Mirė Tomas Lantosas – ilgametis JAV Kongreso narys ir nenuilstantis kovotojas už žmogaus teises

Vengrijoje gimęs ir Holokaustą išgyvenęs Tomas Lantosas (Tomas Lantošas) – ilgametis JAV Kongreso narys nuo demokratų partijos, pirmininkavęs Užsienio reikalų komitetui mirė pirmadienį, o vos prieš mėnesį jam buvo diagnozuotas vėžys.
Kalifornijos valstijai atstovavęs 80 metų T. Lantosas, ryžtingas žmogaus teisių gynėjas, mirė pirmadienio rytą, pranešė jo atstovė Lynne Weil (Lin Veil).

T. Lantosas gimė 1928 metų vasarį Budapešte, žydų šeimoje. Jam buvo 16 metų, kai nacistinė Vokietija okupavo Vengriją. Paauglystės metais jis buvo pasipriešinimo naciams narys, o vėliau priklausė antikomunistiniam studentų judėjimui.

Nuo 2006 metų, kai demokratai vėl įgijo persvarą Kongresų rūmuose, jis per Užsienio reikalų komitetą inicijavo raginimus JAV vyriausybei imtis aktyvesnių veiksmų dėl žmogaus teisių Kinijoje, Darfūre, Mianmare ir Rusijoje.

T.Lantosui einant pirmininko pareigas, komitetas spalio mėnesį balsavo už tai, kad Osmanų imperijos vykdytos armėnų žudynės būtų pripažintos genocidu. Tai sukėlė JAV santykių su Turkija krizę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.