Šviesus maestro R.Ščedrino liūdesys

Rusų kompozitoriaus Rodiono Ščedrino jubiliejinio koncerto Nacionalinėje filharmonijoje nuotaiką taikliai atspindėjo Aleksandro Puškino eilėraščio eilutė „Mano liūdesys šviesus”.

Šiuos lyrinius žodžius R.Ščedrinas pats parinko savo koncertui violončelei ir orkestrui „Sotto voce”. „Visas mūsų gyvenimas – neišsakyti žodžiai. Kaip ir muzika, kartais jie skamba pustoniu, lyriškai ir švelniai. Suprasti tuos pustonius gali tik meniškos prigimties žmogus”, – minėdamas savo 75 metų jubiliejų Lietuvoje sakė kompozitorius.

R.Ščedrinui ir jo žmonai legendinei baleto žvaigždei Majai Pliseckajai Lietuva – ypatingas kraštas. Trakų rajone esančioje sodyboje garsioji pora daug metų leidžia atostogas, čia kompozitorius sukūrė ne vieną kūrinį. „Mano vyro jubiliejiniai koncertai jau keletą mėnesių vyksta visoje Europoje. Visur esama jo kūrybos gerbėjų, tačiau Lietuvoje jaučiamės tarsi būtume artimųjų būryje. Tad negalėjome aplenkti savo namų. Koncertas turėjo įvykti ir Vilniuje”, – pabrėžė M.Pliseckaja.

Pasveikinti R.Ščedrino į Filharmoniją atvyko prezidentas ir buvęs premjeras Algirdas Brazauskas, Rusijos ambasadorius Lietuvoje Borisas Cepovas, kiti garbingi svečiai ir artimi bičiuliai. Dar prieš koncertą scenoje buvo matyti baltų ir raudonų rožių puokštės. Išskirtinio grožio gėlių jubiliatui padovanojo prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Gediminas Kirkilas ir A.Brazauskas.

Jubiliejinį vakarą, be jau minėto kūrinio, nuskambėjo ištraukos iš baleto „Dama su šuniuku”, simfoniniai etiudai „Dialogai su D.Šostakovičiumi”. Šie kūriniai buvo sukurti skirtingais metais, bet būtent tada, kai R.Ščedrinas su žmona gyvendavo Trakų rajone.

„Kai esu Lietuvoje, mane apima keistas kūrybos įkvėpimas. Esu kupinas sumanymų ir visa tai mėginu kuo greičiau užrašyti natomis. Beveik 90 proc. kūrinių sukūriau būdamas čia. Savo muziką skiriu geriems bičiuliams lietuviams. Esu laimingas būdamas su jais”, – sakė maestro.

Koncertą violončelei ir orkestrui „Sotto voce” R.Ščedrinas specialiai parašė violončelininkui Mstislavui Rostropovičiui 1994 metais. Šį kartą koncerte grojo maestro geras bičiulis violončelininkas, Nacionalinės premijos laureatas Davidas Geringas, gyvenantis Vokietijoje. Tai buvo šio muziko ir Lietuvos nacionalinio orkestro, vadovaujamo Juozo Domarko, dovana autoriui.

Lietuvoje R.Ščedrinas ir M.Pliseckaja ilgai neužsibuvo. Vakar garsi pora išskrido į Paryžių, kur taip pat numatytas jubiliejinis koncertas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.