Santykiuose su Rusija Europa parado pasitikėjimą savimi – Lietuvos prezidentas

Santykiuose su Rusija Europa parado pasitikėjimą savimi ir pernelyg dažnai sutinka su Rusijos pozicija, Londone pareiškė Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus.
„Jei Rusija nori su kiekviena (ES) valstybe nare turėti atskirus ryšius, Europa neprieštarauja, bet tai jau pradėjo kenkti mūsų solidarumui”, – sakė V.Adamkus, ketvirtadienį skaitęs paskaitą Londono ekonomikos ir politikos mokslų universitete – vienoje prestižiškiausių britų aukštųjų mokyklų.

Jo vertinimu, Vakarų geranoriškumas neskatina Rusijos keistis, tačiau ši turėtų suprasti, kad narystė Pasaulio prekybos organizacijoje ar Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje yra ne tikslas, o šansas pertvarkyti pačią šalį. Kaip pavyzdį Rusijai prezidentas pateikė Ukrainą, kuri naudoja numatomą narystę tarptautinėse organizacijose kaip priemonę persitvarkyti.

„Matėme, kokią pažangą Ukraina padarė, siekdama įstoti į Pasaulio prekybos organizaciją. Ukraina toliau daro pažangą ir santykiuose su Europos Sąjunga. Bet tokioms šalims kaip Ukraina mes per dažnai siunčiame prieštaringus ar neteisingus signalus. Kai Kijevas vienus paskui kitus rengė demokratinius rinkimus, Rusija balansavo ant slidžios demokratinio nuopuolio nuokalnės, imdamasi priemonių netgi prieš tokias apolitiškas organizacijas, kaip Britų taryba”, – sakė V.Adamkus.

Jis akcentavo, kad Rusijos naftos doleriai neinvestuojami nei į infrastruktūrą, nei į reformas, nei į jos piliečių gerovę.

Anot V.Adamkaus, ES santykiuose su Rusija „vertybės yra ypač svarbios”. „Be jų rizikuojame užmegzti tokius santykius, kurie, visų pirma, būtų pagrįsti dujų ar naftos kubiniais metrais”, – sakė prezidentas.

Jo nuomone, Ukraina ir Gruzija deda visas pastangas, kad prisidėtų prie saugumo užtikrinimo. Ukraina, pasak Lietuvos prezidento, „de facto” elgiasi kaip NATO sąjungininkė ir yra vienintelė NATO partnerė, šiuo metu dalyvaujanti visose dabar vykdomose Aljanso operacijose, o Gruzija padarė didžiulę pažangą, pertvarkydama savo karines pajėgas bei šių metų sausio mėnesį surengtame referendume balsų dauguma patvirtino apsisprendimą įstoti į NATO.

„Šiuo kritišku momentu labai svarbu, kad NATO sustiprintų tai, ko pasiekė regione, Bukarešte vyksiančiame aukščiausio lygio susitikime Ukrainai ir Gruzijai pasiūlydama dalyvauti Narystės veiksmų planuose”, – pažymėjo V.Adamkus.

V.Adamkaus nuomone, tampresnių ryšių su Ukraina, Gruzija ir Moldova siekianti ES galėtų sumažinti joms Šengeno vizų kainas ir perspektyvoje supaprastinti vizų režimą. Glaudesnės ES ir NATO integracijos su Ukraina ir Gruzija politika galėtų veikti kaip demokratinių permainų regione ir už jo ribų stiprintuvas.

„Ukraina yra ta valstybė, kurios apsisprendimas nulems raidą Rusijoje, Baltarusijoje ir Moldovoje. Tokia yra ir Gruzija Pietų Kaukazo šalims. O jei Rytų Europa perims demokratines normas, kaimyniniai Centrinės Azijos ir Didžiųjų Vidurio Rytų regionai pajus spaudimą keistis į gera. Tokios permainos turės tiesioginį poveikį ilgalaikiam Europos ir mūsų žmonių saugumui”, – kalbėjo V.Adamkus.

Jo teigimu, keleri ateinantys metai Europos Rytams bus lūžio metai, per kuriuos Rusija turės naują prezidentą ir tikriausiai sieks pakoreguoti savo santykius su Vakarais.

„Šiuo kritišku momentu Europa nežino, kokios Rusijos norėtų. Ji neturi ir strateginio atsakymo Rytų Europai, kai tokio atsakymo labiausiai reikia. Jei nieko nedarysime, netrukus tapsime tik stebėtojais, kaip mūsų akyse iš rankų slysta istorinė galimybė baigti kurti Europą”, – perspėjo Lietuvos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , .

1 atsiliepimas į "Santykiuose su Rusija Europa parado pasitikėjimą savimi – Lietuvos prezidentas"

  1. Fakiras

    Rusija siekia ne persitvarkyti,o pagal save pertvarkyti Vakarus ir teritorijas.Sekasi,nes Vakarų lyderiai suskaldyti,o Vokietijos ir Prancūzijos buvęs net nusipirkti ir tvarko rusiškas dujas.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.