V.Adamkus prisiėmė atsakomybę

Kaip ir buvo laukta, prezidentas Valdas Adamkus vakar pasirašė visuomenę suskaldžiusį Atominės elektrinės įstatymo pakeitimo ir papildymo įstatymą. Tik šįkart, užuot pareiškęs įprastą susirūpinimą, V.Adamkus papildomai parašė laišką ministrui pirmininkui.

Neoficialiai teigiama, kad prezidentui vakar buvo parengti pasirašyti du dokumentai: pasirašius vieną įstatymas būtų vetuotas, kitą – priimtas. Tačiau mažai kas tikėjo, kad V.Adamkus galėtų išdrįsti vetuoti šį prieštaringą, daugybę destruktyvių aistrų sukėlusį įstatymą. Stebuklo neįvyko. Prieš pasirašant įstatymą į prezidentūrą netikėtai atvyko premjeras Gediminas Kirkilas.

Prezidento pasirašytas įstatymas įsigalios ir Vyriausybei bus atvertas kelias įkurti nacionalinį investuotoją „Leo LT”. Šių pataisų, kuriomis koreguojamas „Leo LT” kūrimo būdas, pareikalavo „NDX energija”, pagrasinusi jų nepriėmus pasitraukti iš projekto. Planuojama, kad „Leo LT” valdys didžiąją dalį Lietuvos energetikos, o ateityje galės dalyvauti statant atominę elektrinę ir elektros jungtis į Lenkiją bei Švediją. Ši įmonė valdys dabar valstybei priklausančią „Lietuvos energiją” ir Rytų skirstomuosius tinklus, taip pat „Maximos” savininkų per įmonę „NDX energija” dabar valdomus „VST”.

——————————————————————————–

Spausdiname prezidento V.Adamkaus kreipimąsi į Lietuvos žmones:

„Brangūs Lietuvos žmonės,

priėmiau sprendimą, kuris turės didelę įtaką Lietuvos nepriklausomybei, jos žmonių ateičiai. Ieškodamas atsakymo, pasirašyti ar vetuoti Seimo priimtą ir daug aistrų visuomenėje sukėlusį įstatymą dėl atominės elektrinės statybos, įsiklausiau į daugelio nuomones, kad galėčiau atlikti man patikėtą pareigą.

Apie būtinybę Lietuvai išlikti branduolinės energetikos valstybe ir statyti naują modernią elektrinę kalbėjau dar 2002 metų vasarą, kai vyko derybos dėl narystės Europos Sąjungoje. Sutikome su sąlyga – uždaryti saugią, tačiau pagal pasenusias technologijas pastatytą jėgainę.

Laikas prabėgo greitai, ir atsidūrėme nepavydėtinoje situacijoje. Elektrinė ruošiasi stabdyti paskutinį reaktorių – iki 2009 metų pabaigos jis turi būti uždarytas. Lietuva, neturinti elektros jungčių su Vakarais, tampa priklausoma nuo vienintelio šaltinio Rytuose.

Pradėjome derybas dėl elektros tiltų į Švediją ir Lenkiją. Lenkija sutarčių pasirašymą sieja su nauja jėgaine Lietuvoje.

Tuos pačius lūkesčius yra išsakiusios ir potencialios partnerės elektrinės statyboje – Latvija ir Estija, kurios taip pat tikisi papildyti augančios energijos poreikius. Taigi Lietuva TURI pastatyti vis žadamą naują atominę jėgainę.

Kartu su įvairių sričių specialistais – valstybinių priežiūros ir kontrolės institucijų atstovais, nepriklausomais finansų ekspertais, nevyriausybinių organizacijų atstovais aptarėme ir išnagrinėjome šio įstatymo keliamas rizikas ir grėsmes bei galimybes jas suvaldyti.

Projekte dalyvaujančio privataus verslo – „NDX energija” atstovas man viešai patvirtino apie įsipareigojimą dalyvauti jėgainės statyboje ir garantuoti Lietuvos energetinę integraciją su Vakarų Europa.

Ieškojau priimtiniausio sprendimo, nes vargu ar šioje situacijoje galima rasti geriausią. Jeigu būtų priimtas ir dabar galiotų politinių partijų finansavimo rinkimuose įstatymas, kažin ar šiandien būtume matę tokią partijų priešpriešą balsavimo Seime metu. Kol juridiniai asmenys galės finansuoti politines partijas, niekada nebūsime tikri, ar sprendimai priimami visuomenės ir valstybės, ar oligarchų naudai.

Pasirašius įstatymą, stipri valstybės kontroliuojama energetikos bendrovė įsipareigoja statyti elektros tiltus į Vakarus ir vykdyti Lietuvos pažadą užsienio partneriams – statyti jėgainę. Tačiau Lietuvos visuomenei liks įtarimų dėl galbūt neskaidraus privataus investuotojo parinkimo, dėl neparengtų naujos elektrinės efektyvumo studijų, atstovavimo valstybės interesams.

Vetavus šį įstatymą, liktų galioti ankstesnysis, dar vasarą didele Seimo balsų dauguma priimtas įstatymas, kuris, teisininkų ir ekonomistų nuomone, yra prastesnis už dabartinį.

Mūsų partnerės Baltijos šalys ir Lenkija tai galėtų suprasti kaip signalą, kad statybų reikalas atidedamas ilgam.

Kartu nutolintume mūsų strateginį tikslą – energetikos tinklais integruotis į Vakarų Europą ir išsivaduoti nuo šaltinių Rytuose priklausomybės.

Šią dilemą atvirai kėliau praėjusią savaitę vykusiuose susitikimuose ir konsultacijose. Galutinai apsispręsdamas, įvertinau visų argumentus, rėmiausi specialistų įžvalgomis ir priimtais įsipareigojimais.

„NDX energija” peržiūrės ir pakoreguos tuos poįstatyminių sutarčių punktus, kurie kelia daugiausia abejonių atstovaujant valstybės interesams kuriamoje nacionalinio investuotojo bendrovėje. Taip pat siūlau, kad į bendrovės Stebėtojų tarybą būtų pakviesti specialistai iš nevyriausybinių organizacijų.

Šiandien išsiunčiau laišką Ministrui Pirmininkui. Įpareigojau Vyriausybę peržiūrėti esamas sutartis, kuriomis būtų sustiprintas atstovavimas valstybės interesams ir priežiūros mechanizmai. Pasiūlymus tam turi pateikti valstybinės priežiūros ir kontrolės institucijos.

Nacionalinis investuotojas privalo įsipareigoti pastatyti naują atominę elektrinę ir nutiesti elektros jungtis į Lenkiją ir Švediją. Tik tokiu būdu Lietuvos energetinė sistema bus kompleksiškai integruota į Europos Sąjungos elektros energetikos sistemas ir elektros rinkas.

Taip pat raginu Vyriausybę ir Seimą sustiprinti energetikos sektorių reguliuojančias institucijas pagal geriausią ES šalių praktiką. Svarbiausia, kad jos turėtų pakankamą ir nepriklausomą finansavimą, galėtų efektyviai užtikrinti vartotojų interesų apsaugą.

Remdamasis valstybės interesu ir man patikėta atsakomybe, pasirašau šį įstatymą. Reikalausiu, kad nacionalinio investuotojo priežiūros ir kontrolės institucijose dirbtų aukštos reputacijos, profesionaliausi valstybės pareigūnai, o bendrovės valdyba būtų suformuota iš kompetentingų vadybininkų, kurių Lietuvoje tikrai yra.

Tačiau jeigu derybų šalys nevykdys man duotų įsipareigojimų, visada rasis būdų stabdyti šį projektą.

Šį sprendimą priėmiau, atsižvelgdamas į patarimus, nepaisydamas niekieno įtakos ar spaudimo, laikydamasis nuoseklios politikos su mūsų artimiausiais tarptautiniais partneriais. Tikiu, kad tai bus naudinga Lietuvos ateičiai.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

4 atsiliepimai į "V.Adamkus prisiėmė atsakomybę"

  1. pilietis

    Zasinas pardave Lietuva,jau antra karta. Aisku geriau parsiduoti nei nuverstam buti, bet viena nesupranta kad dabar bus jau blogai visiems ar tai verslininkas ar paprastas zmogus.

  2. to pilietis

    Dar pridiek kad musu tauta lapuku tylim kaip mukseliai ir tiek.Rinko parasus internete ir tuo pasibaige.

  3. Fagurinas

    Laiškais apsikeitė su Kirkilu,o tie rašyti gal kokio Maximos atstovo. Už abu.Prezidentas užtikrino,o socialdemokratai užsitikrino partijos finansavimą rinkimams iki 2020 metų. Tokia sandėrio prasmė.

  4. a

    bus tvarka, tik paksui esant prezidentu. tai vienintelis politikas kuris masto blaiviai.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.