Australijos aborigenai stovyklauja, laukdami vyriausybės atsiprašymo

Prie Australijos nacionalinio parlamento iškilo palapinių miestelis, kuriame įsikūrė aborigenai, laukiantys vyriausybės atsiprašymo už praeities skriaudas, padarytas čiabuvių vaikams ir šeimoms.
Organizatoriai tikisi, kad į stovyklą ant parlamento pievelės atvyks apie 2 tūkst. aborigenų iš visos šalies, kad trečiadienį išgirstų ministro pirmininko Kevino Ruddo (Kevino Rado) atsiprašymą už praeities politiką atimti vaikus iš aborigenų šeimų.

Šio atsiprašymo čiabuviai ir vadinamoji Pavogtoji karta – iš čiabuvių atimtų vaikų generacija – laukė ištisus vienuolika metų. Atsiprašymas taip pat bus ištartas pagal 1997 metais atliktos senos asimiliacijos politikos ataskaitos rekomendaciją.

„Ištarus „atsiprašau”, jie pasijus geriau. Tai viskas, ką jie nori išgirsti prieš tai, kai numirs”, – pirmadienį sakė aborigenų vyresnysis Yami Lesteris (Jamis Lesteris), prisijungęs prie stovyklautojų.

Šis atsiprašymas bus pirmasis K.Ruddo centro dešiniųjų leiboristų vyriausybės, kuri atėjo į valdžią po 12 metų trukusių konservatorių valdymo, darbas.

Buvęs konservatorių ministras pirmininkas Johnas Howardas (Džonas Hovardas) atsisakė atsiprašyti, bet išplatino pranešimą, kuriame išreiškė apgailestavimą dėl praeities politikos ir teigė, kad dabartinės kartos neturėtų jaustis atsakingos už praeities vyriausybių veiksmus. J.Howardas atsiprašymo ceremonijoje nedalyvaus.

1997 metų ataskaita „Sugrąžinant juos namo” (Bringing Them Home) nepateikė iš tėvų atimtų ir baltaodžių šeimoms atiduotų vaikų skaičiaus, bet nurodė, kad 1910 – 1970 metais iš čiabuvių šeimų buvo atimta nuo kas trečio iki kas dešimto vaiko.

Vietos pareigūnai stovykloje, kuri įsikūrė pievelėje priešais senuosius parlamento rūmus, esančius netoli nuo naujųjų rūmų, dislokavo medikų ekipažus ir įrengė reikiamus patogumus.

LIŪDNA RAUDA DĖL KŪDIKIŲ

Pirmadienį stovykloje buvo išskleista apie 50 palapinių ir įrengta laikina kavinė. Čia taip pat bus pastatyti dideli ekranai, per kuriuos bus galima stebėti atsiprašymą. Šio įvykio proga į parlamentą buvo pakviesta apie šimtą Pavogtosios kartos atstovų.

Stovykloje plevėsuoja aborigenų vėliavos ir tvyro džiugi atmosfera. Aborigenų vaikai žaidžia fontanuose, o jų tėvai renkasi pavėsinėse aptarti čiabuvių klausimų.

66 metų aklas Y.Lesteris dvi dienas keliavo į Kanberą iš savo atokių namų Anangu Pitdžantdžatdžaros žemėse, esančiose už 1 tūkst. km į šiaurės vakarus nuo Pietų Australijos valstijos sostinės Adelaidės.

Jis teigė matęs, kaip pagal seną politiką iš šeimų buvo atimami vaikai. Tai paliko neužgydomas žaizdas jų motinų širdyse, atskyrė aborigenus nuo jų kultūros ir kalbos bei padarė platesnę įtaką aborigenų bendruomenėms.

„Atsiprašymas yra labai svarbus, nes jie buvo atplėšti nuo savo motinos krūties, kad būtų auginami baltojo žmogaus pasaulyje”, – sakė Y.Lesteris.

„Motinoms… jos labai liūdėjo, verkdavo kiekvieną naktį. Tai buvo liūdna rauda už savo kūdikius”, – sakė jis.

Jis teigė, kad atsiprašymas bus pirmas svarbus žingsnis, sprendžiant Australijos aborigenų problemas, ir pažymėjo, kad po jo turėtų sekti vyriausybės veiksmai dėl darbo vietų, švietimo, sveikatos ir apgyvendinimo.

„Tai bus svarbi diena. Australijos vyriausybė, ištarusi „atleiskite” Pavogtajai kartai, pateks į istoriją. Tai turėjo būti padaryta dar 1997 metais”, – teigė jis.

Australijoje gyvena apie 500 tūkst. aborigenų ir Toreso sąsiaurio salų gyventojų, kurie sudaro didžiausią nepriteklių jaučiančią šalies grupę. Jų tarpe paplitęs skurdas, nedarbas, alkoholizmas, o gyvenimo trukmė yra 17 metų trumpesnė negu kitų australų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.