Afrikoje viešintis Bushas paragino Kenijos lyderius pasirašyti valdžios pasidalijimo sutartį

Šeštadienį JAV prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) pradėjo kelionę po penkias Afrikos šalis, kad pabrėžtų, jog su JAV pagalba bus įveiktos ligos ir skurdas, ir paragintų nutraukti mirtiną smurtą Kenijoje.
G.W.Bushui skrendant iš Benino į Tanzaniją, aukščiausio rango patarėja lėktuve „Air Force One” pasiūlė, jog JAV prezidentas pats labiau siektų nutraukti politinę krizę pačioje jos užuomazgoje.

„Prezidentui Bushui šiuo metu visiškai nereikia skristi į Keniją. Tinkamu momentu prezidentas būtinai ten nuvyks”, – žurnalistams sakė JAV valstybės sekretoriaus Afrikos reikalams padėjėja Jendayi Frazer (Džendaji Freizer).

Stabtelėjęs kelioms valandoms nedidelėje vakarų Afrikos valstybėje Benine, G.W.Bushas paragino siųsti „energingas” Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgas į neramumų draskomą Sudano provinciją Darfūrą ir pritarė sutarčiai dėl valdžios pasidalijimo Kenijoje.

Pasak jo, pirmadienį į Nairobį atvyksianti JAV valstybės sekretorė Condoleezza Rice (Kondoliza Rais) atveš „aiškią žinią”, jog Vašingtonas nori (abipusio) susitarimo nutraukti smurtą, dėl kurio jau žuvo maždaug 1 tūkst. žmonių.

„Svarbiausia tai, kad lyderiai iš pirmų lūpų išgirstų JAV pageidavimus, jog liautųsi smurtas, būtų pasirašytas valdžios pasidalijimo susitarimas, kuris padės šiai šaliai išspręsti savo sunkumus”, – sakė JAV prezidentas.

G.W.Bushas taip pat pabrėžė, jog kelionėje nereikia apsiriboti regioninių konfliktų sprendimo klausimais, bet būtina daugiau dėmesio rodyti JAV bei Afrikos bendradarbiavimui kovoje su maliarija ir ŽIV/AIDS, taip pat ir demokratinių ir laisvos rinkos reformų skatinimui.

Iš Tanzanijos G.W.Bushas skubės į Ruandą, Ganą ir Liberiją. Tai bus jo paskutinė kelionė į Afriką iki 2009 metų sausio, kai jam teks palikti JAV prezidento postą, todėl G.W.Bushas paragino savo būsimą įpėdinį nepamiršti šio žemyno.

„Mano kelionė – tai priemonė priminti ateities prezidentui ir ateities Kongresui, jog nacionalinis ir moralinis Jungtinių Valstijų interesas yra padėti žmonėms”, – sakė jis viešai pasirodęs kartu su Benino prezidentu Boni Yayi (Boniu Jajumi).

„Prezidento (G.W.Busho) vizitas yra simbolinis, – per vertėją sakė B.Yayi. – Jis atvyko čia, kad paremtų šalis, kurios siekia būti doros, ir vyriausybes, kurios sutinka dirbti savo liaudies labui”.

Apie Darfūrą G.W.Bushas sakė, jog nusprendus čia nesiųsti JAV pajėgų, „liko vienintelė išeitis – Jungtinės Tautos ir taikos palaikymo pajėgos”.

„Mes skiriame sankcijas vieniems, skatiname kitus suteikti pagalbą, tikėdamiesi, jog Darfūre bus energingos Jungtinių Tautų pajėgos, kurios padės kenčiantiems”, – sakė G.W.Bushas, pridurdamas, jog jis spaudžiąs padėti ir Kiniją.

G.W.Bushas ir B.Yayi teigė aptarę kovos su maliarija eigą Benine, kuris spalį pradėjo JAV remiamą kampaniją prieš šią ligą, bei kampaniją, kuria siekiama iki 2015 metų per pusę sumažinti skurdą pasaulyje.

Jungtinės Valstijos pagal „Tūkstantmečio iššūkio” sutartį Beninui skyrė 307 mln. dolerių (722 mln. litų). Šia penkerių metų sutartimi įsipareigojama remti demokratines ir laisvosios rinkos reformas.

1990 metais, kai Benine buvo atkurta demokratija, Vašingtonas taip pat skyrė apie 250 mln. dolerių (588 mln. litų) švietimui, sveikatos apsaugai ir antikorupcijos kampanijai paremti.

Pastarąjį kartą Afrikoje G.W.Bushas lankėsi 2003 metais, kai svečiavosi Senegale, Pietų Afrikoje, Botsvanoje, Ugandoje ir Nigerijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.