„Pirmyn, braliukai”, – ragina Latvijos prezidentas

Lietuvą su Valstybės atkūrimo 90-mečiu sveikinęs Estijos prezidentas sakė, kad jo šalis nori būti patikima Lietuvos partnerė, o Latvijos vadovas, visą kalbą pasakęs lietuviškai, ragino: „Pirmyn, braliukai”.
Kalbėdamas šeštadienį Katedros aikštėje surengtame kariniame parade Latvijos prezidentas Valdis Zatleras pabrėžė, kad lietuviams būdingas ryžtingumas, drąsa, pastovumas ir ištvermė leido su ginklais iškovoti nepriklausomybę 1918 metais.

Anot prezidento, ši Lietuvos šventė Latvijai ypatingai artima ir suprantama, nes lietuviai ir latviai yra vienintelės išlikusios baltų tautos. „Lietuvos pasiekimus ir pergalės mes Latvijoje visada priėmėme, kaip savuosius”, – pabrėžė V.Zatleras.

Pažymėjęs, kad abi valstybės visada stengėsi būti kartu, V.Zatleras teigė, kad ir „šiandien mums reikia būti kartu, daugiau bendrauti, paremti vienas kitą kovojant su problemomis, kartu švęsti šventes” bei pakvietė lietuvius šiemet Jonines švęsti Latvijoje.

Pasisakymo pabaigoje paraginęs Lietuvos ir Latvijos gyventojus neverkšlenti dėl blogo gyvenimo, V.Zatleras pabaigė: „Pirmyn, braliukai”.

Lietuvos vadovui Valdui Adamkui V.Zatleras taip pat padovanojo raktą vaizduojančią džiovintų rožių puokštę, kurią padarė lietuviškos mokyklos Rygoje moksleiviai.

Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas, sveikindamas Lietuvą su valstybingumo jubiliejumi, pabrėžė, kad daug kartų Lietuva ir Estija buvo priverstos įrodinėti savo teisę būti. „Ir tą teisę mes puikiai įrodėme”, – sakė Estijos vadovas.

Jo teigimu, visos Baltijos valstybės yra tvirtos sąjungininkės, rėmusios vietą kitą sėkmėse ir nesėkmėse.

Kartu T.H.Ilvesas pabrėžė, kad iki šiol Baltijos valstybės yra energetinė sala, atskirta nuo kaimynų Europoje bei pasveikino Lietuvos Seimo priimtas ir prezidento pasirašytas Atominės elektrinės įstatymo pataisas, kurios padeda pagrindą pradėti naujos elektrinės ir elektros tiltų statybas.

„Be šių projektų Baltijos šalys negalėtų rinktis ateities ekonominių sprendimų, šiuose projektuose Estija nori būti patikima Lietuvos partnerė”, – sakė T.H.Ilvesas.

Karinį paradą stebėjęs Lenkijos prezidentas Lechas Kaczynskis (Kačynkis) akcentavo Lietuvos sugebėjimą kovoti už savo teises. Jo teigimu, ES ir NATO Lietuva už savo pozicijas dažnai kovoja kartu su Lenkija.

Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus savo kalboje pabrėžė, kad kelias į nepriklausomą, demokratišką ir pilietišką Lietuvą reikalauja atsakomybės ir dažnai nėra lengvas.

„Tačiau Lietuva visada turėjo išminties ir ryžto įveikti net pačius sudėtingiausius uždavinius ir per sunkumus pakilti naujai kovai už laisvę, už kertinių vertybių įkūnijimą. Pasitikėjimas, viešumas ir atsakomybė buvo nepriklausomos valstybės ir laisvų piliečių kelrodžiai istorijos vingiuose. Šios pamatinės vertybės ir šiandien kreipia bei, tikiu, ateityje kreips mūsų žingsnius į kūrybingos ir drąsios Lietuvos ateitį”, – kalbėjo V.Adamkus.

1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba paskelbė nepriklausomos demokratinės Lietuvos valstybės su sostine Vilniuje atkūrimą.

Nuo 1915 metų Lietuvą administravo okupacinė vokiečių valdžia, o iki to laiko šalis daugiau kaip 100 metų priklausė Rusijos imperijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.