Baltijos šalių ir Lenkijos prezidentai Vilniuje švęs Lietuvos valstybės 90-metį

Lietuvoje šeštadienį minint Valstybės atkūrimo 90-metį šventiniuose renginiuose dalyvaus ir Baltijos šalių bei Lenkijos prezidentai.
Latvijos, Estijos ir Lenkijos vadovai Valdis Zatleras, Toomas Hendrikas Ilvesas ir Lechas Kaczynskis dalyvaus daugumoje šventinių renginių – kartu su Lietuvos vadovu Valdu Adamkumi jie stebės Baltijos šalių vėliavų pakėlimo ceremoniją S.Daukanto aikštėje prie Prezidentūros, iš kurios patrauks į Vilniaus arkikatedrą baziliką, kur bus aukojamos mišios.

Po mišių ir darbo pietų prezidentai stebės Lietuvos karinių pajėgų paradą Katedros aikštėje.

Vakare prezidentai dalyvaus iškilmingame Vasario 16-osios minėjime Nacionaliniame operos ir baleto teatre Vilniuje, pasveikins Katedros aikštėje rengiamo koncerto klausytojus.

Vėliau Prezidentūros Baltojoje salėje Estijos, Latvijos ir Lenkijos vadovams rengiama vakarienė Lietuvos prezidento vardu.

Be šių renginių V.Adamkus šeštadienį ryte vyks į Rasų kapines, kur pagerbs Nepriklausomybės akto signatarų atminimą, padės gėlių ant jų kapų. Vėliau Prezidentūroje V. Adamkus įteiks valstybės apdovanojimus Lietuvai nusipelniusiems Lietuvos ir užsienio valstybių piliečiams.

Vasario 16-osios proga Vilniuje, Seime, taip pat rengiama apskritojo stalo diskusija „1918 metai: išmoktos pamokos ir klaidos. Lietuvos, Lenkijos ir Vokietijos santykiai tarpukariu ir po šaltojo karo pabaigos”, vyks minėjimas prie Lietuvos nepriklausomybės signatarų namų Vilniuje, o aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos rengiamas 1949 metų vasario 16-osios Lietuvos laisvės kovų sąjūdžio tarybos deklaracijos minėjimas.

Vasario 16-oji bus paminėta ir kituose Lietuvos miestuose bei miesteliuose.

1918 metų vasario 16 dieną Lietuvos Taryba paskelbė nepriklausomos demokratinės Lietuvos valstybės su sostine Vilniuje atkūrimą.

Nuo 1915 metų Lietuvą administravo okupacinė vokiečių valdžia, o iki to laiko šalis daugiau kaip 100 metų priklausė Rusijos imperijai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.