvarkos, kaip turėtų būti naikinami pasenę dokumentai.

„Per vienus metus tokių dokumentų susikaupia tikrai daug. Tad po penkerių metų nebereikalingas bylas būtų gerai sunaikinti, kad atsirastų vietos naujai sudaromoms. Juolab kad kai kuriuose padaliniuose ir archyvams skirtos patalpos nedidelės”, – tvirtino „Regitroje” dirbantis Zigmantas Staskevičius.

2006 metų gruodį Seimas priėmė Dokumentų ir archyvų įstatymo pataisas, kuriomis, be kita ko, numatė, kad pasenę dokumentai gali būti naikinami tik pagal Vyriausybės patvirtintus dokumentų rengimo, tvarkymo ir apskaitos bendruosius reikalavimus. Tokius reikalavimus Vyriausybė įpareigota priimti iki 2007 metų kovo 1 dienos.

Tokio teisės akto ministrų kabinetas iki šiol nepriėmė, todėl visos archyvines bylas tvarkančios įstaigos liko be tvarkos, kaip naikinti pasenusius dokumentus.

Archyvų departamento generalinis direktorius Vidas Grigoraitis negalėjo atsakyti, kodėl nebuvo parengtas ir Vyriausybei tvirtinti pateiktas nutarimas dėl dokumentų rengimo, tvarkymo ir apskaitos bendrųjų reikalavimų patvirtinimo. „Nematau čia jokios problemos. Nė viena įstaiga mums nėra pasiskundusi, kad dėl archyvinių dokumentų saugojimo būtų kokių nors bėdų”, – gynėsi V.Grigoraitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.