R. Palaitis: tolesnis gyventojų pajamų mokesčio mažinimas padėtų ir sveikatos apsaugai

Seimo Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūno pavaduotojas, Biudžeto ir finansų komiteto narys Raimundas Palaitis siūlo toliau Gyventojų pajamų mokestį (GPM) mažinti nuo 24 iki 17 proc., o nuo GPM „atkirptus” 7 proc. punktus skirti tiksliniam sveikatos apsaugos finansavimui. Jo nuomone, Vyriausybei pats laikas grįžti prie mokesčių reformos.

R. Palaičio manymu, dabartinė sistema, kai dalis gyventojų pajamų mokesčio yra pervedama sveikatos apsaugai, yra neskaidri, nes mokesčių mokėtojui susidaro įspūdis, kad jis nieko nemoka už sveikatos apsaugą, o valdžioje nuolat kyla diskusijos apie nepakankamą sveikatos apsaugos finansavimą. Todėl parlamentaras siūlo, kad kiekvienas dirbantis žmogus aiškiai žinotų, kam ir už ką jis moka mokesčius – kiek valstybei sumoka pajamų mokesčio, kiek skiria sveikatos apsaugai, o kiek socialiniam draudimui.

„Tokia GPM restruktūrizacija padėtų aiškiau kontroliuoti iš mokesčių mokėtojų surenkamų pinigų panaudojimą, pagerintų „šlubuojantį” sveikatos apsaugos finansavimą”, – įsitikinęs Biudžeto ir finansų komiteto narys R. Palaitis.

Liberalcentristas atkreipia dėmesį, kad tokią GPM reformą reikėtų atlikti jau šioje Seimo sesijoje, kad jos rezultatais galėtume naudotis jau 2009-aisiais.

„Kaip žinoma, visi mokestiniai įstatymai turi būti priimami ne vėliau kaip prieš pusmetį iki įsigaliojimo, juo labiau, kad šiuos pertvarkymus būtų lengva užfiksuoti ir rengiamame 2009 m. biudžete. O tai, kad mokestį sveikatos apsaugai būtina atskirti nuo kitų mokesčių jau seniai kalba ir finansų, ir sveikatos apsaugos specialistai. Gaila, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir Mokesčių inspekcija su „Sodra” „paskendo” ginčuose dėl atskirto sveikatos draudimo mokesčio administravimo ir iki šiol nepateikia įstatymų projektų mokesčių struktūros pertvarkymui”, – apgailestauja liberalcentristas R. Palaitis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.